England – 36 700 döda i vinterkyla…

Englands gamla

DÖR I KYLAN

Förra årets vinter, som var lite kallare än normalt, skördade helt i onödan 36 700 liv i Storbritannien. Framförallt var det äldre människor, som inte hade råd att värma sina bostäder, som dog i förtid.

Den sensationella siffran – framförallt för oss svenskar – publiceras i dagens Independent och har sin grund i dramatiska höjningar av priserna på el och gas. Samtidigt har de brittiska socialdemokraterna (det Nya Labour) halverat budgeten för den del av Energidepartementet som ska kunna tackla problemet. För den vinter som kommer är det fyra av tio pensionärer som inte har råd att höja värmen när det behövs.

Alla är inte så här välklädda inomhus…

”Sedan 1997 har vi förlorat 260 000 pensionärer under vintrarna på grund av sjukdomar orsakade av kyla, ändå är regeringen oförmögen att handla”, säger Dit Gibson, talesman för en pensionärsorganisation.

Dödsfallen speglar både ett klassamhälle och ett land helt utan vare sig bostads- eller energipolitik. Det är naturligtvis inga rika som dör av kylan utan gamla, men även en del yngre, som lever med mycket små resurser. De brittiska socialdemokraterna har aldrig i grunden angripit förslumningen av många bostadsområden, där man i de flesta hushåll bara ”eldar för kråkorna”. Men även stora, helt vanliga stadsdelar klarar inte uppvärmning och varmvatten utan ett ofantligt slöseri med eget kol, Nordsjöolja/gas samt den ”moderna” satsningen på den farliga kärnkraften. Tiotals miljoner (!) bostäder måste helt byggas om, till lågenergi- eller passivhus. De gamla energikällorna ersättas med främst solceller och vindkraftsparker.

Det är ett utkylt marknadsliberalt samhälle som Tony Blair har lämnat efter sig. Ett land som satsat på krig och banker samtidigt som människor tillåtits att frysa ihjäl. Ett land där företag och hushåll är mer belånade än i USA samtidigt som det snart är helt avindustrialiserat. Under sina glansdagar var Blair ”Tony” för ”Göran” och en förnyare och förebild för ”Mona”.

I dag är det ingen svensk socialdemokrat som pratar stort om ”New Labour”.  Vallokomotivet ”Mona” kommer knappast att prata så mycket om ”Gordon” i den  valkmampanj som hon har framför sig. Det är lätt att förstå varför…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen:

Bloggare:

Lämna ett svar