Jimmy Carter talar klarspråk

Det handlar om rasism.

– Det finns en inneboende känsla hos många i det här landet att en afro-amerikan inte ska vara president. En överväldigande del av den intensiva fientlighet som riktas mot Obama handlar om det faktum att han är svart.

Orden är Jimmy Carters, USAs president 1977-81.  Han yttrade dem i tisdags under ett offentligt framtråde i Atlanta. Det är viktigt att kända vita politiker tar bladet från munnen och fördömer den rasism som ligger bakom mycket av den absurda kritik som riktas mot Barack Obama. Det finns mycket i Obamas politik som kan och som ska kritiseras, som den fortsatta aggressionen i Afghanistan, stödet till Israel, blockaden mot Kuba, stödet till allehanda mutkolvar i andra länder eller det finansiella stödet till giriga bankirer som inte ställs till svars för den roll de spelar i finanskrisen.

I stället bubblar rasism och primitiv anti-kommunism upp i alla sammanhang. Obama anklagas för allt ifrån att vara nazist till kommunistisk barnamördare. Att någon överhuvudtaget kan ta sådan social paranoia på allvar säger mycket om samhället USA.

Här under följer en blogg jag skrev om samma ämne förra veckan.

Rasismen upp till ytan i USA.

Det måste sägas högt och tydligt. Det går inte längre att blunda.

Det är en djupt rotad rasism som eldar på det allt mer högljudda motståndet mot Obamacare. Och det handlar inte egentligen om presidentens vårdreform. Det visas av att slagorden och hatparollerna mest handlar om att Obama är en nazist, socialist, kommunist,muselman eller utlänning. Det är bara att välja bland de hatiskt utspottade skymforden. ”Nigger” ligger i luften. Men det vågar ingen republikansk politiker (ännu) ta i sin mun.

När Obama inte mördar barn tar han ihjäl gamla

Även om det inte låg långt borta när republikanen Joe Wilson ropade ”du ljuger” mitt under Obamas tal till Kongressen. Aldrig tidigare har någon i den församlingen häcklat en president under ett tal. Inte ens när George W. Bush sålde lögnerna om varför Irak måste invaderas avbröts han av häcklare.

Det är som krönikören Maureen Dowd skriver i New York Times- ”det fattades ett outtalat ord i Wilsons utrop: ” Du ljuger, boy”. Man ska veta sin plats i samhället. Det är väl ok att svarta blir advokater, företagsledare och senatorer. Men en svart president?

-Vissa kan inte föreställa sig en svart president och kommer aldrig att acceptera det, skriver Marueen Dowd i samma krönika.

För vissa är en svart president en mardröm

I går lördag 12 september marscherade tiotusentals upprörda republikaner i Washington för att ”begrava Obamacare tillsammans med Ted Kennedy” som ett plakat krävde. Protesterna är dock inte speciellt spontana. Bakom marschen stod republikanen Dick Armays ”Freedomworks”. Det är samma man som stod bakom kampanjen i Sydkarolina år 2000 och då krävde att den gamla sydstatsflaggan skulle hissas över delstatens offentliga byggnader. I samma delstat sa nyligen republikanen Rysty De Pass att en gorilla som rymt från ett zoo i en stad var ”en av Michelles förfäder”. Michelle är som bekant presidentens fru. Eftersom den typen av republikaner inte tror på Darwins utvecklingslära var nog kommentaren ämnad som smutskastning och inte som en sociologisk iakttagelse över människans ursprung.

De republikaner som tycker att det rent ut sagt är för jävligt att en svart man styr i Vita Huset har ett syfte med den organiserade hatkampanjen, att hindra Obama från att återväljas inom fyra år och drar sig inte för att kittla den latenta rasism som de flesta trodde var begravd för alltid.

Oklarheterna i Obamas reform hjälper den reaktionära kampanjen. De som redan har en sjukförsäkring via sitt jobb är rädda för att en förändring ska bli en försämring. Den rädslan är inte ogrundad eftersom Obamas förklaring av hur reformen ska finansieras är otydlig. Det har jag skrivit om tidigare. Men otydligheterna  och ”medelklassens” rädsla är ingen ursäkt för den rasism som väller fram ur det amerikanska samhällets historiska skräckkabinett.

Det kan bara fördömas för vad det är. Vidrig rasism.

I media: AB1,SVD1,DN1,SSD1,SVD2,AB2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

16 svar på ”Jimmy Carter talar klarspråk

 1. Nu för tiden kan man inte kritisera etablissemanget. Vågar man göra det, kallas man rasist.

 2. Erik,
  det handlar inte om att hindra kritik mot etablissemanget. Det är den här bloggens eget varumärke. Det handlar om att se vad som motiverar mångas kritik av Obamacare. Vad tror du mannen på bilden ovan tycker om att USA har en svart president? Om Bush (hädiska tanke) lagt samma förslag som Obama, tror du då att mannen ovan hade anklagat Bush för att vara ”barnamördare”?

 3. Att vara kritisk är något helt annat än hålla på med rasistiska påhåpp och förtal . Hoppas Obama vidtar rättsliga åtgärder mot alla som passerat gränsen, och att han börjar med Wilson.

 4. Bra !Men glöm ej att de från Södern betraktas ofta som lite
  underutvecklade …mild sagt !
  Synd att man stödjer ej en President som försöker förändra
  USA”s tainted image .
  Nu ÄR Obama President !!!!!
  Minns de journalister i Sverige som länge hade samma åsikter som deras kusiner i Södern !Man vände kappan efter vinden direkt eftera att Obama vann valet men är nu återigen i fartet att
  skiva ned President Obama .
  Till sist :man får ej glömma att alla republikaner är ej från Söder och att alla är inte idioter .
  Guvörnör Bobby Jindal var utvald som republikan mot en
  blek motkandidat i en delsatat som för några år sedan var fäste
  för Ku Klux Klan (fan !vilket löjligt namn !!)–Dukes fästen !
  Majoritet av Amerikaner är kloka –och de röstade för förändring !Yes ,my friend -change there will be !!!!!!!

 5. Rasism mot ett hälsoprogram? Nu har du verkligen överträffat dig själv..

  Inget märkligt med den hårda retoriken lättvindigt används, ungefär som när socialister anklagar andra för rasism för propagandasyften.. Islam är föresten ingen ras och president Hussein är inte muslim trots vad namnet antyder.

  De flesta svarta stödjer Obama men det var en del med också i marchen. För inte så länge sen kom en svart man med ett autmatvapen fullt lagligt till en demonstration i Arizona för att prostestra. Vad gjorde vänstervriden media då? Jo de filmade inte hans huvud bara vapnet och började snacka om rasism precis som du gör.

 6. Om han skulle vara kommunist, varför skulle han då fylla vita huset med wallstreet folk och fortsätta Nafta, Amerikanska unionen och patriot act…
  Amerikaner är dumma i huvudet.

 7. mkt bra skrivet! jag instämmer. och vad folk glömmer i denna fråga är att Barack Obama är ändå svart och USA har tyvärr mkt problem i rasfrågan. och jag tror inte de heller vet att folket skulle må bra av socialismen..

 8. Lol @ inlägg 6: Och så retuscherade de hans händer vita också!!!??? Vilken vänstervriden media är det du talar om, förresten?

 9. Som vanligt så misslyckas svensk media med att rapportera amerikanska nyheter ordentligt. Den här demonstrationen var inte bara mot hälsoreform utan mycket mer.

  Obama är en skurk. Han är i stort sätt samma sak som Bush den yngre förutom hans socialekonomiska politik.

  Han är för de två olagliga krigen, Afghanistan och Irak som inte leder någonvart. Han är för att USA ska ha soldater stationerade i 130 länder i världen. Han är för tortyr och han röstade för patriot act. Han är för ”infinite detention”. Han har samma fascist politik som Bush, vinsterna blir privatiserade, förlusterna sociala. Det Obama gör med ekonomin nu med alla finanspaket är inget mindre än fascism.

  Det finns många saker att protestera emot och det gjordes det också.

 10. Du skriver ”Inte ens när George W. Bush sålde lögnerna om varför Irak måste invaderas avbröts han av häcklare.”.

  Det finns en enkel förklaring till varför det. Och den är att de mest trångsynta, extrema och högljudda personerna finns till höger i USA. Att Obama får mycket kritik beror inte på att han är dålig utan på att hans motståndare håller en, intellektuellt sett, mycket lägre debattnivå.

 11. Det har inget med rasism att göra när man visar sitt missnöje mot regeringen. Det kallas demokrati. Men jag förstår varför det här missförståndet är så utbrett, för det är likadant i Sverige. Här vågar vi inte ens prata högt om siffror i kombination med snack om invandring. Det enda partiet som inser problematiken är Sverigedemokraterna. De marginaliseras dock i media in i ett litet hörn. Och det är väl praktiskt ellerhur? Men hör det hemma i en demokrati anser du?

  /David

 12. Det är roligt på ett sorgligt sätt att samma människor som ansåg att alla som kritiserade den förra presidenten var landsförrädare idag tramsar runt som extremhögern gör. Förstår de inte själva hur löjliga de framstår? Den sortens totala brist på självinsikt är bara skrämmande.

 13. Att kalla politiska motståndare rasister för att de kritiserar en president som inte är vit visar att man själv är extrem och antingen rasist (jag begriper inte att det överhuvudtaget nämns någonsin) och/eller icke-demokrat.

  Republikanerna har nu en icke-vit ledare, hade Colin Powel, Condoleza Rice etc. Republikanerna är fotfolk medan demokraterna är systemtänkande kollektivister. Det är nog lika vanligt (om inte vanligare) med demokrater med förflutet i rasism.

 14. Ja, det finns många ord man kan kasta tillbaka på dom okunniga, radikala, extremistiska kristna högerapor som dominerar dessa patetiska utspel.

  Det var inte för inte vi europeer sparkade ut de flesta av dom där asen för länge sedan – det är synd att det följde många andra vettiga tjommar när ekonomierna i Europa tröt ett tag senare. Blandningen blir så.. ostabil så att säga.

  Jag är helt emot all form av våld och anser att alla människor är lika mycket värda och har rätt till en egen åsikt.. Men ibland blir man bara så fruktansvärt provocerad.. Man får bita sig i läppen för att inte få ett utspel själv.

  Men någon form av logik och rättvisa säger ändå i min värld att folk som inte själva anser att alla är lika mycket värda beroende på ursprung, är de enda som själva inte är just det – lika mycket värda.

  Frånta de mänskliga rättigheterna från alla som uttalar sig så och jaga dom med järnrör.. Jag ställer mig först i kö!

 15. Sverige är en liten trevlig kommunist-diktatur, så det är inte så konstigt att alla faller som käglor för Obama. Sen att han, liksom de flesta utav våra politiker verkar vilja köra landet i botten verkar ingen bry sig om. Men vafaan nu är det ju Idol på tv, så vem kan vara olycklig?

Lämna ett svar