Sverigedemokraterna – islamifiering eller anglofiering?

Oden kom från

Turkland

”Halloween känns inte trevlig eller genuin”, heter det i dag från Sverigedemokraterna. ”Den har kommit från USA över Atlanten”, menar man och flera företrädare säger att de bojkottar denna nya företeelse.

Jag kan för en gångs skull hålla med. Men det beror nog på att jag blivit lite äldre och mest upplever detta nya inslag i vår kultur som något affärerna vill pracka på oss för att kunna sälja en massa strunt. En förevändning för att prångla ut ännu fler smällare och ännu fler påsar med lösgodis…

Sverigedemokraterna har rätt när de säger att seden med dessa hemska pumpor och skräckmasker har farit över Atlanten från USA. Men detta är samtidigt ett av alla belägg för att de har helt fel om den påstådda ”islamiseringen” av Sverige. Den trista verkligheten är att det sker en genomgripande ”anglofiering” av hela vårt samhälle. I tidningen Proletären, vars ideologi jag i de flesta stycken tycker är avskyvärd, finns det i veckans nummer ändå en artikel som verkligen är läsvärd. Anders Carlsson visar i fråga efter fråga hur fel Sverigedemokraterna har. Argumentationen är överlägsen det mesta som har skrivits: Proletären. Bland annat skriver Carlsson:

Det pågår verkligen en anpassning av Sverige till främmande makt. Men inte till islam och då rakt inte till den muslimska minoriteten i Sverige. Utan till USA. Vars krig Sverige numera deltar i som lydig vasall. Och till EU. Som numera utgör den politiska maktens centrum i ett land där all politisk makt enligt grundlagen skall utgå från folket.

Islamiseringen av Sverige är en myt. Som syftar till att dölja det verkliga hotet och anpasslingarnas verkliga agenda. För visst utgör goda delar av det politiska etablissemanget en skock anpasslingar. Varför skulle Sverige annars föra krig i Afghanistan och hur skulle EU-domstolen annars kunna underkänna svenska lagar?

Inte ens Jimmie Åkesson tror väl på allvar att muslimska sharialagar utgör ett hot mot Sverige. Men arbetarfientliga EU-lagar är redan ett hotfullt faktum.

Dessutom har sverigedemokraterna som vanlig fel när det gäller det här med vad som är ”genuint” eller inte. Vad som är ”svenskt” eller inte.

Halloween kom ursprunglingen till Nord-Amerika med invandrande irländare. De var bärare av en keltisk och senare germansk (!) kultur. De hade föreställningen att de döda återuppstod när höstmörkret kom. För att få dem att stanna i sina gravar och för att skrämma bort onda andar tände man eldar, klädde ut sig till djävlar och förde oväsen av alla de slag. När den katolska kyrkan sedan fick fäste bland germanerna tog man över en del av riterna. Vi fick en samlad helg för att minnas alla de fromma människor som påvedömet helgonförklarat. Lutheranerna tog avstånd från helgonmyterna och valde att förvandla helgen till en tid när vi minns de av våra egna nära och kära som gått bort.

När Oden red in i Valhall kom han från ”Turkland”….

Våra sedvänjor eller det ”svenska” kommer och går. Men nästan alla har kommit till våra breddgrader med ”utlänningar”. Sverigedemokraterna, till skillnad från militärdiktatorn Karl XII som tog med sig de ”ursvenska” kåldolmarna från sin vistelse hos osmanerna, gillar inte turkar och vill inte ha med dem i EU. Men i berättelserna om våra ursvenskar kan vi läsa att Oden och hans följeslagare kom från ”Turkland”. Kristendomen kom från Mellanöstern. Det gamla testamentet skrevs på hebreiska. Det nya på grekiska. Men den historiske Jesus lär ha talat arameiska. Julen är en salig (!) blandning av det germanska midvinterblotet (skinkan) och den kristna kyrkans firande av Jesus födelse. Seden med julklappar har att göra med att man efter höstslakten och vid de germanska bloten delade med sig lite av eventuella överskott till dem som hade det svårt. Det här med julgran kom från Tyskland på 1800-talet. Äggen till påsk kom när utlänningarnas hönor (som ursprungligen kom från Indien) kacklade in i Sverige för ungefär 2 000 år sedan. Det är nämligen vid övergången från senvinter till tidig vår som hönorna börjar värpa i stor skala.

Vad vi än granskar när det gäller våra kulturella traditioner visar det sig att deras ursprung är komplexa. Traditionerna är dessutom stadda i ständig förändring.

