Barack W. Obama

Barack W. Obama- en gengångare ?

-Det är min avsikt att avsluta jobbet.

Orden är Barack Obamas men de låter som ekon från krigsförbrytarna Georg W. Bush och Tony Blair. Det var i tisdags som Obama redogjorde för de möten som hållits i Vita Huset för att ta ett definitivt beslut om antalet nya amerikanska soldater som ska skickas till Afghanistan. Enligt de vanliga läckorna i pressen blir det strax under 30 000 som skickas.

Det är kontinuiteten som suddar ut skillnaderna.

-Avsluta jobbet. Det låter som Georg W. Bush när han utklädd till stridsflygare förklarade jobbet avslutat i Irak. ”Mission accomplished” –uppdraget avklarat. Barack Obama har uppenbarligen sett färre tv-serier än sprätten Georg och uppträder mer sobert.

Men var är den politiska skillnaden? Det går helt enkelt inte att se någon skillnad i de strategiska målen för USA/NATOs närvaro i Afghanistan mellan Bushs krigföring och uttalade mål och Obamas i dag.

Medan svenska borgare, sossar och miljöpartister mumlar om att de svenska soldaterna i Afghanistan ska hjälpa kvinnorna till ett bättre liv och att demokrati ska byggas i landet säger Obama att den strategiska målsättningen är att hindra al-Qaeda från att operera i regionen. Men eftersom CIA säger att det finns högst 100 ”medlemmar” av al-Qaeda i Afghanistan måste kriget utvidgas till att allt mer innefatta pakistanska territorier på andra sidan gränsen.

Utan stridsflygarväst men med samma visioner.

Ska svenska soldater också vara beredda att operera inom Pakistans gränser? Den svenska regeringens kryperi inför USA och Nato vore enbart patetiskt om det inte samtidigt utsatte svenska soldater för risken att dö för ett ”krig mot terrorismen” som bara föder hat och mer människor beredda till desperata handlingar, som exempelvis ett bombattentat i Stockholm.

Den 3-4 december åker Hillary Clinton till Bryssel för att informera NATO-allierade om Vita Husets strategi och för att uppmana de allierade att skicka ytterligare 10 000 trupper, så att general McChrystel ändå till slut får sina 40 000 nya soldater.

Men var finns alla dessa terrorister?

Kommer Tolgfors att närvara vid mötet för att betyga NATO-generalerna Sveriges villkorslösa uppslutning i ”kriget mot terrorismen”?

Enligt amerikanska armékällor kan USA sätta in en ny brigad i kvartalet med början januari 2010. En brigad är 5 000 soldater. Alltså kommer vi att få se en upptrappning i Afghanistan under de närmaste 18 månaderna.

Barack Obamas grandiosa visioner  av en värld i samarbete, som han la ut i sitt tal i Kairo, är på väg att glida in i de neokonservativa hökarnas ”krig mellan civilisationerna”.

Är det också vårt krig?

I media:DN1,DN2,DN3,SVD1,SSD1,SVD2,AB1,Dagens Arena,

Bloggare: Jinge,Björnbrum,Biology&Politics,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 svar på ”Barack W. Obama

  1. Eftersom svenskarna är i norr är det väl troligare att de riskerar att bli inblandade i strider i ”-stanländerna” än i Pakistan. Det finns samarbete mellan talibaner och islamistiska grupper i före detta sovjetiska centralasien. Målet för dem är att störa tillförseln av förnödenheter till NATO. Det har man lyckats med bra i söder och nu flyttar man uppmärksamheten mot norr. Eftersom det är så stora ockupationsstyrkor som skall underhållas i Afghanistan räcker det inte med luftbroar, man måste transportera på marken. Och då kanske svenskar ställs ut för att skydda konvojer i något ”-stanland”, varpå uzbekiska eller andra militanter angriper …

  2. Björn,
    Det har du naturligtvis rätt i. Jag bara ställde en retorisk fråga för att visa på det ihåliga i den svenska regeringens motivering för svensk trupps närvaro i landet. Jag har också sett uppgfiterna om attacker på framför allt transporten av diesel från uzbekiska gränsen ner till kraftverket i Kabul. För att dessa transporter inte ska stoppas betalar man talibaner och andra motståndsgrupper för att inte beskjuta dem.

Lämna ett svar