Skrota alla kärnvapen!

Skrota alla kärnvapen

Barack Obama anlände i dag till Moskva. Efter de nerkylda relationerna mellan Moskva och Washington under George W. Bushs presidentskap räknar Obama med att kunna förhandla fram ett nytt avtal om begränsning av antalet strategiska kärnvapen med kollegan Medvedev. Det gamla avtalet START går ut den 5 december i år.

En avfrostad relation?

Att det är lite töväder i Moskva visas av att Obama just fått grönt ljus av Medvedev för att använda ryskt luftrum för militärflyg till Afganistan. Enda villkoret från rysk sida för att skriva under ett nytt avtal är att Vita Huset ändrar sina planer på att bygga ett misilskydd i östra Europa. Alltså väsentligt ändrar i de planer som Bush drog upp.

När Barack Obama talade i Prag strax efter ha svurit presidenteden överraskade han hela världen när han sa sig vilja skapa en totalt kärnvapenfri värld. Alla kommentarer från höger till vänster menade att det var en vacker dröm men att det egentligen bara handlade om retorik och att det är en helt orealistisk idé.

Inför mötet i dag i Moskva talar amerikansk press om att de mer näraliggande målen i förhandlingarna om ett nytt START-avtal är en reducering av antalet stridspetsar på båda sidor från nuvarande  2 200 till något mellan 1 500 och 1 700. Alltid något kan man ju tycka och bättre med ett avtal som minskar antalet kärnvapen än ett som medger det motsatta.

Men det handlar ju fortfarande om ett antal som om de används kan radera ut allt liv på Jorden inom 24 timmar.

Därför är det lätt att se att ett nytt avtal i främsta hand syftar till att befästa de existerande kärnvapenmakternas monopol på atombomber. I Kairo angrep Obama Iran mycket hårt för att landet inte tydligt visar vilka syftena är med den anrikning som bedrivs. Ska det användas till civil energiutvinning eller finns det hemliga planer på en kärnvapenproduktion ? Problemet med Irans eventuella syften heter Israel. I går förklarade exempelvis en israelisk regeringsperson att Iran kan utrota Israel med en enda bomb och i New York Times lät Joe Biden förstå att USA inte hade några konkreta planer på att   hindra Israel från att slå till mot Irans anrikningsanläggningar. Hur ska någon kunna hitta en trovärdighet i en sådan politik när det samtidigt är kännt och erkänt av alla att Israel är en stor kärnvapenmakt med minst 200 atombomber till sitt förfogande. Vem inbillar man sig lura genom att påstå att Iran kan utrota Israel med en enda bomb ? Det hör hemma i Tony Blairs värld med 45 minuters varsel innan Saddam Hussein kunde släppa lös kemiska stridvapen över Europa.

Själv är jag för en total skrotning av alla atombomber och vätebomber. Det är jag av flera anledningar.

– Jag har inget fötroende för att de redan existerande kärnvapenmakterna  inte en dag kommer att använda dem i ett okontrollerbart scenario där Jordens undergång blir följden. Varför ska man lita på dem ? Varför är det säkrare med bomber i USA än i Nordkorea ? Hittills är det bara USA som använt kärvapen. Vilka garantier finns det för att det inte blir USA som igen använder sina vapen ? Inga , vad jag kan se.

– Eftersom hela Jorden kan förstöras på 24 timmar i ett atomkrig är det naturligt att de som har den verkliga kapaciteten till detta också tar första steget till en total skrotning av alla kärnvapen. Det vill säga att USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Israel börjar nedrusta omedelbart . Då kan länder som Indien, Pakistan och Nordkorea känna sig säkra och följa efter. Under en sådan process blir det naturligtvis också mycket lättare att hindra en spridning och att nya länder som Iran, Egypten, Brasilien och andra tänkbara kandidater följer efter och avstår från all kärnvapenteknologi.

Om Barack Obama verkligen vill skapa en kärnapenfri planet är det bara att börja på hemmaplan och tillsammans med de andra kärnvapenmakterna skapa en värld med ett mindre hot mot mänsklighetens fortlevnad.

I media: DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,SVD2,GP2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 svar på ”Skrota alla kärnvapen!

 1. ”Varför är det säkrare med bomber i USA än i Nordkorea?”

  Svaret kan tyckas uppenbart. Vem är pålitligast, USA (en demokrati) eller Nordkorea (en sällsynt brutal diktatur)? Om jag hade en avtryckarknapp som kunde förstöra jorden och fick välja mellan att ge den till en av dessa 2, skulle USA få den utan ett ögonblicks tvekan.

  ”…att USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Israel börjar nedrusta omedelbart . Då kan länder som Indien, Pakistan och Nordkorea känna sig säkra och följa efter.”

  Det är bra naivt att tro att Nordkorea och Kina skulle avrusta även om alla andra gjorde det; fördelen med kärnvapen som påtryckningsmedel vore allt för frestande för dessa diktaturer. Som tur är finns i princip ingen i någon maktposition i väst som ens överväger något sådant självmord.

 2. Ja Apan,
  du får väl ändå besvara frågan om vem som hittills använt kärnvapen redan två gånger mot civilbefolkning? Det var visserligen rätt så länge sedan. Därefter var det nära att bomben skulle komma till användning 1962 under kubakrisen. Sedan dess har det ansetts som praktiskt omöjligt att bomben skulle komma till användning. Terrorbalansen sörjde för det. Ända till för ett par år sedan då bushadministrationen började prata om att ”taktiska” atombomber skulle kunna användas.
  Varför skulle Kina och Nordkorea behålla sina bomber om andra gör sig av med sina. Det är ju du som är extremt naiv. En skrotning av atombomberna skulle naturligtvis vara en frukt av ett internationellt avtal, som START, där alla parter har fri insyn i att alla andra följer avtalet. Om KIna exempelvis skulle bryta ett sådant avtal bryter ju omedelbart alla andra också avtalet.
  Är du så säker på att USA och Nato kommer att svara mot ditt blinda förtroende på att ”demokratier” inte kommer att starta ett kärnvapenkrig? USA var ingen diktatur 1945.

 3. Inbjudan till manifestation och minnesstund

  Den 9 juli 2009 är det 10-årsdagen av studentupproret i Iran, Stödkommittén för Irans folkliga rörelse – Stockholm arrangerar därför en stor manifestation och minnestund till stöd för studenternas kamp och för pågående protester i Iran.

  Vi välkomnar alla frihetsälskare att delta i denna manifestation och visa sin solidaritet med det iranska folkets frihetsrörelse som har kämpat i över 30 år för frihet, jämlikhet och ett demokratiskt samhälle.

  Vid manifestationen kommer flera svenska riksdagspolitiker hålla tal och visa sitt stöd för det iranska folkets kamp.

  Arrangör: Stödkommittén för Irans folkliga rörelse – Stockholm

  Plats: Sergels Torg – Stockholm

  Tid: torsdagen den 9 juli 2009 Kl. 17.00

Lämna ett svar