Själv bäddar jag granris, från skogen bakom vår husknut, på de två gravar där stoftet finns av mina föräldrar, mina mor- och farföräldrar, samt en kär faster. Dessutom pryder jag med en enkel krans av gran och kottar. Det passar mig. Jag är inte kristen men ser det som en stund av erinran. Av viktig ro och eftertanke. Den nya sedvänjan med massor med ljus och annan utsmyckning trivs jag inte med. Om det ena eller andra är genuint eller inte är betydelselöst.

Kransen är för övrigt en förkristen symbol, solhjulet, som förmodligen var med i det kulturella bagage som indoeuropéerna hade med sig när de vandrade in till vår kontinent. Alla dessa ljus som nu tänds på landets kyrkogårdar är mer ”papism”, mer katolska sedvänjor än de som varit genuina för den stränga svenska, lutheranska kyrkan….

Vi gör vad som passar oss. Det är det som blir kultur.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen:SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,

Bloggare:Jinge,JonasSjöstedt,

9 svar på ”Sverigedemokraterna – islamifiering eller anglofiering?

 1. Ja, Halloween är amerikaniserat, men samtidigt är det helt enkelt en mycket rolig företeelse. Vad valborg egentligen borde ha varit. I USA är det extra roligt eftersom man kan se utsmyckningarna var helst man går och det verkligen kryllar av utklädda människor på stan.

  Det är snarast så att det var alla de som firade Halloween bland studenter och andra som fick handlarna att uppmärksamma att pengar fanns att tjäna. Halloween-fester fanns långt innan Buttericks-lansering. Ju fler som klär ut sig, desto roligare blir det.

  Men roligast är att inte köpa prylar. Man kan göra saker själv så mycket snyggare. Problemet är helt enkelt att de saker man köper är för gulliga. Det ska inte vara gulligt.

 2. Ok då men jag som gulhårig svensk med dokumenterade rötter tillbaka till 1600-talets nord Uppland tycker i alla fall inte om muslimer och tänker ändå rösta på SD.

 3. Det är synd att Halloween och Alla helgona vissa år (eller är det alla?) infaller på exakt samma dag. Själv tycker jag inte något vidare om Halloween, men jag har inget emot de som vill fira det och traditioner är som sagt i ständig förändring. Problemet är när det springer runt massa utklädda människor och gastar dagen då många av oss beger oss till kyrkogården för att tända ljus på våra anhörigas gravar. Det är mer än opassande, direkt stötande faktiskt.

 4. Detta eviga tjat om islam,vakna upp se dig omkring.Välkommen till mosken i Malmö.Prata med de som är där och efter detta berätta va du tycker.Finns alldeles för många kapitalist proggar.media tyckare etc..Och tro mig det finns samma förakt för er hos de troende (islam)Tänker ej rösta på SD utan väljer att rösta på ett parti som har möjlighet att förändra.Men är innerligt trött på alla er självutnämnda experter.Ni är mycket sällsynta där det faktiskt finns Islam på nära håll,Rosengår,Rinkeby etc….
  Det är ni som föder SD och andra missnöjes partier.

 5. Ja du Ulfur, du säger att du vill rösta på SD för att du inte gillar muslimer. Må så vara, men det du får är ett parti som i allt övrigt står för samma unkna högerpolitik som Reinfelt, Olofsson, Björklund och Hägglund står för. Där Anna Anka-typer och överbetalda bankdirektörer sitter i högsäte, medan jag och min svartskallehustru som arbetare får nöja oss med att stå med mössan i hand för något av de ”service”-jobb som bjuds.

  Jag och min ”muslimske” granne (som är lika lite muslim som jag är kristen, för den delen, men som kommer från Iran) har allt att vinna på att hålla ihop.

  Men Ulfur kanske väljer att hålla ihop med Anna Anka deras ”dokumenterade” svenska rötter?

 6. Det är inget stötande i att det springer runt spöken. Så länge de inte gör det på kyrkogården och stör de angöriga. Sådant ska självklart inte behöva accepteras i den mån det sker.

 7. Hej Göte !

  Ditt blogginlägg var intressant och tankeväckande, med några påståenden om seder, bruk och vår gamla asatro, Mycket av det hade jag ej hört förut, men jag vill gärna tro dej.
  Intressant var också Åkessons inlägg i Aftonbladet för en tid sedan, där han också hade en del påståenden som jag ej hört förut. Problemet där var att inga av våra politikhöjdare stod upp och motbevisade hans påståenden. De ägnade all kraft åt att utgjuta sin vrede över att han överhuvudtaget hade fått komma till tals, så nu vet inte vi klentrogna vad som var sant eller inte i hans debattinlägg 😉

  Ha en bra dag !

 8. Håller med dig Wassen. När Olofsson eller Sahlin debatterar med Åkesson är det mest usch och fy. Emotionella avståndstaganden som aldrig bottnar i förorternas berömda verklighet.

Lämna ett svar