DN och AB följer blodspåren

I går vaknade Dagens Nyheters utrikesredaktion, liksom diton på Aftonbladet, och slog med feta rubriker upp att en person skjutits till döds på Guadeloup och att det råder upplopp på ön.

En död i våldsamma kravaller i Västindien,

ropade DN ut och hade som underrubrik att 350 svenskar satt fast på ön

”Jag är rädd för mina barns säkerhet”,

klämde Aftonbladet till med och oroade sig över turisten Anders och hans familj

Efter en månads fredliga protester tryter tålamodet

Det behövdes blod för att våra drakar skulle vakna till liv. Det är nu mer än fem veckor sedan en exemplariskt fredlig och genomdemokratisk storstrejk drog igång på Guadeloup. Det handlar inte om en kufisk rörelse i en avlägsen bananrepublik. Guadeloup och Martinique, där det råder generalstrejk sedan 10 dagar, är departement i Frankrike och lyder lika mycket under Nicolas Sarkozy som Bretagne eller något annat franskt departement. Det ligger helt enkelt inom EU kanske ännu mer än Sverige eftersom euron gäller där borta på andra sidan Atlanten.

Jag har redan skrivit tre artiklar på bloggen Kildén&Åsman om strejkens utveckling och varnat för att regeringen i Paris och myndigheterna på Guadeloup medvetet dragit ut på förhandlingarna med ledningen för strejken i syfte att låta situationen « surna » så att några hetsporrar börjar tappa tålamodet och slå vilt omkring sig.

I tisdags den 17 februari skrev jag följande varning för vad som kunde hända:

-Efter att Sarkozy och premiärminister François Fillon gjort klart att franska staten inte kommer att bidra med pengar till företagarna på ön för att hjälpa dem att betala ut de 200 euro i lönehöjning som befolkningen kräver började yngre aktivister att bygga barrikader på många vägar runt centralorten Pointe-à-Pitre. Gendarmeriet arresterade tillfälligt ett femtital strejkande och en strejkledare uppges ha skadats lindrigt. Alltså ännu inget allvarligt, men det är ett tecken på att orosmolnen samlas över det karibiska ö-landet.

-Ju fler dagar som nu strejken fortsätter ökar nu risken för upplopp och våldsam repression, vilket kanske är vad Paris söker. Sarkozy tänker inte ge efter för de strejkandes krav på 200 euro mer i månaden. Att han hittade hundratals miljarder över en natt när det gällde att rädda banker lindrar inte ilskan i Karibien.

Guadeloups och Martiniques status som fullvärdiga departement i den franska republiken döljer dåligt att de i själva verket inte är mer än dåligt skötta halvkolonier.

Folket protesterar därför att vardagen är svår med priser på basvaror som ligger över priserna i Frankrike, samtidigt som lönerna är betydligt lägre och arbetslösheten 22% jämfört med 7% i Franrike. Bland män under 30 år är 35 % utan arbete.

Så hände därför vad man kunde vänta sig. Unga otåliga och i vissa fall kriminella började plundra, slå sönder egendom och till sist beskjuta polis och civila som passerade de vägspärrar som upprättats runt centralorten Pointe-à-Pitre. Det var så en av ledarna i strejkkommittéen dödades häromdagen och som fick DN och AB att vakna upp. Att det rått generalstrejk på Guadeloup i över en månad, med krav på social rättvisa och värdighet, ett slut på de vitas kontroll av allt på ön det saknade nyhetsvärde för våra tidningsdrakar. När det började flyta blod och svenska turisters semesterplaner rubbats då kom de feta rubrikerna fram. Ja inte i Svenska Dagbladet som inte ännu ägnat storstrejken och det sociala upproret en enda rad. Att Expressen bara svamlar om Let’s dance eller något liknande är normalt. Getingen har inte ens optionen « Utrikes » på sin sajt

I media. DN1,DN2, Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar