Nu går vi utan er -Från Cirkus till Sergels torg

”Nu går vi utan er”

Symboliskt nog har Swedbank i dag hyrt in sig på Cirkus vid Skansen i Stockholm för att där hålla bolagsstämma. För när dess direktörer ska försvara sina misslyckade affärer i Baltikum – vad är de då om inte clowner? Om än med strama slipsknutar och vippande lackskor i stället för lösnäsor och röda färgklickar på kinderna…

Där hade också Septemberalliansen valt att värma upp inför sin demonstration i dag mot kapitalism och högerpolitik. I en protest mot bankernas svindlande affärer och bankkramarna i regeringen.

Till demonstrationen är det samling senare i dag, 17 00, på Sergels torg. Protestens ledmotiv är att landets löntagare måste ”Vägra att betala kapitalismens kris”. Först ut i demonstrationen blir också en kolonn med arbetare som i handling gjort detta. Där fortsätter arbetare från Systembolagets distributionsnav i Jordbro, Lagena, sina protester mot de chefer som har ersatt anställningstrygghet med bemanningsföretag.

”Vi vägrar att acceptera kapitalismens massarbetslöshet, attacker på arbetsrätten och kollektivavtalen, ökade klassklyftor och lönesänkningar, sociala nedrustning och privatiseringar, klimathot, rasism, deportation av flyktingar och krigspolitik”, är det avstamp som Septemberalliansen nätverk av lokala fackföreningar och sociala rörelser vill att alla löntagare ska göra. En djärvt men nödvändigt första steg som vi måste ta. Vreden ute på arbetsplatserna måste förvandlas till politisk handling. Att bara muttra och klaga vid det egna köksbordet är en protest som inte ens tar sig utanför den egna ytterdörren. Det är i ett gemensamt och välorganiserat politiskt motstånd som vi kan bekämpa högerpolitiken.

”Systembolaget sätter bemanningsföretag i system”

Nu vägrar den gamla arbetarrörelsens ledare att ta detta ansvar. De vägrar att stå upp och hukar för högervindarna. Backar i stället för att gå framåt. I en debattartikel skickad till Aftonbladet tvingas därför en rad företrädare för Septemberalliansens olika nätverk att konstatera att de i dag tvingas att demonstrera utan ett aktivt stöd från dessa ledare:

Vad som framförallt förenar är en vägran att tyst acceptera att de som är mest utsatta ska betala för en kris som de inte orsakat.

Septemberalliansen har under de tre år som den funnits alltid tryckt på för att få med sig LO-ledningen och andra fackförbundsledningar i demonstrationer mot högerpolitiken. Så sent som i våras uppvaktades LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Per Bardh av ett antal fackliga företrädare.

Dessa fackliga företrädare var representanter för det fackliga uppropet ”till kamp mot kapitalismens kris och massarbetslöshet – för demokratiska och kämpande fackföreningar”.

Kravet från dessa fackliga företrädare till LO-ledningen och övriga förbundsledningar var att ta initiativ till en landsomfattande protestdag mot kapitalismens kris och all högerpolitik för jobben, välfärden och klimatet när riksdagen öppnar den 15 september.

Wanja Lundby-Wedin avvisade förslaget om att demonstrera den 15 september, men ställde sig positiv till en landsomfattande protestdag under hösten.

Efter det har ingenting hörts från LO-ledningen.

Det är en tystnad som Septemberalliansen inte accepterar.

För nu mer än någonsin behövs en enig front kring konkreta kampkrav mot högerpolitiken.

Det är vår skyldighet mot de arbetslösa, de sjuka, mot ungdomen och inte minst mot alla de människor som idag tvingas till det sociala för att överleva.

Till LO-ledningen tvingas därför Septemberalliansen säga:

”Nu går vi utan er”.

Wanja Lundby-Wedin kommer inte att finnas med i proteståget. Inte heller Mona Sahlin. Kanske inte ens Lars Ohly. Men alla andra i Mälarregionen som har möjlighet sluter självklart upp i leden på Sergels torg 17 00 i dag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:SVD1,

Andra bloggare:

Lämna ett svar