Barack Obama- du kan om du vill !

Barack Obama till USAs svarta :

-Du kan om du vill !

-Ingen har bestämt ditt öde för dig. Din framtid ligger i dina händer, glöm inte det. Det är vad du ska lära dina barn. Kom inte med ursäkter. Inga ursäkter.

Som en god välmenande fader riktade sig Barack Obama till flera tusen , nästan bara svarta åhörare, när NAACP(Nationella förbundet för främjande av färgade) häromdagen firade sitt 100-årsjubileum.

För många flaggar USA samhällets nedsida.

-Ta ifrån ungarna Xboxen och se till att de kommer i säng i tid, manade Obama. Då kan framtiden öppna sig och fattiga svarta barn se fram emot att bli advokater, ingenjörer, börsmäklare eller varför inte president. Alla kan bli goda laglydiga medborgare i möjligheternas land om bara viljan finns.

Vilken idiot Marx ändå var. Han inbillade sig att människan skapar sin egen historia men i en omgivning som hon inte själv valt. Vilket struntprat. Varför snacka om historia, omgivning, sociala klasser, och klasskamp när det räcker med att gör sitt bästa och ha den rätta viljan för att paradiset ska bli världsligt.

Nej, Marx föddes inte som gammal gubbe med långt vitt skägg

Barack Obamas budskap till de fattiga är det budskap som varje amerikan föds upp med. Det matas in med modersmjölken. Men den sociala hissen är sedan länge ur funktion på grund av dåligt underhåll. Bara tre procent av de barn som föds i den fattigaste femtedelen av de amerikanska hushållen kommer att sluta sitt liv som medlem i den rikaste femtedelen. Det är ett faktum som har svårt att slå hål på den omhuldade myten. Det är den minsta och långsammaste sociala hissen i hela OECD. Det är helt enkelt nonsens att USA är möjligheternas land där det räcker med lite skinn på näsan.

Obama talade om moral och vilja inför NAACP

De tusentals familjer som nu hukar i tältläger och rivningsbostäder hade kanske inte tillräckligt stark vilja ? Eller ville de för mycket ? Vare sig det ena eller det andra. De blev offer för en hutlös kapitalism som inför hägrande profiter lurade miljontals familjer att sätta sig i skuld upp över öronen. När pyramiden rasade fick de känna på den nya, moderna kapitalismen- en ren och ohämmad kapitalism som ser alla sociala skyddsnät som onödiga utgifter. Snart har den igen inget annat att erbjuda än kalvstek i himmelens höjd.

Nej Marx hade nog rätt ändå. Människan kan inte välja var hon föds och av vem. Det sätter vissa ramar för hennes kamp i livet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar på ”Barack Obama- du kan om du vill !

 1. Lite off topic kanske, men inte helt: Det har slagit mig hur sommarpratare numer är totalt egofixerade (kanske finns undantag) och hur programmen ofta handlar om hur du själv ska ta din lycka och din framtid i dina egna händer. Är hjärtligt trött på dagens sommarpratare alltså. USA:påverkade så det stör.

  I min ungdom talade sommarpratare ofta om världen och om allmänpolitiska problem, vilket gjorde många sommarprogram riktigt intressanta. Men dagens melodi: jag var deprimerad och det var hemskt, du är din egen lyckas smed, du kan bara du vill, det är upp till sig att bestämma över ditt eget liv – kvalifiserat struntprat.

 2. Håller med till hundra procent. De flesta pratarna är avskyvärda. Gårdagens Gummesson var typisk. Chefskonsulent och personlig coach…Kunde få jobb i Obamas stab. Dessutom var sändningarna förr, två timmar och gick i populära P4 eller vad det nu hette. Sedan kortade man ner det 30 minuter och gick över till mer svårtillgängliga PI och gjorde om innehållet till ett program för eliten. Numer lyssnar jag själv hellre till sommarens fåglar eller klickar in ngn intressant profil på datorns upplägg – där man kan välja själv…

  Göte

 3. Precis det liberalismen har blivit, en önskan om att klyschan skall vara sann, den om ”Bara du gör ditt bästa..”. Tron på att alla kan vi bli medelklass bara vi vill det tillräckligt mycket. Medelklassen är de som förtjänar vad de har, arbetare och överdrivet giriga kapitalister är ondingar som gapar efter mycket, mer än vad de förtjänar.

 4. Fast just idag sommarpratade P O Enqvist, och det var inte alls så illa (med tanke på resten). Sommarens bästa hittills tror jag, trots att han har skrivit en bok om sina psykiska problem nyss, som han emellertid inte gick djupare in på i programmet.

  Jo Göte,
  programmet var 2 timmar långt från början, men har det inte alltid gått i program 1 (eller gick det både i P1 och P3 från början kanske?). Så hade man ett inslag med en väderspåman i mitten också.

  Om jag inte missminner bestämde man sig för en tid sedan (om det var för 15 år sedan eller lite mer minns jag inte) att pratarna skulle vara just ”personliga” och inte politiska. Så blev de det, och programmet blev därmed mycket sämre och mycket mindre intressant.

Lämna ett svar