Israels sjöpirateri

Israel har fria händer.

Gång på gång envisas internationella media med påståenden typ att Israels regering hamnar under allt större tryck från Vita Huset och EU. Minsta lilla deklaration om att ett WC monterats ned i en nybyggarkoloni tolkas som en viktig eftergift av Israel och ett steg i rätt riktning mot en varaktig fredsuppgörelse.

Det märkliga är hur detta svindleri kan pågå. För i den verkliga världen utanför regeringskanslierna och redaktionslokalerna har Israel friare händer än någonsin och gör precis vad som behagar.

”The Spirit of Humanity” offer för israeliska pirater

I går bordade exempelvis ett israeliskt krigsfartyg en båt på internationellt vatten och tvingade den in i den israeliska hamnstaden Ashdod. Fartyget som ägs av Free Gaza Movement fraktade medicin, byggnadsmaterial och leksaker med destination Gaza. Ombord fanns 21 fredsaktivister från elva olika länder. En av dem är Mairead Maguire, vinnare av Nobels fredspris för sin roll i Nordirland. Ännu sex månader efter Israels massaker i Gaza har knappt något reparerats och enligt Amnestys rapport som släppts i dag lever Gazas folk i ett fängelse med bar himmel. Israel vägrar att släppa in byggnadsmaterial som cement. De 4,5 miljarder dollar som det « internationella samfundet » utlovade i hjälp till Gazas befolkning är fortfarande ett tomt löfte. De konkreta åtgärderna mot Israel för att hjälp ska släppas igenom är obefintliga. Bara prat, ingen handling kan man sammanfatta.

Mairead Maguire fick fredspriset 1976

-Ingen kan anse att vår lilla båt utgör ett hot mot Israel. Vi medför medicin, bygnadsmaterial och leksaker. Bland våra passagerare finns en fredsprisvinnare och en före detta amerikansk kongressmedlem. Båten genomsöktes och godkändes av de cypriotiska hamnmyndigheterna innan avfart och vi närmade oss aldrig israeliskt vatten, säger Huwaida Arraf , ordförande i Free Gaza Movement.

Nu tänker den israeliska regeringen deportera de 21 med flyg tillbaka till väst. En deportering av människor som minst av allt ville komma till Israel.

I media: DN1,DN2,GP1,SVD1,SSD1,DN3,SVD2,

Bloggar;Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 svar på ”Israels sjöpirateri

 1. Fathi Hammad: [The enemies of Allah] do not know that the Palestinian people has developed its [methods] of death and death-seeking. For the Palestinian people, death has become an industry, at which women excel, and so do all the people living on this land. The elderly excel at this, and so do the mujahideen and the children. This is why they have formed human shields of the women, the children, the elderly, and the mujahideen, in order to challenge the Zionist bombing machine

 2. En snedvriden bloggkommentar till en snedvriden artikel av Per Jönsson.

  Det kanske kan påpekas att Obama övertagit jobbet som president.
  Så det är hans politik det är dags att klaga på nu.

 3. Eva,
  Vad är snedvridet? Min blogg om israelisk piratverksamhet i internationellt vatten har inte minsta beröringspunkt med Per Jönssons artikel. Obamas politik är naturligtvis inget att luta sig mot om man vill tvinga Israel till att acceptera 60 år av FN-resolutioner. Men varför klaga på honom? Det är ju Nethanyau och Barak som gör precis som de vill.
  Eller vill du påstå att ingen båt blev bordad i internationellt vatten av Israels flotta?

 4. Du har så rätt, och har man varit med i 40 år, eller mer, så inser man ju att alla dessa fredspeojekt vad gäller Israel och Palestina, inte är något annat än spel för gallerierna, och att Israel, envetet, sakta men säkert plockar ihop mer och mer områden till sin ”judiska stat”.

  Numer är jag helt övertygad om att målsättningen är ett Storisrael, och en total fördrivning av människor som redan bor i de områden Israel fikar efter, samt att man inte kommer att göra några som helst allvarliga försök att nå en rättvis fred. Det är helt enkelt inte fred Israels regering vill ha. Den vill ha mer land, och tänker ta det, bit för bit och med hur bedrägliga och vidriga medel som helst.

