Bluff om världens oljetillgångar?

Rädsla för finanskrasch

Enligt dagens Guardian menar en högt ansvarig källa i den internationella samarbets-organisationen, International Energy Agency /IEA/, där Sverige är en av de mest aktiva medlemmarna, att dess egna siffror i World Energy Outlook om nuvarande och framtida tillgångar av råolja är en bluff.

Oljeraffinaderi i Skottland.

Tipsaren menar att världen är mycket närmare en vikande tillgång på olja än vad som redovisats officiellt. IEA har av USA pressats att förvanska sina siffror så att det ska framgå att det fortfarande finns gott om olja. Skälet skulle vara USA:s rädsla för att skapa panik på oljemarknaden och en ny finansiell shockvåg över världen. USA:s ekonomiska makt är dessutom nära kopplad till dess makt över oljan.

I synnerhet ifrågasätts den senaste egna prognosen att världens oljeproduktion kan gå från nuvarande nivå på 83 miljoner fat till 105 miljoner. 2005 var IEA:s prognos 120 miljoner fat och den har man efterhand fått revidera till dagens siffra på endast 105. Men även denna är alltså starkt ifrågasatt bland dem som jobbar med statistiken.

De nya uppgifterna har fått John Hemming att säga att det inte längre går att lita till IEA som tidigare har hävdat att tillgången på olja inte planar ut och börjar vika, förrän efter 2030. John Hemming leder den brittiska parlamentsgrupp som försöker få ett grepp över när ”The Peak” kommer. Alltså det krön, eller den topp, där tillgången inte längre kan matcha efterfrågan. Hans slutsats blir att det blir än mer viktigt för Storbritannien att i Köpenhamn driva frågan om ett samhälle byggt på mindre av fossila bränslen.

IEA;s nya prognos släpps i morgon. När denna diskussion kommer till Sverige spetsar den ytterligare till den fråga om kärnkraftens vara eller inte vara, som jag diskuterade i min förra blogg. Se nedan. I huvudet till denna blogg hittar du i en folder mer bakgrundsmaterial till Köpenhamnsmötet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen:SVD1,SVD2,SVD3,DN1,

5 svar på ”Bluff om världens oljetillgångar?

 1. Den där artikeln i en så stor tidning var riktigt intressant. Spännande och se om det blir nåt i svenska medier

 2. Historiskt sett har den här typen av förutsägelser om oljan alltid slagit fel. I förra numret av Scientific american fanns en intressant artikel i ämnet.

 3. Peak oil är en bluff – Det finns oljetillgångar som räcker minst 100 år till och det bildas ny olja under tiden!
  Ett jävligt smart sätt att ransonera/Öka priset på olja!
  Olja finns i Antarktis, Alaska, Amazonas osv!

 4. Men vad gör världen efter hundra år ?
  Hundra år är en väldigt kort tid. Vi lever inte då, men kommande generationer ?
  Ska vi inte lämna något till eftervärlden ?
  Det är inte bara rörelseenergi som oljan används till.
  Se Dig om i Ditt hem ! Alla plaster t,ex.
  Bildas ny olja under tiden, vem påstår detta och i vilken omfattning ?
  Och nu blir jag riktigt rädd: Ska vi exploatera Antarktisk, Alaska, Amazonas. Då är vi riktigt illa ute.

Lämna ett svar