Tuffa tag i Luxemburg

Stålarbetare på marsch i EU

När indiern Lahksmi Mittal för några år sedan köpte stålbolaget Arcelor lovade han att inga stålverk skulle läggas ned i Europa. De som arbetar i Arcelor Mittal vet vad de löftena är värda.

I går samlades närmare två tusen stålarbetare från Belgien, Frankrike och Luxemburg utanför byggnaden i Luxemburg stad där bolagets aktiestämma gick av stapeln. Det blev tuffa tag när stålarbetarna försökte göra sin stämma hörd. Kravallpolis lyckades inte hindra stålarbetarna från att kasta in rökbomber i byggnaden. De finklädda aktieägarna fick tidvis hålla för näsan med finaste näsdukarna.

Arcelor Mittal har det senaste halvåret skurit ned sin produktion med hälften och i dag är det bara nio stålugnar av tjugufem som är i bruk. De belgiska stålarbetarna vid anläggningarna i Liège var i strejk i går i protest mot att företagsledningen inte kan ge garantier för fortsatt drift, vilket Lahksimi Mittal lovade när Arcelor köptes upp.

Inför aktieägarna som samlats i går gjorde han klart att av de ugnar som nu slocknat kommer först de mest produktiva att sättas i bruk när efterfrågan ökar. Hur det går med de minst effektiva enheterna ville han inte säga något om. Men det går att läsa mellan raderna i Mittals tal.

-När marknaden återhämtar sig gäller det att produktionen hamnar på en nivå som undviker överproduktion, sa han. I klartext –av de 25 ugnarna kommer 5-6 aldrig mer att brukas.

Enda valet 7 juni :

Arbetarinitiativet

I media; DN1,DN2,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar