Ut i sommarhagarna – men glöm inte kampen på Lagena

Ut i

Sommarhagarna…

Vi får se hur vädret rår. Om vi i morgon dansar barfota eller klafsar med gummistövlar ut i sommarhagarna. Men glädjefullt hoppas jag att det blir.

Här är en bild av vår sommarhage. Den sträcker ut sig på en kulle utanför min vindskammare. Under lång tid var det betesmark för det gamla båtmanstorp där vi bor. Vi har tidigare haft det som fårhage och fortfarande är den berghäll där lammen åkte rutschkana kal och glatt. I dag är hagen grannens kalvbete – eftersom den turligt nog är ett impediment. Alltså olämplig för rationellt, modernt jordbruk. Det innebär att den aldrig blir vare sig plöjd eller konstgödslad. Växter och blommor av alla de slag skapar trivsel för insekter och fåglar. Med Evert Taube kan vi sjunga att här finns både:

ekorren och finken
och vårens första gök
och blommorna,
de blommorna som redan slagit ut på ängen
gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol…

Det här är annars en bättre bild av hur en riktigt svensk sommarhage ser ut i dag. Den här åkern skapades på trettiotalet när ”Skarp-Lars” bröt upp väldiga stenblock och kraftiga rötter med bara händer, spett och häst. För det fick han medalj av kungen. Nu är hans störar och hässjor borta. Väldiga balar med ensilage välts ut i landskapen likt moderna likformiga flyttblock. På två dygn med uppehållsväder kan man nu skörda en slåtter som förr kunde ta veckor. En av de största revolutionerna i vår tid, där man också kan slå vallarna två eller tre gånger under sommaren. Dessvärre går framsteget ut över lärkor och tofsvipor. Den tidiga förstaslåttern krossar ofta deras bon och vi ser inte så många lärkor som drillar i skyn. Vår granne som brukar den här tegen driver i dag ett ekologiskt jordbruk – vilket hjälper fauna och djurliv. Men priset är högt. Utan konstgödning eller giftbesprutning minskar produktionen med 30- till 40 procent. I EU-valet var det många som pratade stort om att jordbrukssubventionerna ska bort. Det är nog bra om man menar subventioner för att upprätthålla stora produktionsresultat. Men menar man att stöd för ett mindre intensivt jordbruk, ett ekologiskt jordbruk, ska försvinna, är pratet hållningslöst om man inte samtidigt talar om att matpriserna i butik, då måste öka med 30- till 40 procent…

Det går också att fira midsommar helt utan sommarhagar. Här en bild från Marstrand i Bohuslän en tidig midsommardag . När ”Sista paret ut” precis hade hunnit krypa ner i sin båtkoj. På den steniga och klippiga ön finns knappt en blomrabatt…

Vårt gamla båtmanstorp kallades en tid Skarpes efter namnet på de båtsmän som byn skulle hålla. Men ett annat äldre, mer blomstrande namn och det som finns i vår postadress är Rosenlund. Här finns överallt flockar med rosor som nu Mitt i sommaren fullständigt hämningslöst låter sin vita prakt drösa ut över gräsmattorna.

Här är tre av våra barnbarn med sina midsommarkransar i fjol. Judith, Erik och Alva. Matilde var bara drygt en månad och kunde inte sitta med. Men det kan hon i år när vi firar Midsommar på lördag. Alltså den riktiga Midsommarafton. Mest ljus över landet har vi om söndag, som alltså är den riktiga Midsommardagen. 5 35 söndag morgon står solen i zenith. Kanske något för Piratpartiet det här med Midsommar. Varför ska staten bestämma att vi alltid ska fira årets mest ljusa dag en fredag. Bara för att vi ska få så lite klämdagar och ledighet som möjligt…

Vill du läsa mer om Midsommar: Ny nationaldag?

Annars önskar jag alla läsare en trevlig helg och en så skön sommar som möjligt. Vi stänger inte helt vår blogg. Benny är tillbaka en längre tid i Bryssel i början på juli och lägger nog ut en del spännande material. Själv prioriterar jag underhållsarbete på vårt torp och njuter av sommaren. Samt försöker få tid för mer läsning. Men håller öppet för en del bloggar. Politiken i världen är ett glödande lavafält. Även i Sverige kommer det säkert att fortsätta att brännas. Längst upp till höger på vår blogg har du ett fält där du kan ta en RSS-prenumeration. Då missar du ingenting.

Avslutar med denna info till alla som bor i Stockholmsområdet:

Demonstration: Stoppa uppsägningarna på Lagena – Fast jobb ska vara en rättighet

18 June 2009

Av Anders_S

Måndag 22 juni, 14.00 Parkeringen utanför Lagena i Jordbro, Armaturvägen 4

– Dra tillbaka varslet mot arbetarna på Lagena
– För rätten till fast jobb
– Inga poliser mot strejkande arbetare

Arbetarna på Lagena i Jordbro riskerar allt i kamp för grundläggande rättigheter. Utvecklingen med allt fler inhyrda på arbetsplatserna leder till otrygghet och undergräver de fackliga rättigheterna. Det är dags att sätta stopp för den utvecklingen.

Lagena-Arbetarnas vännermed stöd av och i samarbete med Handelsmedlemmarna på Lagena i Jordbro

Frågor och synpunkter
Martin Lööf
073-704045
lagenasolidaritet©gmail.com

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:

2 svar på ”Ut i sommarhagarna – men glöm inte kampen på Lagena

  1. Pingback: Arbetsgivare och rättsväsende mot lagerarbetarna « rapport från en spånbinge

  2. Pingback: Att kämpa lönar sig | Svensson

Lämna ett svar