Heder(s)mord i Göteborgs Hamn

Låt dom inte lyckas

med sitt heder(s)mord!

På socialdemokraternas framlidna kongress var kommunalrådet, Anneli Hulthén, ordförande för Göteborgs kommun, uppe i talarstolen med ett arrogant inlägg mot de kongressdelegater som talat mot privatiseringar. Hon vann också stort bifall från socialdemokratins nyliberaler, eller ”stockholmare”, som de också kallades, och delegaterna slog sedan upp dörren för fortsatta privatiseringar. ”Nu har vi lagt debatten om driftsformer bakom oss. Det känns bra”, sa Mona Sahlin när oppositionens kvirr hade tystats.

https://i0.wp.com/goteborg.trafiken.nu/upload/Alvsborgsbron/flygfoto.jpg?resize=568%2C327

Nu. En dryg vecka efter besluten går Hultén till verket. Hon har slipat kniven och i skön förening med moderaternas kommunalråd i Göteborg, Jan Hallberg, tänker hon begå ett ideologiskt hedersmord på de anställda i Göteborgs Hamn. Kommunalfullmäktige ska fatta beslut om en privatisering av stuveriverksamheten. I bakgrunden skymtar ordföranden för Göteborgs Hamn. Socialdemokratins ålderman och kalla krigare, Sven Åke Hulterström, 71 år. Han är ingen ”gôrgo gôbbe” precis.  Nej, det är han, ”arbetardirektören”, som vill hämnas på de anställda. Under decennier har hamnarbetarna varit en bjälke i ögat på denna nyliberal. Framförallt det demokratiska och kämpande Hamnarbetarförbundet. Nu vill han till sist utkräva hämnd, innan han själv drar sig tillbaka som överbetald politisk pensionär. Hedern går före allt förnuft och alla sakliga argument. Har man satt sig upp emot ”rörelsen” ska man bort. Även om det är arbetarrörelsens egna som måste offras.

Glädjande nog demonstrerar Hamnarbetarförbundet och Transport gemensamt mot den tänkta utförsäljningen av en av kommunens och Sveriges viktigaste tillgångar. Alla innevånare i Göteborg (med omnejd) uppmanas också att delta. Här nedan biläggs material från hemsidan för Hamnarbetarförbundet avdelning 4, Dessutom bild och bildtext från Transportarbetaren:

Vi samlas under fackföreningsfanorna!

Nu på torsdag, den 5:e november, kallar Svenska Hamnarbetarförbundet avd. 4 och Svenska Transportarbetareförbundet avd. 2 till en gemensam manifestation mot utförsäljningen av hamnen kl. 15.30 på Gustav Adolfs Torg.

Peter Annerback (HF) och Patrik Östbjerg
Hamnarbetarförbundets och Transports ordföranden i hamnen, Peter Annerback och Patrik Östbjerg, inser vikten av att de båda fackförbunden samarbetar mot arbetsgivarens försämringar i arbetsvillkoren.

Foto: Björn Wiberg (Bild och text från Transportarbetaren)


Göteborgs Hamns anställda kommer att samlas under fackföreningsfanorna för att protestera samma dag som kommunfullmäktige ska fatta beslut om privatisering av den kommunala stuveriverksamheten. Vi har under lång tid efterlyst en offentlig debatt om hamnens framtid och använt alla tillgängliga kanaler för att ifrågasätta det bristfälliga beslutsunderlaget. Vi har genom mötesinbjudningar, debattartiklar och annat material under många månader försökt förklara vilka risker och nackdelar som finns med att stycka upp och sälja ut stuveriverksamheten. Vi har förklarat varför det är riskfyllt och ogenomtänkt att avhända sig demokratisk styrning av prioriteringar och satsningar i Göteborgs Hamn till det fåtal multinationella hamnkoncerner som dominerar branschen. Vi har krävt och av bl.a. kommunstyrelsens vice ordförande Jan Hallberg (m) också lovats att få diskutera frågan med stadens kommunledning.

Nu är det alltså dags för beslut om privatisering av Göteborgs Hamn i Göteborgs kommunfullmäktige. Utan att ett enda möte mellan facken och kommunstyrelsen kommit till stånd. Utan att ansvariga politiker en enda gång brytt sig om att bemöta de anställdas argument eller besvara brev eller debattartiklar. Avsikten verkar vara att utförsäljningen av Nordens största hamn, som skapat stora vinster åt kommunen det senaste decenniet, ska ske under tystnad. Då behövs ingen offentlig debatt eller tid att lyssna på personalens och kommuninvånarnas åsikter.

Därför kommer hamnarbetarna att samlas utanför kommunfullmäktige på torsdag för att möta fullmäktiges ledamöter inför omröstningen. Vi inbjuder också göteborgarna att sluta upp med oss. Den här frågan berör oss alla och handlar om stadens position som transportnav för kommunens, regionens och hela Sveriges industri.

Till engagerade kommunivånare i Göteborg som vill delta i manifestationen:

Samlingen inleds 15.30, innan kommunfullmäktiges möte, så att vi ska kunna möta ledamöterna som ska fatta beslut om privatiseringen. Vi kommer dock stanna kvar även när mötet inletts och frågan ska behandlas inne på Börsen (Göteborgs kommunfullmäktige). Vi är mycket glada för sällskap i vinterkylan för att protestera mot utförsäljningen. Samtidigt vill vi poängtera att manifestationen är ett fackligt initiativ av de hamnanställda. Om någon vill ta med eget material eller banderoller som berör frågan, ber vi er att först ta upp detta med de arrangerande facken. Vi vill inte ha några andra parti- eller organisationssymboler på plats utöver fackliga organisationer, och hoppas att våra kollegor på Faktum kan få vara de enda tidningsförsäljarna på Gustav Adolfs Torg denna dag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen:

Bloggare: Svensson,

Lämna ett svar