Georgien startade kriget – Är Bildts dagar räknade?

Är Bildts

dagar räknade?

Det var den 9:e augusti i fjol som Carl Bildt med sin blogg ”Alla dessa dagar” skapade en diplomatisk skandal i Europa.  Fågan är nu om hans dagar som utrikesminister är räknade? För där skrev han ner sin spontana reaktion på den näre vännen, Georgiens president Michael Saakasvhilis nattliga terrrorbombning av huvudstaden Tskhinvali med en massfördrivning av befolkningen som resultat. Med Bildts av rysskräck präglade världsbild handlade det givetvis om ett ryskt överfall på Georgien. Men inte nog med detta. Han likställde dessutom Ryssland president Medvedev och dess premiärminister Putin med Hitler. Ryssland jämfördes med Nazityskland:

”Vi accepterade inte att Milosevics Serbien intervenerade militärt i andra f d jugoslaviska stater med hänvisning till skyddet av de som har serbiska pass. Och vi har anledning att minnas hur Hitler för lite mer än ett halvt sekel sedan använde just denna doktrin för att underminera och anfalla betydande delar av Central-Europa.”

Att utan saklig grund, som utrikesminister, jämföra det Ryssland som förlorade 20 miljoner människoliv i Andra världskriget, med Hitlers Tyskland, väckte omedelbart ett enormt uppseende runt om i Europa. Carl Bildt fick uppenbart panik. Hans intuitiva rysskräck hade gott för långt. Så gott det gick försökte han sopa igen spåren efter sig. I den engelska översättning av bloggen som gjordes av Utrikesdepartementet ändrades ”Milosevics Serbien” och ”Hitler” till ”previous Serbia” och ”previous Germany”. Ett diplomatiskt falskmynteri som inte uppmärksammades av många. Men inte heller detta hjälpte särskilt mycket. Bildts uttalande slogs upp stort. Bland annat i Financial Times. Han hade brutit mot all diplomatisk etikett. I Europas diplomatiska kretsar sågs han som en patetisk rysshatare. Bränd och förbrukad som medlare.

I går kom EU:s försök till utvärdering av orsakerna till kriget i Kaukasien för drygt ett år sedan. Det högsta rådet, där Sveriges Fredrik Reinfeldt för tillfället är ordförande, fick då i sina händer, den 41 sidor långa slutrapporten från den kommission man tillsatt. ”Artilleribeskjutningen av Tskhinvali som gjordes av Georgiens väpnade styrkor natten mellan den 7:e och 8:e augusti, var startpunkten för den större väpnade konflikt som inleddes i Georgien”, heter det i rapporten. Som fortsätter: “Frågan är om detta…kunde rättfärdigas under internationell rätt. Det kunde det inte.” Georgiens och senare Bildts påståenden om att Georgiens anfall hade föregåtts av en rysk militär inbrytning i Syd-Ossetien kunde inte beläggas ( sufficiently substantiated )”. Rysslands första inledande militära försvar var däremot ”lagligt” (legal). Kommissonen menar avslutningsvis att Rysslands senare militära fortsättning, med invasion av själva Georgien, gick utöver alla rimliga gränser och därmed bröt mot internationell rätt.

Bà Heidi Tagliavini

Heidi Tagliavina har skrivit EU:s rapport

Den schweiziske diplomaten, Heidi Tagliavina som skrivit slutrapporten och i sitt arbete haft hjälp av ett trettiotal militäranalytiker, jurister och experter på international rätt, underströk på gårdagens presskonferens att ”inte en enda av de förklaringar som har kommit från georgiska myndigheter, i syfte att motivera attacken med internationell rätt, går att acceptera”.

Carl Bildts kort är synade. Han är en bluffmakare eller bara ett som utrikesminister oanvändbart brushuvud – likt vännen i Georgien, Saakasvhili. I sina yngre dagar när Bildt nyss gift sig med moderatledaren Gösta Bohmans dotter Mia, lät svärfar barskt undslippa sig en då vida omsjungen utsaga om sin svärson. I en intervju ute på Bohmans älskade ö i Stockholms skärgård frågade en journalist: ”Får du någon hjälp av Carl?”. ”Knappast”, blev svaret. ”Han står mest hela tiden med kikare och spanar efter ryssen”…

På åttiotalet gjorde Carl Bildt karriär i politiken genom en serie möten i Sveriges regementsstäder, där han hetsade upp folk med sitt låtsaskrig mot gäddor och ryssar i de svenska skärgårdarna. När han i dag skulle kunna ha mäklat fred i Kaukasien såg han bara ryska angripare och utrangerades av diplomatkåren. Nu är det Fredrik Reinfeldt som i Europeiska unionens råd ska leda diskussionen om det politiska eftermälet till kriget. Vore det inte klädsamt om Bildt drog sig tillbaka frivilligt? Vad tjänar det Sverige att ha ett malätet spöke från det Kalla kriget som utrikesminister?

EU:s rapport isin helhet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,

Bloggare:Schlaug,

4 svar på ”Georgien startade kriget – Är Bildts dagar räknade?

 1. Bildt är en politiker som stöder krigsfarare! Detta blir summan av kardemumman! Nu har ossetierna (inte ryssarna) ett kort i bakfickan – som Bildt bränt. ”Klart” att Srilankeserna inte ville ha den ”clownen” där under inbördesstriderna! En ”fredens mäklare!

 2. Bildt borde ha blivit avförd redan när ubåtsnojan avslöjades. Så han kan nog låtsas som inget och sitta kvar. Reinfeldt lär inte göra något, och ”oppositionen” gör nog inget.

  Sovjets förluster under kriget låg nog en bra bit över 20 miljoner. Enligt vad Putin sade i samband med minnet av Andra världskrigets utbrott var mer än hälften av de 55 miljoner döda under kriget sovjetmedborgare. Det skulle vara bortåt 28 miljoner alltså.

 3. Ja, Lena. Märkligt att mainstream media, som det heter, tiger ihjäl det faktum att Bildt nu står med brallorna nere.

  Björn, När det gäller förlustsiffrorna från Andra världskriget kan det nog vara så. Jag är ingen expert i frågan och olika siffror cirkulerar.

 4. Jag har aldrig begripit hur Bildt kan dyka upp som gubben i låda gång på gång, och få göra bort sig grundligt varje gång men ändå ges tilltro igen.

  Minns när han var statsminister och hela journalistkåren bara stod och gapade vid hans fötter och menade att ”säga vad man vill om Bildt, men han är väldigt kunnig”. Vadå kunnig? Karln har ju varit ett stort skämt, en gigantisk bluff ända sedan tonåren.
  Nå, en dag var det en journalist som just synade hans kort, något påstående han slängde ur sig, och kom på att påståendet var tomt, tror det var några siffror som var tagna ur luften. Sedan blev det tyst några år om Carl Bildts kunnighet. Nu är en massa unghöns lika imponerade av honom igen. Ändå kör han bara tricksen från den gamla boken om ”Livsmannaskap”. Verkar så stöddig att folk kommer av sig. Det är en skandal att media inte avslöjar honom, varje gång.
  Det här säger dessvärre en hel del om vår journalistkår, och att han blev utrikesminister säger ganska mycket om Europas barnsligaste regering dessutom.

  Bildt borde ha fått definitivt respass allra senast när han förlorade sin statsministerpost, när han nu inte fick det efter sin löjeväckande minkjakt – och han borde aldrig mer fått någon makt i Sverige.

Lämna ett svar