 5. Straffrihet för krigsförbrytelser leder till mer lidande för civila:
  Amnesty kräver att krigsförbrytelserna utreds, att de ansvariga ställs till svars
  och att all vapenexport till Israel, Hamas och andra väpnade grupper stoppas!!!
  Redan i februari månad utreddes detta av Amnesty
  – doch har svensk media viljat visa det först nu…

  Saxat :

  “Israeliska styrkor begick krigsförbrytelser när de dödade hundratals obeväpnade palestinier och förstörde tusentals hem i Gaza, säger Amnesty som på torsdagen släppte den första riktigt omfattande rapporten om den 22 dagar långa konflikten i början av året, Israel/Gaza Operation ”Cast lead”: 22 days of death and destruction.

  Israels ovilja att genomföra grundliga utredningar av den israeliska militärens agerande och dess vägran att samarbeta med den oberoende internationella utredning, som tillsatts av FN och leds av Richard Goldstein, är tydliga bevis för att man vill undvika offentlig granskning och ansvarstagande, säger Donatella Rovera, som ledde Amnestys utredningsteam på plats i södra Israel och Gaza, såväl under som efter konflikten.
  Världssamfundet, med FN:s säkerhetsråd i spetsen, måste utnyttja allt sitt inflytande och se till att Israel samarbetar med Goldsteinutredningen, som är bäst lämpad att få fram sanningen om det som hände under konflikten.

  Merparten av de civila dödades av högprecisionsvapen, som med sin optiska teknik gör det lätt att urskilja målet. Andra dödades av granater – laddade med vit fosfor – ett vapen som inte får användas i tättbebyggda områden.

  Amnestys utredning visar att människor inte dödades i korseld och inte heller för att de skulle ha använts som mänskliga sköldar av väpnade palestinska grupper som israeliska militären hävdar. De dödades när att deras hus träffades av granater när de låg och sov eller när de befann sig i trädgården eller när de hängde tvätt på husets tak. De flesta barnen dödades när de var ute och lekte. Sjukvårdare och ambulanser utsattes upprepade gånger för attacker när de försökte undsätta sårade eller ta hand om döda.
  – Att så många barn och vuxna civila dödades kan inte avfärdas som ”oavsiktlig skada” som Israel hävdar, säger Donatella Rovera.”

  Hela utredninen kan du läsa och ladda ner i pdf format HÄR!

  Självklart skall man inte enbart acceptera och ge upp att rättvisa skipas.
  Först då brottslingar får sitt straff är det väl möjligt att en förbättring sker
  kan jag tycka!
  Värsta som kan ske är att omvärlden glömmer och tiger- och vi tillhör dito..
  så även massmedia givertvis eftersom vi människor påverkas mest av det
  som massmedia väljer att belysa- eller mörka..

  “Säg aldrig att ni inget har hört eller sett.
  En mamma som i dag- och flera år tebax tvingas till exil
  som använt sin kamera vid angrepp av palestinier.
  Se hennes blogg och foton klicka här :

  ”THE POETRY OF PALESTINA”

  http://poetryforpalestine.spaces.live.com/

  Fy faan rentutsagt!
  Ni som tiger är inte ett skit bättre än nazisterna som förnekar förintelsen under 2:a världskriget!

  Det var inte enbart granater med vit fosfor som användes av den israeliska armen under kriget i Gaza i början av året.
  Amnesty international menar även att tidigare okända splittervapen :
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2708243

 6. Olaf,
  Du har nog tyvärr rätt. Det är mer illa än det ser ut. Varje dag flyttar det sionistiska lägret fram sina pjäser och närmar sig allt mer vad som i schack kalls ”patt”, motståndaren kan inte flytta en enda av sina pjäser, allt är paralyserat. Men finessen med en ”patt'” är samtidigt att den som helt dominerar spelat inte kan vinna. För när motståndaren inte längre har ett drag till sitt förfogande är partiet oavgjort (remi i schackterm), det vill säga den dominerande parten har spelat bort sina vinstchanser och har bara vunnit en halv seger.

 7. Benny:

  Vi får hoppas att det blir patt och inte matt.

  Jag läste förresten de inlägg som tillkommit i tråden jag länkade till i min förra kommentar. Det verkar som om man i media särskilt har lyft fram att Amnesty kritiserar både Israel och Hamas i rapporten. Tyvärr leder nog det till att många får intrycket att Israel och Hamas är lika goda kålsupare, trots att Amnestys kritik mot Israel ju är så oerhört mycket allvarligare än den som riktas mot Hamas.

Lämna ett svar