När döden kommer – i Afghanistan

De sköts ihjäl ”Off duty”

I måndags sköts fem brittiska soldater ihjäl. Tre från ”Grenadier Guards” och två från ”Royal Military Police”. De dog inte på sin post utan ”off duty”. Hjälmar och skyddsutrustning hade skalats av och ställts åt sidan. Tekopparna fyllts och ”rast, vila” kommenderats. Så när en stilla ro börjat sprida sig tog helt plötsligt en av de afghanska polismän,  som de själva tränat, sitt automatvapen och sköt kallblodigt ihjäl dem en efter en. Två andra afghanska polismän och sex andra brittiska soldater sårades i samma massaker.

En nerblodad ryggsäck står kvar efter dådet…

Det var inte heller den första gången som afghanska polismän vänder sig mot sina befriare från väst. I förra månaden sköt en annan polisman i Wardak ihjäl två amerikanska soldater. I september blev en annan svårt sårad vid en påskjutning i Kabul. Han hade provocerat en polis genom att öppet dricka vatten mitt på dagen under fastemånaden Ramadan…

Ändå är dessa dödsfall bara droppen på ett isberg. Varje år ”försvinner” en tredjedel av de poliser som den korrupta regimen Karzai utbildar i hägn av ockupationstrupperna. Många går över till ”talibanerna”. Dessa betalar 300 dollar i månaden. Karzairegimen bara 30…

Dödsfallen kanske är något att allvarligt fundera över för Carl Bildt och den svenska regeringen som gärna pratar om vikten av att utbilda afghanska poliser. Även språkrören Wetterstrand/Eriksson och Lars Ohly brukar säga att polisutbildning är vad de vill ha – i stället för fler soldater.

När de funderat färdigt kanske det är dags att stoppa all militär/polisiär hjälp åt den korrupte Karzai. Han och hans familj har för övrigt blivit en av Aghanistans rikaste under de egna presidentåren…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:

Andra bloggare:

4 svar på ”När döden kommer – i Afghanistan

 1. Det har aldrig varit lätt för erövrare att styra Afganistan. Detta borde britterna veta med tanke på alla de problem de hade under den tid som Afganistan tillhörde imperiet.
  Ryssarna har gjort samma erfarenhet och så småningom kommer säkert även USA och FN att komma till samma slutsats.
  När tillräckligt många liksäckar kommit hem till de länder från vilka de nuvarande ockupanterna kommer, så kommer man inte längre anse att detta avlägsna lands problem är så viktigt.

 2. Ser ut som samma situation som i Irak alltså, där amerikaner pytsar ut både pengar och vapen till irakier för att dessa ska nedkämpa det irakiska motståndet, som sedan använder medlen mot amerikanerna istället.

  Gunnar Karlsson:
  Ska vi tro somliga av dem som är initierade i vad afghanistankriget handlar om, Jeff Huber ex., så handlar kriget framför allt om att NATO måste ha något att göra, fylla någon funktion, och då är det ju ett idealprojekt, för man kommer aldrig att ”vinna” kriget där. Det kan hålla på hur länge som helst, vilket tydligen är vad somliga amerikanska makthavare räknar med.

 3. Bortsett från ”kortsiktiga” mål, som nu tagit åtta år, med att komma åt Bin Ladens män, har kriget nog mer och mer vuxit över i ett Afpak-krig, som det allt oftare kallas. USA är mer och mer oroat över instabiliteten i Pakistan. Det egna kriget i Afghanistan och rollen som mentor åt Israel är samtidigt de viktigaste orsakerna till islamsk radikalism. Det är ingen tillfällighet att NATO-trupperna i Afghanstan även av moderata ”talibaner” kallas för ”judarnas lakejer”.

  Men här finns också strategiska målsättningar. USA vill vara med och kontrollera de massiva energitillgångarna i Central-Asien.

 4. Och här kan vi läsa lite om vilka andra ”demokratiska” regimer Väst samverkar med för att man vill vara med och kontrollera de massiva energitillgångarna i Central-Asien.

Lämna ett svar