Bojkotta Systemet i Midsommar?

Skogsstjärna

till Midsommar?

För tredje dagen är nu Lagenas arbetare ute i en vild strejk mot sin arbetsgivare, Systembolaget. I dag har de flyttat sin aktion till Systembolagets huvudkontor i centrala Stockholm, vid Kungsträdgården. Detta eftersom arbetsplatsen i Haninges Jordbro av polisen spärrats med av med kravallstaket för att på så sätt förhindra varje försök att blockera in- och utförsel av varutransporterna.

Bakgrunden är ledningens idiotvarsel – där man vill bli av med 33 anställda – samtidigt som man hyr in folk från bemanningsföretag. Egentligen skulle svaret vara en köpbojkott av Systembolaget nu inför Midsommarhelgen. Med Skogsstjärna eller källvatten till sillen och färskpotatisen. Vilket skulle ge samma effekt som arbetarnas försök till blockad. Men idén är nog svår att förverkliga…

Men försök sprida solidariteten. Kampen vid Lagenas lager är av oerhört värde för det arbetande Sverige. De har gått i konflikt för alla arbetare. Här bilägger jag Septemberalliansens uttalande från ett möte i Stockholm:

Skogsstjärna eller Källvatten till Midsommar?

Stöduttalande från Septemberalliansen och gruvarbetarfackens ordföranden

16 juni, 2009

Hela fackföreningsrörelsen måste stödja lagerarbetarnas kamp på Lagena, Systembolagets lager i Jordbro, i deras kamp mot orimliga uppsägningar. Att avskeda fast anställda för att ersätta dem med bemanningspersonal är en uppseendeväckande och arbetarfientlig provokation mot lagerarbetarna och deras fackklubb.

Det här visar hur svagt anställningsskyddet är. LO-förbunden måste ta strid för jobben och stoppa möjligheten att kringgå LAS och ersätta fast anställda genom att hyra in annan personal genom bemanningsföretag.

Septemberalliansen uppmanar hela fackföreningsrörelsen att omedelbart ge effektivt stöd till Lagena-arbetarnas kamp. Här handlar det som Handelsklubben på Lagena säger inte om arbetsbrist, utan om ett sätt att försvaga facket genom att splittra de anställda i syfte att påtvinga dem sämre villkor.

Septemberalliansen är beredd att efter förmåga ge allt stöd vi kan till Lagenas lagerarbetare.

• Stoppa arbetsgivarnas utpressning – fullt stöd till lagerarbetarna på Lagena i Jordbro!

• Facklig kamp för stärkt anställningsskydd!

• Mer än någonsin behövs demokratiska och kämpande fack!

Septemberalliansens möte i ABF-huset Stockholm den 15 juni
Harry Rantakyrö, ordf. i Gruvtolvan Kiruna den 15 juni

Senaste nytt om konflikten går att hitta på Lagenasolidaritets hemsida:

http://lagenasolidaritet.wordpress.com/

eller på Lagerarbetarnas blogg:

http://lagerarbetare.wordpress.com/

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen:SVD,

3 svar på ”Bojkotta Systemet i Midsommar?

  1. Pingback: Stöd de strejkande arbetarna på systembolagets lager | Mullvaden

  2. Pingback: Snutens underliga prioriteringar | Svensson

  3. Pingback: Trottens Betraktelser » Stöd strejken på Lagena

Lämna ett svar