En lång helg i Amsterdam.
Den här helgen åker jag till Amsterdam för att delta i ett seminarium om den ekonomiska krisen. Programmet är mycket intressant och föreläsarna mycket kunniga i sina ämnen.
Det är Fjärde Internationalens skola i Amsterdam som arrangerar seminariet som samlar ett trettiotal deltagare från hela världen.
Syftet med seminariet är att analysera den pågående krisen och dess konsekvenser för framtiden. Redan klockan nio på fredag börjar första föreläsningen. François Chesnais ska ”sätta finansialiseringen i sitt rätta sammanhang i en analys av krisens globala och historiska natur”. François är professor vid Universitet Paris 13 och medlem i Attacs vetenskapliga råd. Fredagen fortsätter med Issac Joshua som analyserar ”den amerikanska finanskrisens rötter i produktionen och effekterna av Obamas krispaket”. Sedan är det dags för Bruno Jetin från NPA som ställer frågan ”om krisen i de asiatiska ekonomierna är överberoende av exporten eller frukten av tillväxt baserad på repression av arbetarklassen”. Claudio Katz avslutar dagen med att bevara frågan ”om krisen i LA är ny eller gammal”.
Efter en så fullbelagd dag blir det säkert avslappnat småprat under den gemensamma middagen. Välförtjänt.
Lördag drar vi igång klockan nio med Özlem Onaran som ska ”analysera det specifika i krisen i Europa. Räcker nationella krisplaner när det inte finns en gemensam EU-plan?”. Sedan talar Klaus Engert om ”teorin om de långa vågorna och om finansen bromsat upp överproduktionskrisen”. Nästa talare är min favorit bland marxistiska ekonomer. Michel Husson svarar på frågan ”om teorin om de långa vågorna fortfarande är aktuell och under vilka villkor en ny lång expansionsvåg är möjlig”. (Vill du läsa en text på svenska av honom gå till tidskriften Tidsignal och köp senaste numret som handlar om krisen. Undertecknad har också skrivit en artikel i numret.) Det räcker för lördagen och middagen blir säkert munter.
Söndagen ägnas helt åt krisens ekologiska och politiska konsekvenser. Först talar Ester Vivas om ”de långsiktiga effekterna av den kortsiktiga spekulationen i livsmedel och energi”. Sedan tar belgaren Daniel Tanuro upp frågan om ”grön kapitalism eller ekosocialism,” Sista talare är Eric Toussaint som ska handla om ”den sociala krisen och våra politiska svar”.
Sedan är det bara att ta tåget hem till Bryssel. Därpå följer ett tufft arbete för att smälta en lång helgs arbete. Förhoppningsvis kommer ni att se frukterna av helgen här på bloggen i form av ett flertal artiklar.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, Fjärde Internationalen, Kris, EU, Finans,
Pingback: Kildén & Åsman » Bloggarkiv » Kamp för ett levande landskap