Jimmy Carter talar klarspråk

Det handlar om rasism.

– Det finns en inneboende känsla hos många i det här landet att en afro-amerikan inte ska vara president. En överväldigande del av den intensiva fientlighet som riktas mot Obama handlar om det faktum att han är svart.

Orden är Jimmy Carters, USAs president 1977-81.  Han yttrade dem i tisdags under ett offentligt framträde i Atlanta. Det är viktigt att kända vita politiker tar bladet från munnen och fördömer den rasism som ligger bakom mycket av den absurda kritik som riktas mot Barack Obama. Det finns mycket i Obamas politik som kan och som ska kritiseras, som den fortsatta aggressionen i Afghanistan, stödet till Israel, blockaden mot Kuba, stödet till allehanda mutkolvar i fattiga länder eller det finansiella stödet till giriga bankirer som inte ställs till svars för den roll de spelar i finanskrisen.

I stället bubblar rasism och primitiv anti-kommunism upp i alla sammanhang. Obama anklagas för allt ifrån att vara nazist till kommunistisk barnamördare. Att någon överhuvudtaget kan ta sådan social paranoia på allvar säger mycket om samhället USA.

Här under följer en blogg jag skrev om samma ämne förra veckan.

Rasismen upp till ytan i USA.

Det måste sägas högt och tydligt. Det går inte längre att blunda.

Det är en djupt rotad rasism som eldar på det allt mer högljudda motståndet mot Obamacare. Och det handlar inte egentligen om presidentens vårdreform. Det visas av att slagorden och hatparollerna mest handlar om att Obama är en nazist, socialist, kommunist,muselman eller utlänning. Det är bara att välja bland de hatiskt utspottade skymforden. ”Nigger” ligger i luften. Men det vågar ingen republikansk politiker (ännu) ta i sin mun.

När Obama inte mördar barn tar han ihjäl gamla

Även om det inte låg långt borta när republikanen Joe Wilson ropade ”du ljuger” mitt under Obamas tal till Kongressen. Aldrig tidigare har någon i den församlingen häcklat en president under ett tal. Inte ens när George W. Bush sålde lögnerna om varför Irak måste invaderas avbröts han av häcklare.

Det är som krönikören Maureen Dowd skriver i New York Times- ”det fattades ett outtalat ord i Wilsons utrop: ” Du ljuger, boy”. Man ska veta sin plats i samhället. Det är väl ok att svarta blir advokater, företagsledare och senatorer. Men en svart president?

-Vissa kan inte föreställa sig en svart president och kommer aldrig att acceptera det, skriver Marueen Dowd i samma krönika.

För vissa är en svart president en mardröm

I går lördag 12 september marscherade tiotusentals upprörda republikaner i Washington för att ”begrava Obamacare tillsammans med Ted Kennedy” som ett plakat krävde. Protesterna är dock inte speciellt spontana. Bakom marschen stod republikanen Dick Armays ”Freedomworks”. Det är samma man som stod bakom kampanjen i Sydkarolina år 2000 och då krävde att den gamla sydstatsflaggan skulle hissas över delstatens offentliga byggnader. I samma delstat sa nyligen republikanen Rysty De Pass att en gorilla som rymt från ett zoo i en stad var ”en av Michelles förfäder”. Michelle är som bekant presidentens fru. Eftersom den typen av republikaner inte tror på Darwins utvecklingslära var nog kommentaren ämnad som smutskastning och inte som en sociologisk iakttagelse över människans ursprung.

De republikaner som tycker att det rent ut sagt är för jävligt att en svart man styr i Vita Huset har ett syfte med den organiserade hatkampanjen, att hindra Obama från att återväljas inom fyra år och drar sig inte för att kittla den latenta rasism som de flesta trodde var begravd för alltid.

Oklarheterna i Obamas reform hjälper den reaktionära kampanjen. De som redan har en sjukförsäkring via sitt jobb är rädda för att en förändring ska bli en försämring. Den rädslan är inte ogrundad eftersom Obamas förklaring av hur reformen ska finansieras är otydlig. Det har jag skrivit om tidigare. Men otydligheterna  och ”medelklassens” rädsla är ingen ursäkt för den rasism som väller fram ur det amerikanska samhällets historiska skräckkabinett.

Det kan bara fördömas för vad det är. Vidrig rasism.

