Vattenfalls ledning – Borta med vinden…

Borta med vinden

Under tidig morgon i söndags sattes ett roligt rekord i Spanien. Då levererades 50 procent av landets elström från landets parker med vindkraftverk. En viktig milstolpe hade passerats. Sammanlagt producerades 11 500 megawatt vilket är lika mycket som 11 kärnreaktorer klarar av. Spanien under socialdemokraternas premiärminister Rodriguez Zapatero har satsat hårt på förnybar energiproduktion. Målet 2040 är att ha en elproduktion från vindkraft i storleksordningen 40 000 megawatt.

I Sverige har samtliga regeringar bara skrattat åt

opinionen mot kärnkraft…

I Sverige är det tvärtom. Här har samtliga regeringar alltsedan folkomröstningen om kärnkraft 1980, alltså under 29 år, gjort allt för att bygga fast Sverige i ett kärnkraftsberoende. Vattenfall, vars ledning nu vilar i regeringen Reinfeldts sköte och då inte minst hos Maud Olofsson, siktar nu på att fortsätta med detta genom att planera för en storsatsning på atomkraft. SVT-Rapport avslöjade i förrgår att Vattenfall om tjugo år hoppas att kunna producera 70 procent mer el från nyinstallerade reaktorer. Brunkol och atomkraft är melodierna för dagen hos ledningen för Vattenfall. Det finns också ständiga rykten om att man vill vara med när Storbritannien storsatsar på kärnenergin.

Vattenfalls ledning är helt enkelt ”borta med vinden”…

https://i0.wp.com/www.schacksnack.se/wordpress/wp-content/uppladdningar/borta-med-vinden.jpg?resize=396%2C557

Vattenfalls ledning är passionerat förälskad i kärnkraft…

De svenska socialdemokraternas talesman i frågan säger sig vara upprörd och vill göra frågan om Vattenfalls investeringar till en valfråga. ”Vi ska använda Vattenfall till att investera i förnybart och gröna jobb”, hävdar han.

Men ska han bli trovärdig, liksom den ”rödgröna” allians han representerar, måste en alternativ energiplan upp på bordet. Socialdemokratin har under decennier vikt ner sig i frågan och Miljöpartiet har i sin energipolitik blivit mer glidande när det gäller när och hur kärnkraften ska avvecklas. Under folkomröstningen, då för snart trettio år sedan, tog miljörörelsen fram en egen alternativ energiplan, MALTE. Ett liknande projekt krävs i dag. Inte minst för att vinna många av fackföreningsrörelsens medlemmar för en omställning. Stefan Löfvén, Metalls ordförande, valdes i förra veckan in som reaktorkramare i socialdemokraternas Verkställande utskott. Han kan bara ”stängas av” med hårda fakta. Utan en alternativ energiplan, kopplad till produktion, transporter och boende, skulle de ”rödgröna” förlora på att få kärnkraften som en valfråga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: AB1,SVD1,SVD2,SVD3,

2 svar på ”Vattenfalls ledning – Borta med vinden…

  1. Undrar vad det verkliga priset är för Spaniens vindkraft. Undrar hur många skolor, sjukhus och vägar man kunnat åstadkomma med de pengar som använts för att subventionera vindkraften. Undrar hur mycket den Spanska ekonomin tagit skada på grund av de högre skatter som detta krävt.

    BTW, en rolig grej är att brunkolets utbredning i Tyskland (där Vattenfall har stora intressen) till stor del beror på det tyska folkets oresonliga motstånd mot kärnkraft. Stor skada sker återigen för att ”miljökämparna” inte vet vad de sysslar med och inte kan förstå enkla samband. Tills förnybara energikällor är ett ekonomiskt hållbart alternativ (vilket de verkar vara på väg att bli), bör man satsa på kärnkraft. Och med ekonomiskt hållbart menar jag självklart utan enorma subventioner från skattebetalarna.

    Vi behöver mer kärnkraft, inte mindre!

  2. Pingback: Vattenfall och den spanska vinden at Jonas Sjöstedt

Lämna ett svar