Stoppa Kriget – Nu

Stoppa Kriget. Nu!

Socialdemokraterna måste sluta mumla när det gäller Afghanistan. ”Stoppa kriget”, menar Aftonbladet i dagens ledare. Med hänvisning till Miljöpartiets Peter Eriksson och hans halva kovändning i frågan de senaste dagarna.

För bara åtta månader sedan var det minsann inget mummel från vare sig socialdemokraterna och Miljöpartiet. Då röstade de i riksdagen för att stärka den militära insatsen, för ”verkanseld” som det heter på militärspråk och antalet stridande svenska soldater i detta plågade land utökades från 375 till 430 stridande soldater.

Nu med nästa val inte så långt bort i horisonten, med militära bakslag för de 42 ockupationsmakterna, med uppmärksammade massakrer på civila som efter den tysk/amerikanska bombningen av två kidnappade oljebilar samt inte minst med de pågående förhandlingarna om en gemensam valplattform, då blir det självklart mummel från dessa två partier.

Även Peter Eriksson mumlar och hummar i skägget…

Peter Eriksson, är en lyhörd borgerlig pragmatiker och han är väl medveten om att Miljöpartiet riskerar att tappa väljare till Vänsterpartiet om man i valet får skylta med att man är ett parti som röstat för krig. Han lyssnade säkert på Lars Ohly i Ekots lördagsintervju. Där denne kritiserade sina allianskamrater, men ändå kom fram till att man var överens om att detta krig ”inte kan fortsätta i evighet”. Lars Ohly letade uppenbart efter en kompromiss i frågan. Där de militära insatserna kunde minska och i en avlägsen framtid upphöra – detta till förmån för civila biståndsinsatser och en upprustning av Karzairegimens poliskår. USA levererar stridande soldater och Sverige utbildar poliskåren! Peter Erikssons utspel var en intuitiv reaktion på Ohlys Ekointervju. I går, när Eriksson blev utfrågad i radions Studio 1 lyste dessvärre de raka svaren helt med sin frånvaro. Han mumlade i sitt skägg. Långt mer än Ohly och uppfann begrepp som att man måste ha ”en militär strategi” för att få slut på krigsinsatserna. Men hur den ska se ut och när de svenska soldaterna ska tas hem visste han inte. Bara att det behövs en ”plan”. Peter Eriksson och hans partner Maria Wetterstrand är väl medvetna om att inte bara tänkbara väljare utan också många egna partimedlemmar är djupt upprörda över att deras ”Gröna fredsparti” har blivit ett krigsparti. Gamla ledare som Birger Schlaug och Per Gahrton hugger hela tiden i frågan.

Både NATO, Barak Obama och den svenska Försvarsmakten ropar samtidigt efter fler soldater. Den moderate försvarsministern Sven Tolgfors pratar sig den ena dagen varm för att EU:s stridsgrupper, med ”vår” Nordic Batttle Group, verkligen måste kunna användas i strid. Den andra dagen kommenterar han Försvarsmaktens krav på fler soldater, med att det kommer en proposition i höst.

Varenda soldat. Varje gevär och varenda bil måste baxas hem.

Det är då det måste bli slut allt mummel. Det enda raka är att den rödgröna alliansen lägger en gemensam motion där det klart framgår att de svenska soldaterna ska hem så fort Herculesplanen kan lyfta från basen Northern Ligth. ”Stop the War. Now!” var den amerikanska antikrigsrörelsens paroll under Vietnamkriget. Den såg med avsky på alla år av ”planer” på att avveckla USA:s krig. Den parollen gäller lika mycket i dag. Även i Sverige!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: AB1,AB2,SDS1.

Bloggare:Jinge,

2 svar på ”Stoppa Kriget – Nu

  1. Att Sverige är med i det här spektaklet gör mig rasande. Men med mesar till politiker, oavsett parti, kan det väl inte bli bättre!!

Lämna ett svar