I media: AB1,SVD1,DN1,SSD1,SVD2,DN2,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

29 svar på ”Jimmy Carter talar klarspråk

 1. Skitsnack! Det har inget med racism att gora, det borde t.o.m. stollen Jimmy Carter fatta. Han blev inte omvald pga att han var verdelos. Det hade inget att gora med racism och folkets motstand mot lognaren och marxisten Hussein Obama har inget med racism att gora heller.

 2. Pingback: Att resa till Pakistan | Jinges Web och Fotoblogg

 3. Jimmy Carter ar en senil idiot. Eftersom jag sager det sa maste jag vara rasist enligt honom sjelv.

 4. Hillary,

  Du verkar ha en utmärkt självkännedom. Jag hade inte kunnat säga det bättre själv.

 5. Hussein,
  Du bara bekräftar vad jag sagt om den sociala paranoia som en svart president i USA lockar fram. Barack Obama är en god representant för det amerikanska etablissemnaget och en försvarare av den amerikanska imperialismens intressen. I den mannen ser du en marxist. Byt glasögon är mitt enda råd.

 6. Obama är på god väg att överta Jimmy Carters mantel som USAs värsta president. Carter hjälpte till att skapa nuvarande Iran. Han var betald rådgivare till Arafat och hjälpte till att stjälpa Clintons försök till fred. Han omgav sig med propalestinska rådgivare som nu Obama har övertagit.

  Sjukvårdsreformen bör falla på sin egen brist på merit. Det är nu inte ens klart vad den nu innehåller.
  De flesta media har inte ens tillåtit kritik eller diskussion. Planen är att finansiera reformen med att huvudsakligen ta bort hälsovård för äldre eftersom det inte är i statens intresse att spendera pengar på dem. Många kommer att få sämre sjukvård än vad de har nu.

  Märk noga att Obama, kongressen och eliten inte har några planer att ta del av reformen för egendel. Alla är lika , men några är mer lika.

  Det kanske är svårt att förstå, men det är inte Obamas hudfärg eller person som skapar opposition. Det är snarare en projektion
  av de egna känslorna.

  Om något är det Jimmy Carter som har antisemitiska känslor kanske från den omgivning där han växte upp, för att han tycker att många Israeler inte är tillräckligt religiösa och för att han tror att han förlorade din andra mandatperiod utan stöd av judiska röster.

  När det gäller Obama så har gång eller gång efter gång demonstrerat sin fördomsfulla attityd när det gäller etnisk tillhörighet. Hur kunde han i 20 år varje vecka lyssna till hattal. Han skrev i sin bok hur han var misstänksam mot vita. Han reagerade fördomsfullt med kommentaren av polisens beteende i Cambridge…..etc Varje kritik möts av att det är rasism, vare sig den är det eller inte.

  Obama presenterade sig som representant för en mer centralistisk politik än den han nu för.

 7. När Ted Kennedy sökte vård för sin familj åkte han runt USA och intervjuade olika chefsläkare. Enligt en av dessa uppträdde han mycket arrogant, när han påpekade att han var inte vem som helst utan Ted Kennedy.

  Liknande uppträdande från honom kräftades av en av hans grannar.

 8. När Michael Steele, en kritiker av reformen, intervjuades på NPR, mötte han minst sagt ohyfsat beteende.
  Det vore intressant att veta hur många debatter eller intervjuer som hållts på NPR där någon opposition mot reformen framförts. 1 av 1000, om än det, skulle man kunna gissa.

 9. Jag har bett en del av mina amerikanska facebookvänner försöka förklara det här för mig, för jag begriper inte motståndet mot Obama och den antagligen vettigaste politik som det landet någonsin har fört. Med det inte sagt att den är bra, givetvis.

  Men ingen har lyckats. Jag som svensk kan helt enkelt inte begripa vad det är som är kommunistiskt med att alla kan få tillgång till vård utan att skuldsätta sig upp över öronen.

 10. Hej Eva,
  Det var ett tag sedan och jag ser att du lika envetet som alltid vill föra debatten på ett annat plan än den blogg du kritiserar.
  Om jag skiver att det troligen var rasism bakom Joe Wilsons utrop i Kongressen och att det helt säkert är rasistiska värderingar bakom plakat som vill ”Skicka Obama tillbaka till Kenya”, då skriver du om att Ted Kennedy åkte runt och var otrevlig. Det är möjligt att Ted var en stor skit. Det har jag ingen uppfattning om. Men so what? Vad har det med eventuell rasism bakom kritiken mot Obama att göra.
  Sen undrar jag om du tappat alla begrepp om mått och vikt när du glömmer bort George- ”krigsförbrytaren” Bush i listan över USAs värsta presidenter?

