Presidentvalet i Afghanistan

Ny förtryckare i Kabul?

Det hålls presidentval i Afghanistan på torsdag. Barack Obama säger att det är den viktigaste händelsen i landet i år. Problemet är bara för vem valet verkligen är viktigt. För Obama kan valet visa sig bli mycket viktigt. Det gäller vem USA och Nato ska alliera sig med under den kommande tiden, med vem som de ska lida nederlag på nederlag i ett krig som är dömt att sluta i ett katastrofalt fiasko för den amerikanska imperialismen.

För de fattiga och förtryckta i Afghanistan saknar däremot valet nästan helt intresse. Ingen av de kandidater som kan vinna har något annat att erbjuda är krig, krig och mera krig.

Nuvarande presidenten Hamid Karzai verkade sitta med de bästa korten och för bara kort tid sedan var det ingen som tvivlade på att han skulle få en majoritet redan i första valomgången. Men Karzai har nu under en längre tid gjort sig allt mer obekväm i Washington och sedan ett par månader tillbaka verkar det som att USA hellre ser en viss Abdullah Abdullah som ny president. Han har redan varit utrikesminister 2002-2006 i Karzais regering men sparkades av Karzai som i Abdullah såg en potentiell konkurrent.

Den tredje tänkbara vinnaren i valet heter Ashraf Ghani, en aristokrat som tjänstgjort som Karzais finansminister och även suttit på en hög post i Världsbanken. Han är utan tvekan Vita Husets favorit i valet men troligen inte vinnaren varför gracerna måste fördelas jämnare över kandidaterna.

De tre kandidaterna har alltså gemensamt att de är eller har varit USAs favorit på den afghanska scenen. Men varför –har varit? Jo, därför att det blir allt tydligare att Barack Obama vill släppa Karzai åt vargarna.

Abdullah Abdullah är mer hemma i de fina salongerna

Familjen Karzai har blod och opium på sina händer, säger anonymt en västdiplomat till New York Times Magazine och Anthony Cordsman som arbetar som analytiker för nya högsta militära chefen i Afghanistan, general McChrystal säger : ”Karzais regering är korrupt, grovt toppstyrd, handlingssvag och helt frånvarande i stora delar av landet”. General McChrystal skulle presentera en rapport till Obama om perspektiven i Afghanistan till början av augusti men kallades till ett hemligt möte i Berlin där USAs försvarsminister Robert Gates gav honom order att vänta med rapporten till efter valet den 20 augusti.

General McChrystal och Robert Gates tror ännu på seger

Undermineringen av Karzais positioner syns redan i opinionsundersökningar som ger honom knappa 36 procent jämfört med betydligt över 50 procent för inte så länge sedan. Om valet går till en andra omgång där Karzai ställs mot Abdullah Abdullah är det mycket möjligt att en koalition med Ashraf Gahni och lokala klanledare som avskyr Karzai kan leda till seger för Abdullah Abdullah och därmed dämpa Karzai vid vägrenen, vilket USA verkar sträva efter.

Men valet ska ses med distans. Oavsett vem som vinner är det USAs marionett som blir president.

-Vi möts av avsky överallt vi kommer, sa en mening soldat i en intervju med den brittiska dagstidningen The Independent och visade på det dilemma som hela den västliga diplomatin bankar skallen i. Kriget kan inte vinnas och det afghanska folkets hjärtan kan inte vinnas, vare sig med bomber eller dollar. Soldaterna på plats kan se det hat som lyser i var afghans blick.

USA och dess natoallierade står inför en grundläggande motsättning. De kan manipulera val, köpa upp allierade och slå undan benen på andra, de kan alliera sig med olika krigsherrar och klanledare, men det är ändå bara förtryckare det handlar om. De är och förblir representanter för det förtryck som de härskande utövar mot landets fattiga stadsbor, lantarbetare och kvinnor.

Bomber och dollar är ingen hjälp för Kabuls fattiga

Den svenska regeringen har valt att skicka soldater till Afghanistan och talar ödmjukt om fredsbevarande uppgifter och kamp för demokratin. Krigets vardag på plats visar att det bara är prat. De svenska soldaterna kan inte bli annat än en del i den förtryckararmé som sjunker allt djupare i träsket och objektivt bidrar till en möjlig seger för de fundamentalistiska talibanerna. De hjälptes redan direkt till makten av USA när sovjetarmén krossades. Nu hjälper de talibanerna att segra genom att bygga borgar kring politiska skurkar i Kabul.

I Media:DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,SSD1,SSD2,AB1,AB2,AB3,AB4,AB5,DN6,DN7,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar