Ska rapporten om Israel begravas med offren?

Ska rapporten

begravas med

SINA OFFER?

Vi kommer alla ihåg Israels brutala militära våldtäkt i vintras av det Gaza som först förvandlats till ett enda stort fångläger. Mer än 1 400 palestinier dog. Varav en tredjedel kvinnor och barn. Elva israeler miste livet. Åtta soldater från de egna ockupationsstyrkorna. Varav fyra på grund av egen missriktad eldgivning. Endast tre civila israeler omkom till följd av palestinsk raketbeskjutning.

I går kom rapporten från det FN-team som i sex månader har granskat vad som egentligen hände. Juristen och domaren Richard Goldstone, känd också som åklagare i Haag i rättsprocesser från inbördeskrigen på Balkan och i Rwanda, har lett arbetet. Med ett faktaspäckat material på 475 sidor som grund kunde han i går slå fast att Israels krig riktades mot Gazas befolkning i sin helhet. Den armé som brukar skryta med att man har ”världens mest moraliska soldater” använde ett helt oproportionerligt våld riktat mot hela civilbefolkningen. Med syfte att straffa, förnedra och terrorisera palestinierna. Utan omsvep sa Goldstone att förstörelsen av bostäder, fabriker, skolor, sjukhus, polisstationer, och vattenreningssystem var en helt medveten politik för att försvåra ett värdigt liv på denna lilla strandremsa av palestinsk mark. Här finns tydliga bevis på att Israel brutit konventionerna från Genève. Senare i september ska rapporten behandlas av FN:s Råd får mänskliga rättigheter och rapporten uppmanar bägge sidor att ingående undersöka anklagelserna och om de nonchalerar detta bör FN:s säkerhetsråd överlämna rapporten till den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Israel använda vit fosfor under Gazakriget – även mot civila

Israel, som vägrat att samarbeta med Goldstones undersökningsteam, reagerade i går med salvelsefull ilska och menade att rapporten var ensidig och missvisande. Uppenbart togs man på sängen av FN-rapportens skarpa formuleringar. Nu inleder man en brådstörtad diplomatisk och rättslig offensiv för att stoppa en process i den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Mäktiga judiska lobbygrupper världen över, inte minst i USA, kommer dessutom att arbeta för högtryck för att Israels dåvarande premiärminister Ehud Olmert, liksom dåvarande och nuvarande försvarsminister, Ehud Barak, ska slippa dras i smutsen och generas av ett åtal för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Goldstone blev fly förbannad över Israels svar, som uppenbart kom från del av den sionistiska statens hjärnhalva som brukar kallas för ”reptilhjärnan”. Han undrade genast över om de ansvariga i Israel ens hade hunnit läsa igenom den digra rapporten. ”Israel sköt mot civila som bar vita flaggor, riktade medvetet eld mot FN:s skyddsplatser och dödade 300 barn, samtidigt som man till sitt förfogande har de mest träffsäkra vapen som finns i världen”, underströk han. I en intervju för TV-kanalen Aljazeera berättade han också i går kväll hur Israels miltär medvetet riktat tung granateld mot en fullsatt moské mitt under en fredagsbön. Tretton människor dog. ´”Ingenting. Inte ens ett vapenlager eller närvaro av beväpnade palestinska aktivister”, kan bortförklara detta brott sa han ursinnigt. Han tog också upp Israels försök att ducka när det gällde den medvetna beskjutningen av civila: ”Israel säger att man släppte ner flygblad som sa att oskyldiga palestinier skulle hålla sig undan. Men man sa inte vart de skulle ta vägen och dessutom bombade man medvetet FN:s flyktingstationer.”

I den liberala israeliska tidningen Haaretz pekar Aluf Benn på vad som kommer att bli det viktigaste resultatet av FN-rapporten. Han tror inte att det blir något åtal i Haag. Men däremot:

”Till sist och kanske mest betydelsefullt. Goldstones rapport förstärker det strategiska hot som Israel själv skapade i och med offensiven i Gaza. Detta därför att den undergräver internationell legitimitet för en liknande operation i framtiden.”

Nej, Haag är nog inte nära eftersom dubbelmoralen är ofattbart stor när det gäller ockupationsmakten Israel. Barak Obama, har inte dragit åt en endaste tumskruv när det gäller exempelvis bosättningarna på Västbanken eller den israeliska annekteringen av hela Jerusalem och höjer säkert inte ögonbrynen när han nu tar del av FN:s rapport.