 11. Hörru, kom tillbaka när det är helt rumsrent att skriva en bok om Obama och hans medarbetare med titeln ”Korkade svarta män”. Den offentliga rasismen de tio senaste åren har varit ensidigt riktad mot vita män, dessa har varit ok att behandla och bespotta precis hur som helst i det offentliga rummet. Skamligt!

  Carter, vem är det? Hur många delstater vann han i sitt patetiska försök till omval?

 12. Jonas,
  smeta in dig med lite skosvärta så få du säkert plats i boken ”Korkade svarta män”. I bokens register hittas du med säkerhet under ordet ”korkade”.

 13. Hej Benny,

  Jag förnekar inte att det finns grupper i USA som har rasistiska åsikter,men i media liksom i den här bloggen förstoras de upp. Det ersätter riktig kritik och diskussion över partigränserna hur sjukvården kan reformeras.
  Jag nämnde Ted Kennedy därför att han var nära knuten till sjukvårdsreform, han nämndes ovan och många har framfört att reformen, vad än den innehåller, ska slå igenom bara för att hedra hans minne.
  Jag skulle ta Maureen Dowd med en nypa salt.Hon skriver ofta för att vara underhållande. Wilsons beteende var inte acceptabelt och han har tydligen blivit tillrättavisad, men det behövde inte ha varit ett uttryck av rasism. NYT är ett direkt språkrör för Obama.
  Har du läst Esekiel Emanuels filosofi och sett hans diagram över hur sjukvården bör konstrueras?

  Man kan ju vända på din mening. Förekomsten av rasism är ingen ursäkt för att genomföra en omvälvande reform utan att ens veta vad den innehåller. När det gäller fördomar gentemot den andra gruppen är de större hos svarta amerikaner än vita.

 14. Eva,
  Nu är du verkligen ute på hal is.
  ”När det gäller fördomar gentemot den andra gruppen är de större hos svarta amerikaner än vita.”, skriver du.
  Vad innebär det att svarta har större fördomar om vita än tvärtom? Hur många vita lynchades av svarta för att de var vita? Hur många vita nekades plats i en buss eller plats i en restaurang därför att de var vita? Fördomar är inte bara tomma idéer utan historiska förankringar. De behöver en verklig grogrund, en faktisk orsak, för att existera. Menar du att de svarta har större fördomar om de vita därför att de var förtryckta av de vita i 200 år? Eller hur tänker du????

 15. Om du visste hur dåligt påläst du var, skulle du radera detta inlägg och snabbt låtsas som det aldrig blivit postat.

 16. David,
  Själv verkar du vara ytterst påläst. ”Sverige är en liten kommunistdiktatur”. NÅgot så idisotiskt får man leta efter.
  Jag undrar vad du läst?

 17. Benny,

  du läste inte vad jag skrev. Vi talar inte om historia utan om nutid.
  Den forskning som meter attityder nu, visar vad jag skrev. Vita är i allmänhet mindre fördomsfullt inställda gentemot svarta än vad svarta är gentemot vita. Har du någon aktuell objektiv information som säger annorlunda?
  Det är mycket troligare att vita väljare stöder en svart kandidat än att svarta väljare stöder en vit kandidat om det finns en svart kandidat som alternativ.Därför har USA med en vit majoritet en svart president liksom många stater med en vit majoritet har en svart guvernör.

  Det är sant att USAs historia innehåller mycket hemsk förtryckning av svarta sedan slavtiden, och det finns rasister fortfarande, men fördomar finns det i Sverige också. Det har längre funnits lagar mot diskriminering i USA än det har funnits i Sverige. Där har du i många situationer en fördel om du söker en position om du är en kvinna eller medlem av en minoritet i enlighet med affirmative action.

 18. Jag håller med om att den citerade kommentören av Michelle Obama var osmaklig. Hon kan å andra sidan kritiseras på sina egna meriter. Tvärtemot sina uttalanden, spenderar hon mer och har mycket fler anställda än någon annan första dam i Vita huset.

 19. Hej igen Eva,
  självfallet handlar det om nutid. Men attityder har ett historiskt ursprung. De finns inte bara till omedelbart i nuet. Därför säger jag att det kanske finns mer fördomar bland svarta om vita än tvärtom. Jag tror inte att det är faktum. Men jag har inga sociologiska undersökningar för att bygga under mitt antagande att vita har mer fördomar om svarta. Nu är det väl inte speciellt intressant att tvista om. Det är ju uppenbart att de svarta behandlades värre än hundar i 200 år och att de svarta därför i dag har större anledning att misstro de vita.
  Kommentaren om Michelle Obamas genetiska ursprung var ren rasism och det kan du inte mildra med snack om att hon har en dyr garderob.

