Finns det ansvarsfulla kapitalister?

Kapitalismen

har inget hjärta

BARA MAGE

Mannen med denna stolta mage behöver inte

nödvändigtvis vara kapitalist…

Nu är det många som vill hjälpa Maud Olofsson att två sina händer. Varmt vatten och lena tvålar bärs fram från alla håll. ”Amerikanarna” i GM:s ledning åthutas för att de går runt med tiggarstaven hos olika regeringar. ”Amerikanarna” vägrar att lägga sig i den snabba ”gräddfil” som Maud Olofsson minsann sägs ha skapat så att man som alla andra bilföretag kan låna pengar från Europeiska investeringsbanken…

Det talas mångordigt och vackert om ägaransvar. Men finns det en ansvarsfull kapitalism? Knappast. Graden av ansvarslöshet må variera. Men ett större mått av ansvar för annat än det egna kapitalet finns inte. De vippande lackskorna i ”svenska” kapitalbolag har sedan länge gått ifrån personvagnsindustrin. I två omgångar borstade wallenbergarna av sig SAAB. Det var därför ”amerikanarna” tog över ansvaret. Det var också en av wallenbergarnas skyddslingar och medarbetare, den industriella torpeden, Leif Johansson, som sattes in i ledningen för Volvo, med uppdraget att ”stycka upp firman”. Volvo personvagnar avsöndrades snabbt till ”amerikanarna”. Denna gång till Ford. I lagom tid till den ekonomiska depression som nu får världens ekonomier att härskna sålde wallenbergarna i fjol av sitt sista stora engagemang i fordonsindustrin, Scania, till ”tyskarna” och deras Wolkswagen/Porsche.

I det relativt stabila AB Volvo som är kvar, med sina stora franska (delvis statliga ) intressen, är den svenske riskkapitalisten Christer Gardell ett ständigt orosmoment. Men är de övriga större ägarna mer ansvarsfulla? De exceptionella aktieutdelningarna från AB Volvos sida de senaste åren, utan reservation från fackets Olle Ludvigsson., som hotar bolagets långsiktiga industriella framtid genom att kassakistan inte får pengar kvar till utveckling och investeringar, motiveras från ledningens sida med att man vill behålla de stora mer stabila ägarna. Får inte pensionsfonderna eller wallenbergarna de snabba pengar som de förväntar sig, då drar dessa annars vidare i sin ständiga jakt på räntor och utdelningar.

Visst graden av ansvarslöshet skiftar. Det finns heta blankare som sitter uppe om nätterna och spelar på aktier framför sina datorskärmar. Det finns en Fredrik Federley som bara höll ut några månader med sitt ägaransvar, efter sin politiska spekulation med köpet av salladsbaren Wild´n Fresh.. Sedan valde han snabbt konkurs…

Kapitalismen har inget hjärta.. Bara mage. Det ”är bagarens egennytta som gör att vi får bröd på bordet” som liberalernas ekonomiske hjälte Adam Smith formulerade egoismens evangelium. En egennytta som snabbt växer över i girighet. Även om Mats Odell och hans gamla vänner i Carnegies ledning missat poängen var det därför Jesus en gång i tiden drev ut månglarna från Jerusalems tempel.

Mats Odell och hans gamla polare i Carnegie har glömt att Jesus drev ut månglarna från templet…

Det är därför GM nu tänker med magen. De riktiga siffrorna vet ingen. De är inbakade i affärshemligheten. Men det sägs att GM alltid fått redovisa röda siffror från SAAB:s bokslut. Förlusterna de senaste tio åren kanske handlar om 20 miljarder kronor. Många. Oerhört många analytiker av olika schatteringar har gång på gång frågat sig hur GM stått ut. Jag har träffat folk i AB Volvos högsta ledning som bara skakat på huvudet och sagt att det är ”ett under att Trollhättan får leva vidare”. Affärsplan efter affärsplan har prövats. Men förlusterna har hopat sig. ”Det enda bra med SAAB är bilen”, som belgaren och fordonsanalytikern Ridgeman säger.

Varför SAAB aldrig lyckats ta sig över ribban när det gäller volymer och lönsamhet. Vare sig det varit ”svenska” eller ”amerikanska” ägare ska jag inte besvara här. Min poäng är helt enkelt att GM inte är en mer ansvarslös ägare än många andra kapitalister. Ett girigt, blodtörstigt rovdjur bland alla andra rovdjur som jagar fram i vår värld.

Vad Maud Olofsson och alla andra nu egentligen försöker tvätta bort är helt enkelt de fula smutsfläckarna på den egna politiska ideologin om den fria marknadens välsignelse. Nyliberalismen är avklädd och står naken. En socialt helt ansvarslös ideologi. Smutsad, nerskitad och till beskådan för var och en. Vad är då enklare än att beskriva GM som en syndabock med djävulshorn?

