Inga tjurar – bara mjölkmaskiner

Inseminering ger bara mjölkkor.

En liten obetydlig artikel i New York Times belyser på ett skräckinjagande sätt den kris som i dag drabbar mindre producenter av mjölk.

Med bioteknologi har amerikanska forskare skapat en insemineringsteknik som ger 90 kor på 10 tjurar.

Artiga kor vänder ingen ryggen

-Mjölkindustrin är i kris, med så låga priser att bönderna tvingas sälja sin mjölk under produktionskostnaderna. Ändå är en våg av överskott av mjölkkor på väg att dumpa mjölk på en marknad som inte behöver den, skriver tidningen.

Tekniken är naturligtvis till för megafarmerna med tusentals kor. NYT ger ett exempel på en farm i Hanford i Kalifornien där ”bonden” har 4 200 kor. Mjölkbonden har blivit mjölkindustrialist och kon en maskin.

För att hålla tillbaka produktionen betalar staten USAs bönder för att de ska slakta 230 000 kor per år. Samtidigt kommer den nya tekniken att redan år 2011 leda till att det föds flera hundra tusen mjölkkor utöver vad som en normal inseminering hade gett. Tekniken, som kan skilja ut x-kromosomer från y-kromosomer öppnar också en framtida väg ”för föräldrar som vill välja k֊ön på sitt barn” skriver NYT.

Aldus Huxleys ”A new brave world” tar form.

I media: DN1,ETC,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna ett svar