 20. Jag trodde att diskussionen handlade om rasism som springer fram i nutid. Punkten var att Obama och co i stället för att diskutera sakfrågorna tenderar att dra fram rasist kortet och att det inte längre är giltigt. Obama som kandidat framhöll att han skulle överbygga friktion mellan etniska grupper och i stället för att göra det är han den första att dra fram ras. Jag har endast en referens som du goggla Linda Chavez Let US by All Means Have an Honest Conversation About Race.

  Absolut att kommentaren var ren rasism, håller med dig till 100 procent. Å andra sidan det är ju inte så att Michelle har en dyr garderob som jag tänker på. Hon har en stab som kostar en halv miljon dollar i lön. Hon flög tydligen i egen 747 över Atlanten för att besöka inte bara London men också Paris med döttrarna och mormor. Middagen i NYC kostade skattebetalarna 1 miljon dollar. Hon sa under kampanjen att vi får alla dra åt svångremmarna.

 21. En lista av Michelles stab

  ”In my own life, in my own small way, I have tried to give back to this country that has given me so much,” she said. ”See, that’s why I left a job at a big law firm for a career in public service, ” Michelle Obama

  No, Michele Obama does not get paid to serve as the First Lady and she doesn’t perform any official duties. But this hasn’t deterred her from hiring an unprecedented number of staffers to cater to her every whim and to satisfy her every request in the midst of the Great Recession. Just think Mary Lincoln was taken to task for purchasing china for the White House during the Civil War. And Mamie Eisenhower had to shell out the salary for her personal secretary.

  How things have changed! If you’re one of the tens of millions of Americans facing certain destitution, earning less than subsistence wages stocking the shelves at Wal-Mart or serving up McDonald cheeseburgers, prepare to scream and then come to realize that the benefit package for these servants of Miz Michelle are the same as members of the national security and defence departments and the bill for these assorted lackeys is paid by John Q. Public:

  1. $172,200 – Sher, Susan (Chief Of Staff)
  2. $140,000 – Frye, Jocelyn C. (Deputy Assistant to the President and Director of Policy And Projects For The First Lady)
  3. $113,000 – Rogers, Desiree G. (Special Assistant to the President and White House Social Secretary)
  4. $102,000 – Johnston, Camille Y. (Special Assistant to the President and Director of Communications for the First Lady)
  5. $100,000 – Winter, Melissa E. (Special Assistant to the President and Deputy Chief Of Staff to the First Lady)
  6. $90,000 – Medina , David S. (Deputy Chief Of Staff to the First Lady)
  7. $84,000 – Lelyveld, Catherine M. (Director and Press Secretary to the First Lady)
  8. $75,000 – Starkey, Frances M. (Director of Scheduling and Advance for the First Lady)
  9. $70,000 – Sanders, Trooper (Deputy Director of Policy and Projects for the First Lady)
  10. $65,000 – Burnough, Erinn J. (Deputy Director and Deputy Social Secretary)
  11. $64,000 – Reinstein, Joseph B. (Deputy Director and Deputy Social Secretary)
  12. $62,000 – Goodman, Jennifer R. (Deputy Director of Scheduling and Events Coordinator For The First Lady)
  13. $60,000 – Fitts, Alan O. (Deputy Director of Advance and Trip Director for the First Lady)
  14. $57,500 – Lewis, Dana M. (Special Assistant and Personal Aide to the First Lady)
  15. $52,500 – Mustaphi, Semonti M. (Associate Director and Deputy Press Secretary To The First Lady)
  16. $50,000 – Jarvis, Kristen E. (Special Assistant for Scheduling and Traveling Aide To The First Lady)
  17. $45,000 – Lechtenberg, Tyler A. (Associate Director of Correspondence For The First Lady)
  18. $43,000 – Tubman, Samantha (Deputy Associate Director, Social Office)
  19. $40,000 – Boswell, Joseph J. (Executive Assistant to the Chief Of Staff to the First Lady)
  20. $36,000 – Armbruster, Sally M. (Staff Assistant to the Social Secretary)
  21. $35,000 – Bookey, Natalie (Staff Assistant)
  22. $35,000 – Jackson, Deilia A. (Deputy Associate Director of Correspondence for the First Lady)

  There has NEVER been anyone in the White House at any time who has created such an army of staffers whose sole duties are the facilitation of the First Lady’s social life. One wonders why she needs so much help, at taxpayer expense, when even Hillary, only had three; Jackie Kennedy one; Laura Bush one; and prior to Mamie Eisenhower social help came from the President’s own pocket.

  Note: This does not include makeup artist Ingrid Grimes-Miles, 49, and ”First Hairstylist” Johnny Wright, 31, both of whom traveled aboard Air Force One to Europe .

  Copyright 2009 Canada Free Press.Com
  canadafreepress.com/index.php/article/12652

  Yes, I know, The Canadian Free Press has to publish this because the USA media is too scared they might be considered racist. Sorry America !

 22. Eva,
  Jag tycker lika väl som du att överhetens (svart som vit) lyxliv och vräkiga utgifter för allt från resor med privatjet till middagar en vanlig människa inte ens skulle kunna betala med sin månadslön, är skamligt och en skymf mot vanligt folk. Men det är inte det som ligger bakom de protester som slungar hatord och rasistiska fördomar mot Obamas presidentskap.
  Nu är det dessutom inte sant att Obama var ”den förste” att ta till raskortet. I stället har Vita Huset till och med gått ut och sagt att Carters idé om saken är ogrundad. Jag tror faktiskt att hela debatten generer Obama eftersom han inte vill att den ska föras i den fåran. Det avleder från andra frågor.

 23. Eva: var snäll och omtänksam gentemot andra, beroende i någon mån på vilka de är. (Don Herold)

 24. Obama använde raskortet redan under sin kampanj bl. a gentemot Clintons. Han och hans försvarare har fortsatt att göra det.
  Tyvärr nu blir det antagligen en reform som slås igenom för prestigens skull i stället för något som fungerar. Obamas popularitet sjunker så han får väl försöka bygga broar. Ett problem är Pelosi och kongressen.
  Clinton förlorade kongressen efter 2 år och det åstadkom balans och samarbete som fungerade bättre.
  Vad det säger på plakatet ovan är inte helt osant. Det är en opposition mot att samhället ska betala för abort, vilket ingår i reformen. Obama förefaller att identifiera sig mer som en muslim.Under kampanjen var han angelägen att identifiera sig som en kristen. Det är ok om han vill vara muslim, men det hade varit mera ärligt om han identifierade sig som sådan före valet.

  Det är mycket möjligt att Obama är generad , men det var han som överlät politiken till kongressen. Han har inte mycket erfarenhet av inrikespolitik .Hans styrka är att hålla kampanjtal och det är vad han fortsatt att göra mest på den internationella scenen.

 25. Eva,
  Nu avsluitar jag mina inlägg kring den här bloggen. Bloggandet går vidare och det börjar bli rundgång i vårt meningsutbyte. Jag är säker på att vi kommer att utbyta idéer över nya ämnen. Jag litar på att du kommer att kasta dig över tangentbordet igen når du inte är èverens med mina analyser. Det gillar jag, för det är roligt med polemik när den är rak på sak utan att bli oytrevlig.
  Ett sista ord. Jag begriper inte att du kan gå på den amerikanska extremhögerns fantasier om Obama som muslim. Inget i hans politiska handlande eller skriverier tyder på det. Att han heter Hussein är helt betydelselöst. För mig räcker det att konstatera att han är amerikas prseident och därmed den främste representanten för den härskande klassen i USA.
  Vi hörs.

 26. Han är en ulv i fårakläder. Men det kommer du bli varse en dag, kanske inte imorgon men i övermorgon.

 27. David,
  är det också dagen då jag vaknar upp och inser att jag lever i den svenska kommunistdiktaturen?
  I slutändan är vi alla döda, som Keynes sa. Så ordkriget kanske inte spelar någon roll.

 28. Haha rasism. Det är väl snart ingen som bryr sig om det där begreppet. Jag var inne på passagen dagen efter Obamas valseger och gissade på att Obama skulle bli en av de mest kritiserade presidenterna genom tiderna. Då var han så upphöjd. Kanske just för att han var svart(Hoppsan)! Alla lydiga undersåtar ville så gärna vara politiskt korrekta. Också en liten klapp på huvudet. Skicklig är han ändå Barry på att meddela vad som för tillfället står på telepromptern.

Lämna ett svar