Var ligger Jackson Hole?

Fagra löften i         Jackson Hole.

Jackson Hole? Första tanken leder till ett vattenhål för bufflar. Visserligen handlar det om bufflar men de dricker inte vatten, åtminstone inte ur ett hål. Jackson Hole ligger i Wyoming och där samlas världens riksbankschefer en gång om året i en klubb för inbördes beundran.

Men var är bufflarna?

I går förklarade buffel nummer ett, USAs riksbankschef Ben Bernanke, att den finansiella krisen är över och att den reella ekonomin snart tar fart.

-Utsikterna för en ekonomisk tillväxt inom den närmaste framtiden verkar goda, konstaterade den gode Ben. Den församlade gräddan var nöjd med utvecklingen och försäkrade att de oräkneliga miljarder som centralbankerna pumpat in i bankerna och finansbolagen räddade världsekonomin från en värre kris än den djupa recession som vi stod mitt i. Stod mitt i, är nog rätt tempus, för bassiffror för andra kvartalet från världsekonomin visar att rushen utför (tillfälligt?) är över och att investeringar och produktion långsamt tar fart

igen.

Men det är ordet ”långsamt” som ska strykas under. För det som verkligen räknas för vanliga arbetande familjer är köpkraften och arbetslösheten. I USA och Europa fortsätter arbetslösheten att öka och kommer säkert att fortsätta så under minst ett år till. Det är inte hushållens utgifter, framför allt de amerikanska hushållens utgifter, som kommer att sätta fart på de hjulen. Men i den märkliga värld vi lever i spelar det inte så stor roll för de som tjänar sina rikedomar på finansmarknaderna. Världens börser spritter av glädje, Dow Jones har gått upp 45 procent sedan mars månad, och nu samlas alla spekulanter på perrongerna för att inte missa tåget när det tar fart.

De nöjda tongångarna från Jackson Hole speglar bankirernas och finansgubbarnas tillfredsställelse över framtidsutsikterna för aktier, obligationer och andra papper för spekulation. För dig och mig och andra som enbart har inkomst av arbete att leva på finns det inte mycket hopp att hämta i Jackson Hole.

I media:DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,DI,GP1,SSD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar