Barack Obama begraver FN-rapporten

Barack Obamas förnekelse.

Efter en veckas tystnad kände sig Vita Huset tvunget att ta bladet från munnen och förneka FNs rapport om Israels krigsförbrytelser i Gaza.

Enligt Obamas talesman Ian Kelly är rapporten ensidig i det att den lägger tyngdpunkten i rapporten på Israels krigshandlingar utan att ta hänsyn till Hamas roll i upptakten.

-Även om rapporten tar upp alla sidor av konflikten, är dess överväldigande fokus inriktat på Israels agerande, sa Kelly till församlade journalister.

Benjamin Netanyahu var inte sen att koppla på Vita Husets försök att bevara ”proportionaliteten” i värderingen och förklarade ilsket att rapporten inte medgav att Israel egentligen bara utövat sin rätt till självförsvar.

Men hur var det egentligen med ”proportionerna”? I vanliga fall säger man att ett självförsvar aldrig får använda mer våld än vad nöden kräver. Enligt officiella israeliska källor dödades tre civila israeler av Hamas hemgjorda raketer. Åtta soldater fick också sätta livet till, varav fyra dog av egen missriktad eldgivning.

Israel medger självt att cirka 300 civila palestinier dödades. FNs rapport och alla andra seriösa rapporter säger antalet civila offer översteg 800. Låt oss bara för en sekund anta att Israels uppgifter stämmer. Då gick det en död civil israel per hundra dödade civila palestinier. En procent!!! I FNs rapport tar Hamas brott mot krigslagarna betydligt mer plats än 1 procent. Så vad blir det då kvar av Vita Husets gnäll över att rapporten är för ensidig?

Nu är det ju så att det hela inte handlar om Israels krigsförbrytelser. Barack Obama och Pentagon tvivlar inte en sekund på rapportens korrekthet. Men det är politiskt omöjligt för dem att säga det rakt ut.

För det första sträcker sig USAs kritik av Israels agerande på Västbanken och i östra Jerusalem inte så långt att den kan sätta ifråga den strategiska allians som finns mellan USA och Israel.

För det andra kan och vill inte USA att Israel eller någon annan ”vänskapligt sinnad stat” ska dras inför den internationella domstolen i Haag. Av den enkla anledningen att det härskande imperiet aldrig tänker öppna dörren för att en dag självt stå till svars för sina krigsförbrytelser i Irak och Afghanistan, för att inte tala om de fruktansvärda brott som USA begick i Indokina under fredspristagaren Kissingers dagar.

I media:DN1,DN2,SVD1,SSD1,Gideon Levy i Haaretz,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 svar på ”Barack Obama begraver FN-rapporten

  1. Pingback: Forum för Levande Historia ljuger | Jinges Web och Fotoblogg

  2. Johan,
    Försök inte att segla med falsk flagg. Din Dan Kosky i The Guardian är som jag trodde ingen journalist anställd av tidningen utan en vanlig insändarskribent. Dan Kosky är chef för en NGO som säger sig kontrollera innehållet på webben, det vill säga troligen en sionist betald av den Israeliska staten för att producera motpropaganda.
    Att hans inlägg publiceras av The Guardian säger inte mer om den tidningens ställningstagande än att DN publicerar mina bloggar.

Lämna ett svar