Ehud Barak med Barak Obama

Mona Sahlin, som partiordförande för socialdemokraterna, borde egentligen kallsvettas över det larm som nu kommit. Ehud Barak var inte bara personligen till hundra procent ansvarig för den militära våldtäkten. Han är dessutom vicepresident i Socialistinternationalen och så sent som för ett år sedan besökte Mona Sahlin Israel för att i gott gemyt vänslas med Barak. Visserligen har det egna kvinnoförbundet av andra skäl redan krävt att Baraks parti ska uteslutas från socialistinternationalen. ”Det israeliska arbetarpartiets beslut att inleda ett regeringssamarbete med högerpartiet Likud och fyra extremistpartier är upprörande och bör leda till en uteslutning av arbetarpartiet från socialistinternationalen”, krävde en upprörd Nalin Pekgul redan i våras. Men då som nu kommer säkert socialdemokraternas partistyrelse och Sahlin att bara borsta av sig detta krav som vore det ett dammkorn på ett kavajuppslag. Det enda vi kommer att få höra från detta helt sammansjunkna arbetarparti blir på sin höjd några klädsamma ord om att ”det hela borde utredas ordentligt”…

Ehud Barak med Mona Sahlin

Brottmålsdomstolen i Haag är dessutom en nykolonial institution. Den kan dra svarta krigsherrar från Afrika eller krigsförbrytare från inbördeskrigets Balkan inför rätta. Men en av vår tids största krigsförbrytare, Richard Nixons försvarsminister och den norska nobelkommitténs fredspristagare Henry Kissinger, som personligen var ansvarig för terrorbombningarna över Kambodja och därmed en av barnmorskorna till Pol Pots vidriga regim, han kan sussa i godan ro i sin himmelssäng hemma i Connecticut. USA:s f d president Bill Clinton kan också känna sig trygg och vända sig rofyllt om i sängen till sin Hillary, som  i sin roll som Obamas utrikesminister aldrig kan tänka sig att se israeler i Haags brottmålsdomstol.  För att inte tala om sin Bill. En domstol som överhuvudtaget aldrig ens tänkt tanken att ställa Bill till svars för bombkriget över Balkan…

Men självklart är brottmålsdomstolen i Haag en komplex institution. Den är på plats och en del av dess arbete är säkert bra. Kravet på att den nu måste åtala Olmert och Barak för krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna för sitt ansvar under Gazakriget är mer än rimligt.

Det är helt enkelt en självklarhet. Dessutom ett åtal som skulle ge domstolen en betydligt större trovärdighet.

I fyra mindre stycken av sin sammanfattning på sju sidor slår Goldstone fast att det finns bevis för att även beväpnade palestinska grupper begick krigsbrott när de avfyrade raketer mot civila på andra sidan av Gazas gräns mot Israel. Troligtvis har han rätt. Dras Israel inför rätta kan och borde kanske även palestinier hamna under åtal. Rätten att försvara sig mot en ockupationsmakt inkluderar inte någon som helst rätt att medvetet rikta elda mot civila mål. Men i en sådan rättsprocess kan försvaret med en viss grund hävda att Israel ockuperar även dessa gränsområden. Många av de människor som trängs i ghettot Gaza har drivits bort från de byar där de ”första judiska bosättarna” slog sig ner. Dessutom är så gott som alla vuxna innevånare i dessa nuvarande israeliska samhällen också soldater i de israeliska försvarsstyrkorna, IDF. Själv anser jag att raketanfallen från Gaza ur etisk och moralisk synpunkt var helt oacceptabla. Även om de avfyrades från de människor som ytterst är offer för Israels kolonialism. Ur ren militär synpunkt var de patetiska. Kanske de stärkte moralen hos det palestinska motståndet? Troliga krigsbrott? Ja. Men i sitt sammanhang ska de ges den marginella roll som de fått i Goldstones rapport.

Vi får se hur det går med Israels rättsliga och diplomatiska offensiv. Kanske hinner man åtminstone inte längre med att anklaga Aftonbladet och Skandinavien för antisemitism. När det gäller FN-rapporten blir det dessutom mer eller mindre omöjligt att använda antisemitismen som förevändning för att begrava rapporten tillsammans med alla palestinska offer. Richard Goldstone är själv av judisk börd…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SDS1,SDS2,AB1,DN1,DN2,

Bloggare:Jinge,

2 svar på ”Ska rapporten om Israel begravas med offren?

