Obamas vårdreform i skottgluggen

Är sjukkassa för alla kommunism ?

Barack Obamas plan för en reform av sjukvården i USA stöter på patrull. De mest reaktionära i det republikanska partiet vädrar morgonluft. Den minst sagt modesta reform av sjukförsäkringen som han föreslår presenteras som en ”smygsocialisering” av sjukvården. På Fox News och i andra hökmedia dominerar just nu frågeställningen- när blev Obama kommunist?

För oss i Sverige och även i Europa kan det verka helt absurt. Inte ens Bert Karlsson skulle dra till med dylik idioti. Men i USA går gränsen för ideologiskt svammel längre bort vid horisionten. Inga medel är för lumpna för att inte användas. Senaste nytt är att lokala republikaner organiserar ”folkliga protester” på kommunala möten där demokraterna presenterar Obamas reform. Organiserad mobb är kanske rätta ordet. Under mötena verkar allt tillåtet inklusive att kasta prylar på talarna. Den organiserade häcklingen riktar in sig på två aspekter av hälsoreformen.

Först sägs det att reformen är en ”smygsocialisering” av sjukvården. Att Obamas schema bara föreslår en alternativ frivillig statlig sjukkassa som ska fungera parallellt med de privata system som redan existerar stör inte den republikanska agitationen.

De värsta hökarna drar sig inte ens för att sprida totalt falska uppgifter. Som att Obamas reform ger myndigheterna rätten att bestämma över ”dödshjälp” till sjuka och äldre. Där Obamas reform vill inf֊öra tillgång till rådgivning kring ”dödshjälp” drar extremisterna upp ett scenario där staten beslutar om när äldre ska utsättas för obligatorisk ”dödshjälp”.

Det är möjligt att Obamas reform av sjukförsäkringen aldrig blir av. Eller att den blir så urvattnad att skillnaden med det existerande systemet knappt kommer att märkas. Alla förändringar som inte leder till att de femtio miljoner amerikaner som i dag saknar en försäkring ges ett skydd är ett grovt misslyckande. Och det är inte i första hand de reaktionära republikanska kampanjerna om smygsocialism som kommer att fälla avgörandet. I stället är det demokraternas vacklande mellan kravet på en verklig reform som täcker alla och hänsyn till den mäktiga sjukvårdsindustrin, med försäkringsbolagen och läkemedelsindustrin i täten, som kan g֊öra att reformen bidde en tumme.

Vita Huset har redan ingått ett betydelsefullt avtal med läkemedelsindustrin. Enligt pressrapporter har Obama gett läkemedelsföretagen en garanti att staten inte kommer att använda sin styrka som industrins största kund, om reformen genomförs, för att fö֊rhandla om läkemedelspriserna. Tänk om Systembolaget skulle avstå från att pressa priset på de viner man köper upp i Frankrike och annorstädes. Vilket gny det skulle bli.

I media; DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

6 svar på ”Obamas vårdreform i skottgluggen

  1. Detta är i allra högsta grad Kommunism! Obama´s popularitet är i dagsläget ungefär lika med fyra år med Bush! Dessvärre har han alltför lång tid kvar att ställa till med ”massiva problem för världen”. 45.000 nya soldater till Afghanistan. Hur gick det egentligen med alla hans löften om förändringar? De enda förändringar jag ser är till det sämre, i fler avseenden. Om man kritiserar hälsoreformen blir man kallad rasist. Obama är en ulv i fårakläder!

  2. Många av de sk. hysteriska är medelsvenssons som ha betalat in i stora pengar i ett system som de aldrig fått ett öre utav. De betalade in och planerade sina liv med löftet om en adekvat sjukförsäkring på gamla dar. Nu vill Obama dra in och sänka kvaliten på denna försäkring. I stället för en principen om att förhindra motality and morbity går man till en princip där ekonomins bestämmer vården. Den här artikelförfattaren i SVD förstår inte den rädsla och ilska som råder.
    Det hjälper inte att Obama överlåtit till Pelosi och Reed att skriva paketet liksom de andra stora reformerna som är på tusentals sidor och som ingen läst men som klubbats genom. Det är unikt att låta kongressen som valts som representanter för olika lokala områden skriva dessa lagar.
    Det hjälper inte att kongressen valt sin egen stellar förskring för de nästa 5 åren. Det hjälper inte att storbankerna forfarande betalar ut bonus och har stellarförsäkring värt 40.000 dollar.

    .

  3. I England får hundar bättre försälkring än människor.

    I Frankrike är man bankrutt.

  4. Hej Eva,

    Jag läste just ditt mejl och har inte tid att just nu kolla upp dina uppgifter. Det enda jag kan säga direkt är att ditt påstående om Frankrike är helt fel. Tillsammans med Belgien är tillgången till sjukvård i Frankrike den bästa i Europa. Mycket bättre än i Sverige och inte dyrare för individen.

  5. Ja, jag läste just hur nöjda fransmännen är med sin sjukvård. Den
    kostar dock den franska staten alldeles för mycket. En av Obamas motivation för sitt förslag är att det ska spara pengar.
    Obama själv liksom kongressen vill i själva nte ha något att göra med sitt förslag.
    Det hör också till sammanhanget att den nuvarande kongressen är också den som slösar med pengar mest. Pelosi och kompani är ute och flyger och far. Italien, Galapagos…De ville just ha 10 nya plan.

Lämna ett svar