Vad som behövs för Trollhättan och för många andra samhällen och för vanliga människor i stort är ingen ny ”affärsplan”. Här behövs den berättelse om framtiden som bara går att förverkliga med en arbetarrörelsens och miljörörelsens egen krisplan för jobben, välfärden och miljön. En krisplan där det är den sociala nyttan och den egna kontrollen över arbetets värde som är grundstommen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:AB1,AB2,AB3,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,SDS1,SDS2,SDS3,

Andra bloggare:RödaMalmö,Svensson,Etthjärtarött,AlliansfrittSverige,Jinge,Alliansupproret,Trotten,Loke,

6 svar på ”Finns det ansvarsfulla kapitalister?

 1. Låter bra det du skriver…Mer ’Ying/Yang’ istället…
  Toyota gör bäst ifrån sig sägs det.Troligen för att de är de enda som satsar seriöst på riktiga miljöbilar…!

 2. En riktig miljöbil tankas med vatten eller tankas inte alls.

  Jag söker en investor som vill utveckla en ide med mig och delat ägarskap.

  Någon som har inflytande och pondus och stå emot dom stora bolagen.

  Min uppfinning berör en generator som kan ersätta motorerna i bilar och bränslet.

  Ersätta bränsle i alla fordon och ge hus värme och el.

  Det är lustigt men jag har hört runt lite med mina vänner som några har eget företag och några är uppfinnare.

  en av dem berättade hur han uppfann en pump till bilmackarna som kunde leverera vatten,luft, och olja.

  Han hade beställningar från Ok,shell och jet.

  Prototypen var klar och patenten tagna.

  Utvecklingsfonden hade lovat han hjälp.

  Sen när det gällde hade den ansvariga slutat på sitt jobb och statens utvecklingsfond hörde aldrig av sig.

  Lustigt men ännu roligare med tanke på all reklam staten bombar oss med ang miljön och alla extra skatter vi ska betala så finns inget stöd eller intresse för min uppfinning.

  Tycker det säger en hel del om att bibehålla monopol.

  Det ska se bra ut utått men igentligen är samhället ett stort skämt.

  Det är som när man lär ut rättigheter till barn i skolan men i verkligheten existerar dom inte annat än i ens eget huvud och avgörs av den stora massans indoktrinerade medvetenhet.

  Föressten jag är inte född i sverige men uppväxt här.

  Har ochså en gång i livet begått grovt brott.

  Jag hjälpte min Ms sjuka vän odla cannabis.

  Så ta och utvisa mig jag måste ju vara en tagg i statens öga.

  Skitregering.

  Folket är för dumma för att ha det gott.

  Vill man ha det gott agerar man och kräver.

  Något som den passiva svenska befolkningen tycks ha glömt hur man gör.

  Osämja och att folk inte samverkar är vad som ger psykopat ledarna makt till att ljuga mera för oss till sina privata agendor.

 3. ”Nyliberalismen är avklädd och står naken. En socialt helt ansvarslös ideologi. Smutsad, nerskitad och till beskådan för var och en.”

  Hur naken, utblottat och nerskitad var inte eran ideologi när Sovjet föll samman av att kommunism och planekonomi inte fungerade. Fundera på den ett tag nästa gång något liknande skrivs.

  ” Här behövs den berättelse om framtiden som bara går att förverkliga med en arbetarrörelsens och miljörörelsens egen krisplan för framtiden. En krisplan där det är den sociala nyttan och den egna kontrollen över arbetets värde som är grundstommen.”

  Och vem ska styra detta? Vem ska belsuta i detta? Den socialistiska/kommunistiska eliten? Denna elit kommer knappast lyckas bättre än GM. Fina herrar i kostym finns i den röda eliten till samma grad och dessa är lika maktlösa mot den lilla människans plånbok. Föresten, finns det ens en plan?

  Missförstå mig inte nu, jag är knappast kapitalist utan snarare realist. GM och kapitalist rövhålen på andra sidan Atlanten har inte gjort ett lidande företag bättre och SAAB har blödigt länge nog. Socialism i detta fall skulle fördröja undergången, inte hindra den. SAAB kan inte styra över att alla världens billtillverkare överproducerat och konkurerat ut dem och en bil påhejad och betald av ”pappa” staten skulle inte klara sig bättre.

  Bara att citera Churchill angående Kommunismen/socialismen.

  ”It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.”

  Efter sovjets fall och Kubas diktatur, ja tyvärr… han hade rätt.

 4. Hej Yxan!

  Där satte du allt yxan i fel stubbe. Jag har hela mitt liv kämpat mot stalinismen. Det är därför jag är organiserad i Socialistiska Partiet och Fjärde Internationalen sedan 40 år. Vår socialism, den enda möjliga utgår ifrån politiska pluralism och arbetande männi skors egenlontroll över de värden man skapar.

 5. Tja lycka till. Är det något ni behöver så är det tur. Se bara till att hålla Ohly så långt borta det bara går så ska i alla fall inte jag klaga.

  Fel stubbe? Ja du… skogshuggare har jag varit länge och inte har jag hittat fel stubbe ännu.

 6. Pingback: I Frankrike vet man vad vi i Sverige glömt | Svensson

Lämna ett svar