Herr nobody i Kabul

Karzai eller… ?

Flera veckor har gått sedan presidentvalet i Afghanistan hölls. Nu säger EUs kontrollkommission att närmare en tredjedel av alla avlagda röster är suspekta. Det innebär att inte mindre än 1,1 miljoner röster som Karzai erhållit bör kontrolleras och räknas om. Det kan leda till att hans nuvarande majoritet med 54,6 procent kan sjunka under femtiostrecket och att en andra valomgång blir nödvändig.

Dagarna då Karzai kunde räkna med totalt stöd från Vita Huset är över.

Resultatet av valet för USA/Nato bekräftar därmed att det i Sverige världsberömda ordspråket -att hur du än vänder dig har du ändan därbak- även gäller i Afghanistan. Vita Huset och Nato står inför ett i det närmaste omöjligt val.

Endera beslutar de att ignorera kontrollkommissionens uppgifter och accepterar Karzais seger även om det svider. I så fall blir det klart för alla, i Afghanistan och i övriga världen, att USA/Nato bundit sig till en korrupt rösttjuv, en allierad med krigsherrar och opiumhandel, som bara har stöd av en liten minoritet i landet. Det var bara 37,8 procent av landets 17 miljoner röstberättigade som deltog i valet och av dem fick Karzai strax över tre miljoner varav något över en miljon bör kontrolleras säger EUs kontrollkommission.

Med demokratin i siktet

Eller så tar USA/Nato konfrontationen med Karzai, driver igenom att rösterna räknas om för att tillåta en andra valomgång, även den med osäker utgång. Men nu kommer den afghanska vintern och ett nyval mellan Karzai och Abdullah Abdullah blir inte möjligt att genomföra innan vårsolen tittar fram i april. Under tiden kommer makten i Kabul att framstå som ännu mer illegitim än om Karzai får ett nytt mandat. Som sagt- hur du än….

Hur Barack Obama och EU ska ta sig ur den återvändsgränden verkar mer än knepigt. Samtidigt växer sprickorna bland demokraterna i Kongressen. Kriget i Afghanistan ses av allt fler amerikaner som meningslöst och flera demokratiska ledare vill inte backa upp ett beslut att skicka mer trupper. Barack Obama diskuterar just nu bakom stängda dörrar i kongressutskott en strategi för den fortsatta politiken i Af-Pac: Afghanistan/Pakistan. Idén är att sätta upp en sorts måttstock som ska användas för att mäta ”framgångarna” i kriget.

Greppar Hillary Clinton strategin i Af-Pak?

Hur skalan på ett sådant mätinstrument ska se ut förblir en gåta för den här bloggen. Den bör i alla fall ha stor plats för negativa värden.

I media: DN1,DN2,SVD1,GP,AB1,SSD1,DN3,AB2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar