Sluta snatta – ta kamp

Ta kamp – sluta snatta.

Det finns många olika sätt att reagera på för att försvara sig mot krisens effekter på levnadsstandarden. Enligt en rapport som publicerades i går verkar snatteriet bli mycket vanligare. Inte det klassiska snatteriet där gäng stjäl för att sälja vidare. Inte heller fattigas snatteri av en korvbit till middagen.

I stället har snatteriet bland före detta välställd ”medelklass” ökat kraftigt. Det skriver Centre for Retail research som undersökt snatteriet i 42 000 affärer över hela Europa.

-Medelklassmänniskor som inte vill överge lyxiga vanor de inte längre har råd med ligger bakom snatteriet av dyrbara matvaror, alkohol och kosmetika, skriver rapporten.

Andra varor som rapporten säger stjäls mer ofta än förr är ”parfymer och ansiktskrämer, färskt kött, mobiltelefoner, datorspel, iPods och andra prylar”.

Stöld av kläder i lyxbutiker har gått upp mest, 9 procent på ett år, följt av dyra matvaror med 8,4 procent. Den största ökningen av lyxsnatteriet har skett i Storbritannien. Det är bara i USA och Japan som samma typ av snatteri är vanligare.

Det är nog ingen tillfällighet att det är i nyliberalismens och klara-dig-själv-mentalitetens nationer som före detta välbärgade medborgare använder den individuella metoden snatteri för att bevara sin status i samhället.

Det enda råd som verkar vettigt är:

Sluta snatta. Lär er att ta kamp mot kapitalismens kriser genom att organisera en kollektiv kamp i de fackliga organisationerna.

I media: DN1,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Sluta snatta – ta kamp

  1. Pingback: Afghanistanstyrkan har fått – Svininfluensa | Jinges Web och Fotoblogg

  2. Tyvärr läser snattarna nog inte den här bloggen. I den mån de alls läser, så läser de nog bara i den borgerliga pressen om hur dumma, undermåliga och mindervärdiga de och deras föräldrar är, eller hör och ser dessa åsikter på TV.

Lämna ett svar