Är Karzai slut?

Karzai på väg ut ?

De första kommentarerna efter det så omtalade presidentvalet i Afghanistan visar att svenska huvudmedia som exempelvis DN är lika okunniga om det politiska landskapet i Afghanistan som om det vore månens baksida de beskriver.

-Så det lär vara fler än Karzais närmaste anhängare – inte minst i omvärlden – som hoppas på att det här valet ger honom nytt presidentmandat, skriver Per Jönsson i Dagens Nyheter.

En snabbtitt i internationell press visar att Per Jönssons fundering saknar grund. I USA gör Vita Huset ingen hemlighet av att de ser med allt större missnöje på Karzais regerande. När han i veckan inbjöd krigsförbrytaren, den uzbekiska krigsherren Rashid Dostum, att återvända från sin landsflykt i Turkiet, kunde inte Obama avstå från att kalla beslutet ”mycket beklagligt”. Karzais regim är inte bara totalt genomkorrumperad utan är nu också allierad med flera krigsherrar som garanterar att alla drömmar om ”demokratiska framsteg” är rena fantasier.

Den inflytelserika tidningen The Economist skriver att ”rensa upp i regeringen är inte ett mål i sig utan också en väg för att skapa en fungerande stat. För afghanerna kommer inte att stödja en administration så korrupt som den på plats. Väst bör därför använda sitt inflytande över regeringen för att insistera på att nästa ministerteam domineras av kompetenta teknokrater i stället för skurkar som man står i skuld till”.

I välinformerade Asia Times rapporteras att samtal mellan USA/Nato och talibanerna redan förs för att förbereda deras integrering i regimen i Kabul. För i de lite svalare rummen där strategin dras upp vet Pentagons högsta generaler att kriget håller på att förloras och framför allt aldrig kan vinnas militärt. Jubelropen om ett lyckat demokratiskt val är bara till för den stora publiken. Karzai är ett hinder i vägen för den nya strategi som Pentagon planerar. Även om han vinner valet är det mycket troligt att han inom kort kommer att vara på väg ut i kylan. Han tjänar inte längre den amerikanska imperialismens intressen i regionen.

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,AB1,AB2,DN4,GP1,GP2,SSD1,ETC,AB3,

Andra bloggar: JInge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar