Dagens tutti-frutti

Lite av varje

I dag har jag ingen huvudstory , så i stället bjuder bloggen på lite smått o gott.

Ehud Barak i allians med Lieberman

Det verkar inte finnas någon gräns för det israeliska arbetarpartiets politiska och ideologiska förfall. Ehud Barak , som sagt att det inte finns någon att förhandla med på den palestinska sidan, meddelar nu på morgonen att han kommit överens med Netanyahu att bilda en koalitionsregering där arbetarpartiet får 6 ministerposter och Barak som behåller sin post som försvarsminister. Han visade ju sin militära effektivitet nyligen i Gaza.

Med Ehud Barak i sin regering har Netanyahu löst sitt relationsproblem med Barak Obama. Anständigheten är räddad. Obama behöver inte längre bry sig över att det sitter en extremnationalistisk regeringschef i Tel Aviv som öppet säger sig vara emot en tvåstatslösning och som på sin högra sida famnar en israelisk Le Pen. Om nu inte Avigdor Lieberman kanske ska betraktas som Le Pens överman i rasism och islamofobi.

En fråga som ställdes redan under attacken mot Gaza ställer sig igen. När ska den svenska socialdemokratin, när ska Mona Sahlin, begära att Socialistinternationalen utesluter Ehud Baraks « arbetarparti » ur sina led ? När ?

Geithners plan en gåva till spekulanter.

I går skrev jag redan om Obamas och finansminister Geithners plan för att köpa upp bankernas alla risklån, « toxic waste » och för att kalla planen vid dess rätta namn- gratis pengar till spekulanterna.

Nu finns detaljerna publicerade och det är mycket värre än jag kunde ana. De privata investerana lockas med omfattande subventioner för att delta i uppköp av bankernas skräppapper. Med 6 kronor i insats kan en privat investerare delta i köp för 100 kronor. För varje krona en privat satsar går staten in med en krona och garanterar lån upp till 85% av köpesumman. Går det bra och priset stiger på den smörja som köpts kan det bli stor vinst för de privata spekulanterna. Går det illa med smörjans prisutveckling kan de privata förlora maximum de 6 kronor som satsades till att börja med. Det är inte en guldkantad fallskärm men nog liknar det guld allt.

Ändå kan hela schemat misslyckas totalt om de privata investerarna inte ställer upp i den omfattning Geithner hoppas på. Det verkliga problemet som spekulanterna stöter på är att ingen vet vilket pris som de riskfyllda papprena verkligen betingar. Spricker planen sitter Geithner i « deep shit » som det vanligen uttrycks på andra sidan Atlanten.

Berlusconi och Gianfranco Fini går samman

Ett nytt parti med sikte på att skapa en egen majoritet har fötts i Italien. Berlusconis Forza Italia och den förre fascisten Finis Nationalalliansen bildade i går PDL (Det fria folkets parti).

Därmed har Gianfranco Fini avslutat sin politiska resa från fascism till traditionell högerpolitik, med allt vad det innebär i dagens Italien. För Berlusconi är det en seger som etablerar honom som ensam herre på täppan i högerlägret. Och för Fini är det en realistisk option på premiärministerposten om några år eftersom Berlusconi redan är 77 år. Nationalalliansen lyckades aldrig nå över 12 % i parlamentsvalen och Finis ambitioner var större än att vårda en gammal relik från Mussolinis tid. Det gamla fascistpartiet MSI är defintivt begravt. Kvar finns Alessandra Mussolini, diktatorns barnbarn, som försöker hålla de fascistiska färgerna levande.

Media: DN1,DN2,SVD1,AB1,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar