En jobblös uppgång

Miljoner arbetstimmar förlorade för samhället.

Statistiska Centralbyrån, SCB, publicerade i går nya siffror över sysselsättning, arbetslöshet och antalet arbetade timmar i Sverige.

Det är en skrämmande läsning. Var Anders Borgs konjunkturuppgång gömmer sig undrar man. Han har nog kikaren inriktad enbart på aktiekurserna. Men som ofta rusar aktierna i höjden när arbetare avskedas och företagen ”slimmar” sin produktionsapparat.

SCBs siffror ger en tydlig bild av fortsatt kris med fler arbetslösa i augusti 2009 jämfört med samma månad ifjol. En av byråns uppgifter visar kanske mer än andra hur mycket samhället förlorar på grund av krisen. Det gäller antalet arbetade timmar i landet som helhet. I augusti presterades 130,5 miljoner arbetstimmar i veckan vilket enligt SCB är en minskning med 4,9 procent på ett år. Om vi gör en liten beräkning kommer vi fram till att det svarar mot 6,73 miljoner färre arbetade timmar i veckan jämfört med augusti förra året.

Lägger vi till det så kallade ”outnyttjade arbetskraftsutbudet”(personer som velat och kunnat arbeta men inte sökt arbete) som enligt SCB i augusti uppgick till 21 miljoner arbetstimmar i veckan, motsvarande 525 tusen heltidsjobb på 40 timmar i veckan så ser vi att samhällsekonomin har förlorat varor och tjänster motsvarande 27 miljoner arbetstimmar i veckan. Hur mycket vård, barnomsorg, utbildning och bättre kollektivtrafik kunde inte dessa timmar resultera i?

I schemat nedan kan du se hur SCB delar upp den aktuella situationen på arbetsmarknaden.

Siffrorna inom parantes är felmarginalen

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,SSD1,DI,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar på ”En jobblös uppgång

  1. Pingback: Tre år med Reinfeldt | Internationalens ledarblogg

  2. Nu kan man fråga var man skulle göra av alla varor som skulle produceras om nu ingen vill köpa dom eller menar du att alla omedelbart skulle placeras ut som hjälp i offentliga sektorn, låter lite som arbetstvång.

  3. Kaliber,
    Min idé är bara att de 27 miljoner arbetstimmar i veckan som nu används till att rulla tummerna, fiska,sticka eller lite svartarbete kunde användas till att bygga ett bättre och mer rättvist samhälle. Det behöver inte betyda mer prylar. Det kan lika väl vara bättre skolor med fler lärare, bättre äldrevård med fler anställda i hemtjänsten eller andra typer av allmänna tjänster. Vi är nog överens om att det redan finns tillräckligt med bilar och andra prylar.

  4. Pingback: Ingen ekonomisk återhämtning för vanligt folk | Svensson

Lämna ett svar