USA göder korruptionen i Afghanistan

USA göder korruptionen i Afghanistan.

Så är då president Karzai installerad för en ny femårsperiod i Kabul. USA och Nato visar upp ett tydligt obehag över att sitta i samma båt som han under ännu fem år. Men eftersom det inte finns något val för Barack Obama och Natoledningen försöker de att få Karzai att framstå i lite bättre dager.

Hillary Clinton verkar satsa hela sin karriär på att Karzai ska ömsa skinn och bli den omutliga hedersknyffel som hon innerligt önskar att han vore samtidigt som hon vet allt om vad som sker i kulisserna i presidentpalatset.

-Jag lovar och svär…

I sitt invigningstal lovade Karzai att alla som gör sig skyldig till korruption och svågerpolitik ska ställas inför rätta och dömas. För de 300 utländska dignitärerna på plats var det säkert ett pinsamt ögonblick men utan annat val var det bara att svälja förtreten. Hillary Clinton sa sig vara mycket nöjd med presidentens tal men la ändå till att det krävs handling för att framsteg ska kunna göras i ”good governance”, detta engelska helt vidriga begrepp som saknar verklig översättning till andra språk om man inte nöjer sig med ”gott styre”.

Den verkliga fråga som man ska ställa är vilka är källorna till den omfattande korruptionen i landet? För korruption lever inte av sig självt, det behövs pengar, mycket pengar.

Det är helt enkelt USA/Natos betalning för logistik, underhåll och transporter, som göder korruptionens viktigaste filialer. Dra tillbaka alla utländska trupper och källorna för alla som nu skor sig grundligt försvinner i all hast och de korrupta politikerna i Kabul kommer att hänga fritt i luften, kanske bokstavligt talat.

De två viktigaste källorna till den omfattande korruptionen är affärskontrakt som sluts med lokala företag och köp av säkerhetstjänster till skydd av transporter, exempelvis.

Det är många som skapat sig stora förmögenheter i kölvattnet på den amerikanska invasionen år 2001. Det gällde bara att ha de rätta kontakterna eller släktbanden.

President Karzais yngre bror Ahmed Karzai är mest känd för sina påstådda kontakter med opiumhandeln. Men inga klara bevis för hans aktivitet som narkotikakung har ännu visats upp. Men Karzai den yngre har andra karuseller att vinna på. Nyligen avslöjades i ett senatsförhör att Ahmed Karzai i åratal stått på CIAs lönelista. Han är ägare av flera bolag och har hjälpt CIA att sätta upp en privat milis under namnet Kandahar Strike Force. Ahmed Karzai anses vara den mäktigaste mannen i södra delen av landet där talibanerna är som starkast. Enligt vittnen finns det inget som fungerar i Kandahar utan broder Karzais medgivande. CIA hyr också ett stort huskomplex utanför Kandahar för sina egna och amerikanska specialtrupper. Anläggningen, som ironiskt nog förr tillhörde talibanledarna Mullah Omar, är också bas för Kandahar Strike Force.

-Han är vår hyresvärd, sa en högt uppsatt CIA-man anonymt till tidningen New York Times den 28 oktober. Enligt samma källa har Ahmed Karzai enormt inflytande över opiumhandeln därför att hans styrkor kontrollerar alla broar över Helmandfloden som skär av transportvägarna från odlingarna i Helmand till Kandahar. Som en äkta feodalherre tar han ut tullar vid broarna.

Ahmed Karzai kontrollerar broarna över den måktiga Helmand River

Bröderna Ahmed och Rashid Popal tillhör de rikaste männen i Afghanistan. Gissa vem som är deras kusin. Rätt. President Hamid Karzai i egen hög person. De båda bröderna började sin karriär som heroinsmugglare i USA där de i början av 90-talet tillbringade några år bakom galler. Väl tillbaka i Afghanistan gick det snabbt uppåt för bröderna som omskolat sig i bland annat säkerhetsbranschen. De äger ett bolag med namnet Watan Risk Management som specialiserat sig på att skydda transporter av amerikanska arméförnödenheter mellan Kabul och Kandahar. Det är stora pengar i rörelse. Enligt den amerikanska tidskriften The Nation betalar USA hundratals miljoner dollar varje år i transport- och säkerhetskontrakt med lokala företagare och krigsherrar.

