Iraks olja på auktion

Huggsexa om Iraks olja

I går lämnade den amerikanska armén i Irak över gator och torg till den nybildade irakiska armén. Samma dag, (av en tillfällighet ?), bjöd Iraks regering in ett trettiotal internationella oljebolag till auktion. Rätten att exploatera landets oljekällor ska säljas ut till högstbjudande. Saddam Hussein nationaliserade 1972 alla oljetillgångar i Irak och slängde ut Irak Petroleum Company, ett fransk-engelskt-amerikanskt konglomerat. Nu kommer Exxon, BP, Total och andra oljejättar tillbaka för att exploatera de enorma reserver som finns under den irakiska sanden. Reserver som beräknas till 115 miljarder fat men med en marginal uppåt till 200 miljarder fat eftersom stora potentiella källor inte ännu undersökts. Krig och blockad hindrade Saddam Hussein och regeringarna sedan 2003 att provborra.

Första dagens auktion togs hem av en grupp ledd av BP med bland annat ett kinesiskt bolag. Exxon fick stryka på foten eftersom de krävde för mycket per fat av Iraks regering. Det avtal som ingås mellan Iraks regering och oljebolagen är lite komplicerat. BP går exepempelvis med på att investera i ökad kapacitet och bättre teknik under de närmaste 20 åren. För varje fat som BP utvinner, utöver en på förhand överenskommen volym som troligen ligger något över dagens produktion, får BP 2 US-dollar per fat. Exxon krävde 4.8 dollar per fat och BP som startade med 3.9 dollar per fat accepterade till slut irakiska regeringens bud på 2 dollar per fat. Iraks oljeminister Hussein Sharistani räknar med att den irakiska statskassan ska ta hem 1 700 miljarder dollar på en 20-årsperiod om de utländska bolagen inom fem år lyckas dubblera den aktuella produktion på 2,4 miljoner fat per dag. De villkor som bolagen är beredda att acceptera i dag verkar inte speciellt fördelaktiga, men alla vill ändå vara med. Ingen kan riskera att hamna utanför exploateringen av de enda oljereserver i världen som tillsammans med Irans inte redan börjat sina. Och redan 2010 ska ny villkor förhandlas med Iraks oljeminister och då gäller det att redan vara bra placerad.

I media: DN1,DN2,SVD1,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Iraks olja på auktion

  1. Vänsteraporna slår till igen.
    Lämna araberna ifred, de kan få mer ut av USA än av er Europeer. Som vill sprida era gay-hemskheter till oss. USA har åtminstone lite skam kvar i kroppen när det gäller kvinnor och män och gays.

  2. Ny forskning visar att man kan lära apor betydligt mer än vad vetenskapen ansett hittills. Bland annat visar test att chimpanser har ett mycket bättre minne än människan.
    Däremot är det uppenbart att vissa personer aldrig kan lära sig någonting. För den som inbillar sig att den arabiska befolkningen kan få ut något av USA annat än imperialistiskt våld och dominans har inte lärt sig ett skvatt av de senaste 100 årens historia.

Lämna ett svar