Obama sitter fast i Afghanistan

Obama kör fast i Afghanistan.

Efter att Barack Obama avslutat sin pågående rundresa i Asien är det dags för honom att ta ett beslut om vad att göra i Afghanistan. Det ligger flera alternativ på hans bord. 40 000 nya soldater kräver general McChrystel. USAs ambassadör i Kabul menar att inga nya trupper alls ska skickas innan presidenten Karzai visat sig vara kapabel att ta itu med korruptionen och beroendet av lokala krigsherrar som för tillfället strider med talibanerna.

Generalen som målar in sig i ett hörn.

Av de läckor som, som vanligt, poppat upp i amerikanska media verkar det troligt att den nya strategin kommer att innebära att omkring 30 000 amerikanska soldater skickas som förstärkning till de 68 000 som redan finns på plats. Dessutom har andra länder, inklusive Sverige, sammanlagt 30 000 trupper i landet. Efter åtta års ockupation och försök att staga upp en regering i Kabul är situationen värre än någonsin för den amerikanskledda ockupationsstyrkan.

Glada svenska soldater.

Ett nytt element i McChrystels strategi sägs vara att truppförstärkningarna ska användas till att skydda civilbefolkningen i ett tiotal strategiska platser i allians med lokala respekterade klanchefer. Ska de likna de strategiska byarna i Vietnam? Det återstår att se.

I uttalanden, efter valfiaskot i Afghanistan, har både Obama och Clinton sagt att de ska samarbeta med lokala ledare samtidigt som de inte ens en gång nämner Karzai vid namn. Att gräva ned sig i strategiska byar i hopp att det ska locka till sig allt fler civila afghaner kanske är möjligt på kort sikt, men det löser ju inte problemet hur USA/Nato ska kunna bygga en afghansk armé med kapacitet att kontrollera landet, hindra talibanerna från att på nytt ta makten och stödja en civil något så när clean regim i Kabul. Utan en lösning på deet problemet är alternativet att gräva ned sig under obestämd tid.

Enligt amerikanska uppgifter försvinner omkring en tredjedel av alla afghanska soldater som fått utbildning av USA/Nato, med vapen och utrustning. Det är inte svårt att gissa var de tar vägen. När de ansluter sig till talibanerna får de tre gånger större sold.

Obama verkar gå rakt in i en återvändsgränd. Han kan inte runda Karzai i bygget av en afghansk armé och han kan av politiska skäl inte heller blunda för personen Karzais mörka sidor, band med opiumhandeln, allianser med de värsta krigsherrarna i norr. Samtidigt spelar Karzai ut sitt trumfkort- ni har ingen annan att leka med. Det visar han bland annat genom att i stort sett vägra samtala med vice-presidenten Joe Biden och sändebudet Holbrooke, vilka han anser skämt ut honom genom att offentligt anklaga honom för korruption.

Så ser Obamas dilemma ut.

I media: DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Obama sitter fast i Afghanistan

  1. Hur president Obama handlar går i många frågor i stick i stäv med
    kandidat Obama. Det går också stick i stäv med vad det amerikanska folkets önskar att han ska proritera. USA saknar alltmer förtroende för honom.

Lämna ett svar