En av de starkaste kvinnorösterna i vår tid

USA gör inget

gott i Afghanistan

I lördags förra veckan talade Malalai Joya vid San Jose State University i USA och signerade sin bok ”Kvinna bland krigsherrar”. Hon blev vald till parlamentet 2005 men utsparkad av just dessa herrar 2007 när hon i en TV-intervju jämförde landets parlament med ett zoo…

Hon har utsatts för fyra mordförsök – men överlevt. En av de starkaste och viktigaste kvinnorösterna i vår tid. Hon om någon hade varit en värdig kandidat till Nobels fredspris. Hon är i USA främst för att försöka tala med den som fick priset, Barak Obama. Men både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin borde lyssna till hennes syn på detta moderna kolonialkrig. Nedan har jag översatt en artikel som hon nyss skrev för tidningen Mercury News.

Inte minst är detta en brännande anklagelse mot det krig som också är vårt. Hon talar om dem som i praktiken är Sveriges allierade i norr. Hon ser dem som fotokopior av talibanerna. Hennes ord beskriver också en del av bakgrunden till varför så många barn kommer till Sverige från detta krigshärjade land och borde få komma även till Vellinge kommun…

”I egenskap av kvinna, vald till Afghanistans parlament, är jag i Förenta Staterna för att be president Barack Obama att omedelbart avsluta ockupationen av mitt land. För åtta år sedan användes kvinnans rättigheter som en ursäkt för att inleda detta krig. I dag står Afghanistan fortfarande inför en katastrof när det gäller dessa rättigheter. De flesta afghanska kvinnor lever i ett helvete som aldrig avspeglas i Västs viktigaste media.

2001 hjälpte USA de värsta kvinnohatande kriminella tillbaka till makten. Sådana som den Norra alliansens krigsherrar och narkotikalorder. Män som måste ses som fotokopior av talibanerna. Med den skillnaden att krigsherrarna från Norra alliansen bär kavaj och slips samt skyler sina ansikten med demokratiska masker när de intar sina regeringspositioner. Tack vare stödet från USA är de i dag ansvariga för mycket av Afghanistans katastrof.


USA och dess allierade har förberett sig för att erbjuda makt åt de medeltida talibanerna genom att skapa den imaginära kategorin ”moderata talibaner”. De erbjuds att ingå i regeringen. En man som för åtta år sedan var nära att toppa listan för de mest eftersökta terroristerna, Gulbuddun Hekmatyar har erbjudits en plats i regeringen.

Under de åtta år som har gått har USA hjälpt till med att göra mitt land till narkotikans centrum i världen. Detta genom sitt stöd för droglorderna. I dag produceras 93 procent av världens opium I Afghanistan. Många medlemmar I parlamentet och högt uppsatta tjänstemän tjänar helt öppet på drogtrafiken. Presiden Karzais egen bror är en välkänd narkotikahandlare.

Samtidigt är vanliga afghaner helt utblottade. Senaste index från FN rankade Afghanistan på 181:a plats av 182 länder. Arton miljoner afghaner lever på mindre än två dollar om dagen. I många landsändar är mödrarna beredda att sälja sina barn därför att de inte kan ge dem mat. Under de åtta år som gått har Afghanistan tagit emot 36 miljarder dollar i hjälp. Men samtidigt har bara USA varje dag spenderat 165 miljoner på sitt krig. Ändå är mitt land fortfarande i händerna på terrorister och kriminella. Mitt land är inte intresserat av dramat kring presidentvalet därför att detta inte kommer att förändra någonting. Både Karzai och Dr Abdullah är hatade av afghanerna därför att de är USA:s lekdockor.

Det största offret i detta krig är sanningen. De som ställer sig upp och höjer sin röst mot orättvisor, otrygghet och ockupation hotas till livet blir helt enkelt dödade eller tvingas att lämna Afghanistan. Vi kläms samman av tre starka fiender: ockupationsstyrkorna från USA och NATO, talibanerna och Hamid Karzais korrupta regering

Nu överväger president Obama att utöka trupperna i Afghanistan och då helt enkelt bara förvärra den felaktiga politiken från president Bush. De värsta massakrerna sedan den 11 september skedde i själva verket under Obamas innehav av presidentämbetet. Min hemprovins Farah bombades av USA i maj. Etthundrafemtio människor dödades. De flesta kvinnor och barn. Den 9 september bombade USA provinsen i Kunduz. Tvåhundra civila dödades.

Mitt folk har fått nog. Det är därför vi vill ha ett omedelbart slut på USA:s ockupation.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,SDS1,AB1,AB2,

Bloggare:Esbati,RödaMalmö,RödaLund,Jinge,Svensson,JonasSjöstedt,

3 svar på ”En av de starkaste kvinnorösterna i vår tid

 1. läs också vad Malalai Joya skrev, under rubriken The big lie of Afghanistan, i brittiska The Guardian i somras.
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jul/25/afghanistan-occupation-taliban-warlords

  Läs också vad USA:s vicepresident Joe Biden sade till The Guardian två dagar tidigare, förutom:
  ”In terms of the national interests of Great Britain and the national interests of the United States and Europe, it is worth the effort we are making and the sacrifice that is being felt and more will come.”
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/jul/23/afghanistan-british-us-troops-deaths

  För kvinnorna, freden och demokratin var det…

 2. Pingback: Magnus Berg, Burgsvik » När får vi veta sanningen om Afgahnistan?

Lämna ett svar