Enligt The Nation säger amerikanska militära källor i Kabul att minst 10 procent av alla dessa pengar hamnar i talibanernas fickor. Säkerhetsbolagen, som Watan Risk Management, betalar helt enkelt talibanerna, lokala miliser, krigsherrar och politiker för att de ska släppas fram till sin destination utan att angripas. Mutor, tullar, livförsäkring? Kalla det vad som helst. Faktum kvartstår att stora delar av talibanerna och andra upprorsgrupper finansieras direkt och indirekt av USA/Nato.

Talibanerna betalas för slippa angrepp

Ett annat säkerhetsbolag som vadar i pengar heter NCL Holdings. Det ägs av en amerikan vid namn Hamed Wardak. Hans far är Afghanistans nuvarande försvarsminister. Sonen fick sin utbildning i USA och adopterades av den berömda tankesmedjan American Enterprise Institute. Det har han tydligen haft stor nytta av eftersom det lilla NCL Holdings mycket snabbt fick ett jättekontrakt med amerikanska armén i Afghanistan för att sköta huvuddelen av arméns logistik. Bara kontraktet med NCL går på 360 miljoner dollar. Totalt har USA skrivit logistikkontrakt för över två miljarder dollar. Hela hemligheten med transport av allt från toalettpapper till pansarbilar till arméns utposter är hur de skyddas.

-Vi betalar i princip talibanerna för att de inte ska skjuta på oss, säger en amerikansk officer till The Nation.

Pengarna går också andra vägen. I ett åtal mot en amerikansk officer framgår det att ett transportbolag, Afghan International Trucking, hade gett honom 20 000 dollar i månaden för att få vara med i budgivningen om de feta kontrakten. AIT ägs av sonen till det afghanska parlamentets talman.

Parlamentet i fullt plenum.

Bilden blir allt tydligare ju mer man tittar in bakom korruptionens ridå. De som inte har kontakter med toppolitiker och höga klanmän är lätträknade. I veckan beskrev dagstidningen The Asia Times att kapitalflykten från Afghanistan växer snabbt. Det är små- och medelstora affärsmän, som saknar de rätta kontakterna och som inte vågar stanna kvar i landet, som tar med sig sina pengar till Singapour och andra lugnare platser.

Det finns bara en slutsats att dra efter att jag har läst spaltmetrar om hur korruptionen är uppbyggd i landet. För att möta Hillary Clintons krav på ”good governance” och transparens måste Hahmid Karzai inte bara ställa inför rätta cheferna för alla transport- och säkerhetsbolag. Han måste också ställa alla medlemmar i sin egen familj inför rätta. Alla andra ministrars små gulliga arvtagare måsta också åtalas. Till sist bör han avskeda och åtala sig själv eftersom i ett spindelnät är det till sist spindeln som har kontrollen.

Hela härvan av banditer, giriga klanledare och korrupta politiker skulle snabbt tappa näring om de utländska trupperna togs hem. De är inte en del av lösningen i Afghanistan. De är hela problemet.

I media; DN1,AB1,AB2,SSD1,Dagens Arena,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”USA göder korruptionen i Afghanistan

  1. Får man tro Jeff Huber, och det finns ingen anledning att inte göra det, så betalade man även i Irak irakier för att inte skjuta på amerikanerna och delade dessutom ut en massa vapen till det som skulle bli iraks eget försvar mot ”terrorister”, vapen som i inte så få fall istället användes mot amerikanerna.

    Det underliga är att när man läser svenska tidningar och hör svenska nyheter så låter det som om irakiska ”terrorister” enbart sysslar med att spränga civila irakier i luften, och som om de är aggressiva vildar rätt och slätt. Om man går till utländska källor (bl.a.till Bob Woodwards bok The War Within, 2009) får man reda på hur mycket och ofta ockupationsstyrkorna faktiskt attackeras.

    Vad har vi för nyhetsförmedling i Sverige?

Lämna ett svar