Höst över arbetarrörelsen
I natt nöp den första nattfrosten till. Kysste lätt trädtopparna och vallen ner mot ån. Hösten är här med en underbar indiansommar och klara kalla nätter. Vårt torp ligger högt upp i Alefjäll och på natten sjunker temperaturen raskt om det är klart och samtidigt nordliga vindar. Trots att vi ändå bor i södra Sverige. På SMHI:s hemsida ser jag att det bara är Pajala och Särna som också rapporterat om minusgrader.
Dessvärre är det höst också för den svenska arbetarrörelsens traditionella organisationer. Borgerlighetens famntag över våra vardagsliv blir alltmer hårdhänta. Hundratusentals människor med vänsterradikala åsikter kippar efter andan och det är bara enstaka fackliga utposter och mindre socialistiska grupperingar som försöker att spjärna emot.
Sven Hulterström. Ärrad krigare från det kalla krigets dagar…
Frosten har tagit hårdast på den gamle socialdemokratiske ministern Sven Hulterström. Ärrad, gammal krigare från det Kalla krigets dagar. Minister och kommunalråd. Nu pensionerad med fet lön som styrelseordförande i Göteborgs hamn och helt avlövad på allt vad som en gång var arbetarrörelsens värderingar.
”Vi har tröttnat på allt fackligt strul och behöver effektivisera verksamheten”, sa han till Göteborgs-Posten i går när han där försökte bemöta Hamnarbetarförbundets protest mot den privatisering av Göteborgs hamn som planeras. Vid nyår har kommunen tänkt sig att stycka upp stuveriet i tre bolag. Ett för containerterminalen. Ett för roro, alltså att ha hand om gods som lastas med truckar. Till sist bilhamnen, där fordon ska lastas och lossas. Det finns redan spekulanter. Bland annat från Kina (när ett kinesiskt stuveri försökte ta över storhamnar i USA stoppades detta av hänsyn till att det skulle innebära att nationella riksintressen hotades)
Hamnarbetarförbundets avdelning i Göteborg kom i går med ett trettiotal medlemmar till Börshuset i Göteborg, där de försökte informera och argumentera för sin syn på privatiseringen (se mer på bloggen nedan). Men hos ledamöterna var intresset svagt. Ett fåtal ville prata med kommunens viktigaste fackliga motpart. En del tog inte ens emot hamnarbetarnas flygblad. Vänsterpartiets folk hukade. Självklart borde deras representanter i stadens fullmäktige på ett tydligt sätt ha deltagit i protesten mot Hulterströms tänkta illdåd mot Hamnen! Men uppenbart är samarbetet med (s) i kommunen är det som är viktigast. Drömmen om en ”rödgrön” regering spelar säkert också in. Varför i onödan irritera socialdemokraterna? Den borgerliga kommunalpolitikern Eva Ternegren, från Miljöpartiet, menade slappt i sitt svar till GP att hon egentligen struntar i sitt jobb: ”Jag vet inget om utförsäljningen och kan inte säga vad jag tycker”…
I SVT:s Västnytt betonade Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundets styrelse att den kampanj, som nu kommit i gång ska fortsätta. Syftet är enkelt. Den planerade utförsäljningen av kommunens stuveri måste stoppas och det går bara om det blir en bred offentlig debatt.
Efter uppvaktningen vid Börshuset gick en del hamnarbetare över Gustavs Adolfs torg till Brunnsparken och delade ut avdelningens flygblad till gemene göteborgare. Debatten om försöket att privatisera hamnen måste ut i offentligheten!
Här finns en öppning för fackligt och politiskt intresserade människor i Göteborg som vill värna kommunens tillgångar. Besluten om Hamnens framtid berör alla göteborgare. Ja, hela regionen. Varför inte bjuda in folk från Hamnarbetarförbundet till diskussion i frågan till alla tänkbara möten i fackliga och politiska sammanhang?
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, politik, Hamnarbetarförbundet, Göteborgs hamn, Göteborgs kommunalfullmäktige, Sven Hulterström, Miljöpartiet, facklig kamp, socialdemokraterna
Bloggare:RödaGöinge,
Pingback: Oppositionen Sahlin står naken | Internationalens ledarblogg