 1. USAs brott och politik med Israels brott, krigsbrott och ockupation ska stoppas,straffas och ersättas, världen..
  7 Frågor till politiker i västvärlden!!
  Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation
  och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell
  rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna
  orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar
  människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla
  ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt
  liv och vår värld.
  Jag frågar alla politiker :-
  1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott?
  2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen och förbjudna vapen??
  3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
  4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??
  5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel??
  6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
  7- Vem kan stoppa Israel??
  Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
  Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..
  Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår
  såna brott och ockupation.Nu är det nog noch stopp..Befria Palestina
  nu..Det är bättre för alla,USA.

 2. Mossad är ett mord mot alla som vill stoppa Israels brott och ockupation av Palestina..Mossads brott och mord var över hela världen..Mossad är Maffias regler och lagar..Politiker vet allt,Media vet allt med de är tysta mot Israels brott och mord..Arabvärlden ska titta noga på mordet på OLOF PALME och JOHN KENNEDY och YASSIR ARAFAT..Politiska mord har varit över hela världen och i USA också..

  Här är Israels terror…..Israels terror som tog Palestina med grova brott och mord enligt UKs ord till sionisterna 1917-Balourdeklarationen 1917– UK, USA och Israel med Frankrike ska betala alla ersättningar till arabvärlden för alla grova brott och krigsbrott med förbjudna vapen mot hela arabvärlden….Var är FN, världen??..Vem styr FN????..Stoppa Israel–AIPACs makt i USA- och USAs orättvis politik och UK…..Nu är det nog och det är stopp, världen..No more..No more…..

  Mossad
  Mossad (hebreiska המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim, ”Institutet för underrättelser och särskilda operationer”) är en israelisk civil underrättelsetjänst. Organisationen är landets centrala organ för hemlig underrättelseinhämtning och specialuppdrag i utlandet och är därmed en motsvarighet till USA:s CIA. Mossad är ansedd som en av världens mest effektiva underrättelsetjänster, även om den vid några tillfällen även varit inblandad i uppmärksammade misslyckanden.
  Mossad fick sin definitiva form 1952-1953 och till dess förste chef utsågs Isser Harel, som närmast kom från Shin Bet. År 1960 låg organisationen bakom gripandet av den före detta SS-officeren Adolf Eichmann (Ricardo Klement) i Argentina. En operation som beskrivs i Isser Harels bok ”Huset på Garibaldigatan”.
  Bland säkerhetstjänsterna hos de stater som räknas till Västvärldens demokratier torde Mossad, förutom CIA, vara den enda som med sin regerings officiella sanktion utför politiska mord i andra länder

  Haganah
  Haganah var en judisk paramilitär terrororganisation som existerade mellan år 1920 och år 1948. Organisationen både utförde attacker mot brittiska och arabiska intressen i det dåvarande brittiska mandatet Palestina. Efter staten Israels grundande ombildades organisationen till den reguljära armén, IDF, Israel Defense Forces.
  Under andra världskriget gick många av Haganah:s medlemmar in som frivilliga i den brittiska armén men från 1945 anföll Haganah även brittiska installationer i Palestina. Den som utbildade och utvecklade Haganah på 30-talet var Orde Wingate, kristen sionist och brittisk militär (brigadgeneral 1943). Wingate är också känd som specialist på gerillakrigföring i Burma 1942-44. Organisationen ombildades 31 maj 1948 till staten Israels reguljära armé.

  Irgun
  Irgun Zvai Leumi (på svenska ”Nationella militära organisationen”), grundades av judiska högernationalister och verkade i Palestina åren 1931-48. Den anses av många ha varit en terrorgrupp, och stämplades officiellt som sådan under Palestinas tid som brittiskt mandat.
  Syftet med gruppens attacker var att med ”våldsamma medel” bekämpa Palestinas araber och brittiska institutioner i Palestina.
  Organisationens ledare var under åren 1943-1948 Menachem Begin, som senare blev Israels premiärminister.
  Irgun utförde ett stort antal terrordåd.[1] Det mest välkända var mot King David Hotel i Jerusalem 1946. I denna attack, som ursprungligen beordrats av David Ben-Gurion, dödades sammanlagt 91 personer.[2] Eftersom sprängladdningen levererades med hjälp av en lastbil som användes för mjölktransporter, betraktas detta ibland som det första exemplet på användandet av en bilbomb i Mellanösternkonflikten. En annan uppmärksammad raid var den som ledde till Deir Yassin-massakern 1948.

Lämna ett svar