Obama strör pengar över de rika

Från klarhet till klarhet.

I dag presenterar Obamas finansminister Timothy Geithner ännu en plan för att ställa ekonomin på fötter. Enligt amerikansk press kommer Geithner att organisera köp för 100 miljarder dollar av ”toxic waste” (riskfyllda värdepapper) från de vacklande bankerna. Idén är att förbättra deras bokföringsbalans så att utlåningen till företag och hushåll ska komma igång igen.

Mitt i upproret mot bonuspengarna i AIG tänker Barack Obama strö ännu mer pengar över bankerna och privata investeringsfonder. För enligt uppgifter kommer planen att erbjuda privata investerare lån som de kan använda till att köpa bankernas riskpapper, till kanske 30-40% av deras påstådda realvärde. Finessen är bara den att om priset på dessa papper senare ökar går hela vinsten till privatinvesteraren. Om priset på dem sjunker kan den privata spekulanten bara dumpa papperen och lämna tillbaka lånet utan att riskera ett öre. Finfina affärer kan det tyckas. Om man inte är skattebetalare och ska stå som garant.

Barack Obamas presidentskap går från klarhet till klarhet. Det är klart att trots retoriken mot Wall Street och giriga bankirer som borde åka ut på landet och träffa folket, tänker han inte låta de rika betala den kris de skapat. Det är också klart att Vita Huset inte kommer att ändra politik i mellanöstern. Det hundraprocentiga stödet till Israel konfirmerades klart av Hillary Clinton under rundresan i regionen. Det är också klart att Pentagon på Obamas order kommer att trappa upp kriget i Afghanistan och gränsområdena i Pakistan. Från klarhet till klarhet. Steg för steg, men alla i negativ riktning.

Media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,DN3,DN4,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Obama strör pengar över de rika

Lämna ett svar