Borgs skamliga budget

Jobba dig ur krisen, ett dåligt skämt.

Den budget Anders Borg presenterar i dag har en titel som är ett slag i ansiktet på alla arbetslösa i Sverige och på de 300 000 som väntas bli arbetslösa inom det närmaste året.

-Jobba Sverige ur krisen, står det på budgetens framsida.

Det färglada omslaget gömmer det dystra innehållet

Om det inte vore kris och så allvarligt läge för alla arbetande människor i landet vore det värt ett gapskratt. Men nu passar det bättre med en eller ett par tårar.

Borg säger att han satsar 40 miljarder kronor för att hjälpa ekonomin på fötter. Samtidigt sänker han skatterna med tio miljarder. Det passar in i den skattesänkningslinje som regeringen följt sedan den kom till makten. Lägre skatter för bättre ställda har minskat statens skatteinkomster med många miljarder.

Budgeten räknar med ett underskott på 83 miljarder kronor det kommande året. Statens inkomster räknas bli 723 miljarder och utgifterna 806 miljarder, alltså 83 miljarder i underskott. Det är ett underskott som aldrig hade uppstått om inte regeringen sänkt skatterna för de bäst ställda i samhället. Nu ska därför Borg låna 40 miljarder för att täcka ”stimulanspaketet”. Lån ska som bekant betalas tillbaka. De som lånar pengar till staten är de med feta bankkonton. Lån betalas tillbaka med ränta. Cirkeln sluts. De som fått stora skattesänkningar kan nu vänta sig stora ränteinkomster på de statsobligationer de köper och betalningen av lån plus räntor får de vanliga löntagarna stå för de kommande åren.

Borg vänta sig också andra bekymmer och lämnar dörren öppen för att hjälpa banker och finanshajar ur de bekymmer de själva skapat.

-Får vi bekymmer i Baltikum kommer det att påverka hela Norden, säger han. Med andra ord ska Swedbank och andra spekulanter som riskerat skjortan i vidlyftiga affärer i balstaterna undsättas av hela Norden. Varför inte låta ägarna av spekulationskapitalet ta hela förlusterna?

I media: SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP,AB1,AB2,AB3,SSD1,DI,SVD3,DN6,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar