Ljusen brinner

Ett ljus är tänt.

I dag tänder många familjer första adventsljus i väntan på Julen. Några gör det av kristna skäl. Många bara för att ljus är mysigt. Det är en söndag som ger lugn och ro för att skriva vad jag tycker om något jag tycker mycket illa om. Det går snart inte en dag utan att jag stöter på olika konspirationsteorier, ibland i media, oftast bland bekanta och obekanta. Det gör mig både rasande och illa till mods. Hur kan ofta kloka personer svälja dessa dumheter med hull och hår?

Idén att 11 september var organiserad av den amerikanska regeringen omfattas faktiskt av miljoner människor. I en värld där så många känner sig vanmäktiga finns det ”de” som styr bakom ryggen, ”de” som beslutar i hemlighet, ”de” som har gömda motiv.

Grundfelet med alla konspirationsteorier är att de totalt överskattar ”deras” makt. De hemliga aktörerna ges nästan magisk kraft och kontroll. En vanligt ”bevis” för att 11 september organiserades av ”dem” är det antisemitiska argumentet att alla judar som arbetade i tvillingtornen hade varnats och inte var på sin arbetsplats när planen kraschade.

”De”, underförstått Bush, CIA och andra makthavare, har så total kontroll att flera tusen personer sätts in i konspirationen utan att en enda läcka uppstår. Inte ett enda pip från tusentals människor i snart ett decennium. Mot bättre vetande påstår vissa byggexperter att tornen omöjligen kunde rasa på grund av flygplanen och den efterföljande branden. Alltså fanns det bomber utplacerade på många ställen som gjorde jobbet. Implicit säger man då också att ”de” visste när och hur planen skulle krascha. Tusentals personer deltar i komplotten och massor av bomber exploderar och inte en enda deltagare läcker ett ord till media. Helt otroligt. Speciellt i ett land där allt läcker ut i pressen.

Nu har också klimatdebatten fått sin konspirationsteori. Pratet om uppvärmning är helt enkelt en komplott organiserade av de rika ländernas regeringar och satt på papper av tusentals forskare organiserade i FNs klimatpanel. Några lösryckta fraser och ord i e-post mellan några forskare blir till bevis i betong.

Forskare är till naturen nyfikna personer som i sitt arbete ständigt ifrågasätter ”självklarheter”, som synar och ständigt omvärderar tolkningar av fakta och insamlade data. Annars skulle de inte vara forskare. Nu har helt plötsligt flera tusen av dem blivit till en religiös sekt som avundsjukt skyddar sin sanning – att Jorden värms upp och att människans industriella aktivitet har ett finger i spelet. Vad har de att tjäna på det?

Bland de som säger att det inte ens finns bevis för uppvärmningen hänvisas till att det inte skett någon temperaturhöjning under de senaste tio åren. V.S.B.

Att 1997 var det varmaste uppmätta året på Jorden sedan tillförlitliga mätningar gjorts glöms bort. Tar man ett toppvärde som sin startpunkt och gör ett diagram fram till 2008 är det självklart att det inte blir varmare. Men vad som glöms bort är att de tio varmaste åren i modern historia alla ägde rum i perioden 1997-2008. Den som vill kalla detta för avkylning vänder ut och in på alla statistiska begrepp.

I hur stor utsträckning den mänskliga aktiviteten påverkar den uppmätta uppvärmningen är en annan sak. Det är öppet för debatt och olika tolkningar. Koldioxid, sot, solfläckar och allt annat har säkert sin bit i förklaringen. Men kring detta finns det ingen konspiration. Även forskare i FNs klimatpanel lämnar dörren öppen för olika tolkningar.

Men det är ingen ursäkt för att korsa armarna och bränna fossiler. De kommer att ta slut och de katastrofala verkningarna av uppvärmningen som exempelvis högre vattennivåer måste bekämpas om det finns en möjlighet. Den möjligheten heter solenergi, hållbarhet, sparsamhet, och försiktighet med Jordens resurser.

I media:DN1,SVD1,DN2,SSD1,ETC,DN3,SVD2,

Bloggare: Svensson,Jinge,Sjöstedt,Motvallsbloggen,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

22 svar på ”Ljusen brinner

 1. ”vi” sväljer inte dumheter med hull och hår. Men en sund skepsis har aldrig skadat. Tycker ärligt talat att det är minst lika galet att vara helt övertygad om att ett dussintal i västmedia benämnda ”grottmänn” med ett nätverk kallat al quaida kan ligga bakom det hela, man behöver ju inte gräva speciellt djupt för att inte att så inte kan vara fallet. Den naturliga följdfrågan är då vem?, vad som senare följer kommer än så länge endast att vara spekulationer, men det då minst otroliga är, trots att det för oinsatta låter totalt djälva galet, den amerikska staten, tyvärr (och med det menar jag inte varje statsanställd individ). Jag gillar er blogg, läser den allt som oftast, men läs på om 11 September, och läs på mycket, för det är oerhört intressant och får det dig inte att ändra uppfattning så må va, men jag skulle bli förvånad om du så inte gjorde det. jag lovar.

  /Pierre

 2. Tillvaron är ofta ungefärlig. Mycket händer av en slump eller ungefärligt och det är där ”teoretikerna” missar. En massa konstiga saker kan dessutom hända samtidigt utan att det finns något verkligt samband – däremot kan man ju skaffa de mest fantastiska samband med hjälp av livlig fantasi.

  Det är ju inte alls omöjligt att diverse skumma underrättelse- eller sabotageorganisationer varit inblandade i olika aspekter av 11 september. Det kan de ju vara utan att det betyder att hela händelsen varit detaljplanerad av några andra än just de som utförde dem. Och där dabbar sig ”teoretikerna”. Allt måste hänga ihop, inget händer av en slump, ingen i regering eller administration gör misstag eller är ovetande. På sätt och vis är det en värld av övermänniskor som ”teoretikerna” förutsätter. Det KAN helt enkelt inte vara en förvirrad knarkare som mördade Palme utan att veta vem offret var, det måste vara en jättekonspiration …

  Trevlig första advent förresten!

 3. Oierren
  Jag sväljer inte heller dumheter med hull och hår. För mig är den avgörande kritiken mot konspirationsteorierna kring 11 september och även andra händelser att dessa ”teorier” ger alldeles för stor makt till konspiratörerna. Även om det bara vore några hundra invigda som låg bakom 11 september är det för mig otänkbart att det inte skulle uppstå läckor med så många inblandade. Richard Nixon lyckades inte ens tysta ned Watergate trots att så få var inblandade. CIA kunde inte hindra läckor kring de hemliga tortyrfängelserna runt om i världen. Att det är lika otänkbart att ”grottmännen” låg bakom håller jag inte med om. En liten grupp konspiratörer kan göra vissa saker i hemlighet utan att det stoppas av ”hemlandssäkerheten” i USA. Bevis för hur grova missar kan uppstå såg vi senast när två helt okända personer kunde ta sig in i VIta Huset mitt framför näsan på säkerhetstjänsten. Tänk dig om de verkligen hade varit terrorister som utlöst en kemisk bomb i salen och dödat Obama. I ett huj hade vi haft tusen bloggsajter som knypplat ihop konspirationsteorier, att det var CIA som medvetetet släppte in dem etc etc.
  Världen är nog jävlig utan att vi ska behöva ta med i beräkning hjärntruster som konspirerar i stor skala.

 4. Pierre,
  Ursäkta mig men jag såg inte att det smög sig in tangentfel i ditt förnamn.

 5. Men det är väl ingen som tar dessa 9/11 konspirationsteoretiker på allvar? Att sådant har grogrund i extremt antisemitiska samhällen som Saudi eller Gaza kan jag köpa, men i västvärlden? Man har sett för många amerikanska politiska thrillers tror jag, och ger CIA m fl för mycket credit. Hela tankegången är ju så infantil och verklighetsfrämmande att man baxnar.

 6. Veritas,
  Tyvärr är det så. Det finns miljoner amerikaner som tror att den officiella versionen av 9/11 är falsk. Jag minns inte procentandelen som sagt så i opinionsundersökningar men det är mycket högt. Tiotals miljoner amerikaner tror att bushregeringen hade med attentatet att göra.

 7. Det finns mycket stora likheter mellan dessa konspirationsfanatiker. Vare sig det handlar om klimatet, vaccinationer, kolhydraternas roll i problemet med övervikt eller evolutionsteorin.

 8. Hmm, jag läste just någonstans (Time Magazine 2006) att upptill 36% av amerikanska befolkingen tror att det kan vara någon annan förklaring till 9/11 än den officiella. I typ Saudi är väl siffran antagligen 96%. Nu har ju alltid det amerikanska folket hyst ett stort mått av misstänksamhet mot den federala regimen och dess intitutioner, så inte helt oväntat. Många är ju också religiösa och kan därmed per definition gå på vad som helst.

  Varför göra allt så komplicerat? Det är ju inte särskilt svårt att acceptera att 19 relativt utbildade araber kan skära halsen av flygbesättningen och styra planen mot byggnaderna.

  Däremot är det ju så att CIA och ISI i praktiken skapade Al Qaeda för att motverka Sovjet i Afghanistan på 70 och 80 talet.

 9. Vill till att börja med be om ursäkt för att jag tar upp 9/11 på ett lite tråkigt sätt. Jag har nämligen ingen konspirationsteori, men blev för en tid sedan verkligt intresserad av det fysiska förlopp som beskrev tvillingtornens ras. Det kom att bli så att jag mest studerar norra tornet.
  Eftersom man kan ha olika idéer om huruvida flygplan och fotogen bidrog till att sätta igång raset, så väljer jag att utgå ifrån att det var på det viset.

  Flygplanet flög in huset från våning 92 till 98. Här blev det skador dels på grund av planets krockvåld och dels av fotogenet som slog eld. Efter mindre än tio minuter hade allt fotogen brunnit upp. Sedan under ca 1,5 tim var det en ren kontorsbrand.

  Det finns flera officiella teorier om hur rasförloppet rent mekaniskt kom igång. En bitvis underhållande läsning om det inte vore för det hemska att så många dödas och skadas.

  Nu till raset. Vid ett rent gravitationellt ras finns bara en riktning på kraften. Rakt ned. Om vi förutsätter att inget explosivt finns med i spelet så har vi alltså bara Jordens dragningskraft att laborera med. Husets kärna på 27 x 41 meter består framförallt av 47 enorma stålpelare som står stadigt på berget och når hela vägen upp. Pelarna är ca 435 långa och byggda som träd i så motto att de är över 20 gånger så kraftiga nedtill som upptill. Tornets styrka i lodlinjen ökar alltså dramatiskt ju närmare grunden raset fortskrider.
  Ytterväggarna som är 63 X 63 m har 236 pelare vilka även de blir grövre nedtill.

  Det som framförallt kommer loss i detta ras är golven. Man tänker sig att raset startar ovanför våning 91 och nu kommer överdelen av huskroppen och golven från våningarna där nedstörtandes efter ett fritt fall på 3,7 meter. Farten mot de 91 våningarna därunder är då ca 30 km/tim.
  Nu händer det saker. Riktigt vad är man dock inte överens om från dom som stöder den rena gravitationsteorin, men i vart fall börja kontorsgolven rasa. Golv slår i golv och förloppet kan bara få ett slut – nämligen tornets totala ras. Och allt sker på en tid som i praktiken är fritt fall. Ca 11 sekunder säger NIST.

  Jag tycker att fysik är roligt. Och här kommer lite lagom kunskaper i ämnet väl till pass. Vid fritt fall är det nämligen så att all lägesenergi som fanns i tornet hela tiden åtgår till att accelerera upp farten. Och det innebär i sin tur att det inte kan uträttas något som helst mekaniskt arbete på hela vägen ned ända tills rasmassorna träffar gator eller grunden. Men om man googlar på WTC 1 och ser bilder och filmer på raset, då ser det inte alls ut som om det bara händer saker i lodlinjen. Istället sprutar saker runt omkring. En del så tunga som fem och tio ton vilka senare sitter fast i grannhusens väggar. Det tycks också produceras väldigt mycket damm. Och det verkar inte vara slarv med kontorsstädningen som avslöjar sig. Tvärtom verkar mycket kraftfulla saker ske inne i tornet medan det hastar nedåt.

  Tornen vägde ca 250.000 ton per styck. Det är uppenbart att tusentals ton gips, betong, glaskross, kontorskross osv kastas med stor kraft åt sidorna och t.o.m snett uppåt. Varifrån tas kraften till detta arbete?

  Många tänker sig kanske nakna betonggolv som smackar ihop med våldsam fart och därvid förvandlas till pulver som damm ut över Manhattan. Faktum är att man då inte ens ligger i närheten av hur det verkligen såg ut i tornen. Golven bestod betong (sk lättballastbetong ej att förväxla med lättbetong) gjutna på 3mm korrugerad stålplåt. I betongen låg en tät 13 mm armering. På golven var matta limmad. Under plåtarna fanns trossbotten med höjd av 80 cm. Det var 2 meter mellan trossarna runt om hela våningsplanet. Trossarna var fackverkskonstruerade och har utomordentligt stor betydelse för förståelsen av raset. (För den som vill fördjupa sig lite i något fantastiskt intressant rekommenderar jag – http://wtc.nist.gov/NCSTAR1/NCSTAR1-6index.htm välj: NIST NCSTAR 1-6B: Fire Resistance Tests of the Floor Truss Systems )

  När vi nu – visserligen utan tillgång på energi (accelerationen nu igen) – ska försöka pulvrisera och även kasta ut stora mängder betong så stöter vi även på rent mekaniska problem. Trossarna kommer ju i vägen när golven skall krocka. Det blir 120 st deformationszoner på 80 cm som bromsar upp smällarna. Och inte nog med det – plåtarna hindrar också effektivt att betongen bryts Och skulle den ända brytas så är armeringen där och håller fast. Så hur gör vi nu? Även om vi hade energi – vilket vi då alltså inte har – så saknas ju apparaten för att göra tusentals ton pulver av betong.

  Men låt oss låstas att det gick i alla fall utan kraft och fungerande kross så har vi då till slut slagit i backen. Nu finns det energi. Accelerationen är färdig. Rörelseenergin förvandlas till kross och bryt och värme. Ca 110.000 kWh löser ut på någon sekund. Det som var lägesenergi från början. Här står vi dock inför ett mirakel. Var är plåtarna? 560.000 kvm plåt som vägde 20.000 ton och kunde täcka en väg 4 meter bred och 14 mil lång (Gäller båda tornen). Var är 6.720 ton armering lång nog att dra fram och åter över Sverige fyra gånger? (Också tonen tillsammans). Detta är stora mysterium. Allt kan ju inte hamna underst. I synnerhet de översta våningsplanen letar man ju spontant efter lite högre upp.

  Faktum är att plåtarna och armeringen inte finns i rashögarna. Jag har detaljstuderat över 500 närbilder över Ground Zero från 11 sept och fram till rensningen vart klar. Ca 20 plåtar har jag funnit men en del av dom kan ha kommit från grannhusen. Vet någon var dom blev av så var vänlig och skriv det här.

  Som ni märker behöver jag inga konspirationsteorier. Fakta räcker för att frågetecknen skall stapla sig på varandra. Och tack för det underbara nätet. Med dess hjälp har jag fått alla uppgifter som behövdes. Det mesta taget från USA:s offentliga arkiv.

  PS För dig som söker foton på GZ rekommenderas FEMA:s arkiv. ds

  http://www.photolibrary.fema.gov/photolibrary/index.jsp
  skriv in: Disaster Number 1391

 10. Dag Nilsson´s långa kommentar var intressant, men att med min bristfälliga gymnasiefysik kunna kontrollräkna på hans uppgifter låter sig icke göras på en kafferast, och nu är kl 03.30 på natten och jag går och knyter mej.

  Ha en fin 1:sta Advent i morgon när du vaknar, Benny !

 11. Hej Wassen,
  Är du uppe mitt i natten och skriver? Jag ska svara på Dags detaljerade beskrivning av hur hus faller. Jag tror hans beräkning är ”för” teoretisk.
  Ha det bra

 12. Dag,
  Din beskrivning av förloppet är detaljerad och fascinerande. Ändå tror jag att under ett fritt fall som det handlar om för de övre våningarna att allt inte bara faller lodrätt. Det är ju skillnad i fallhastigheten mellan olika våningar, på grund av tidskillnaden mellan deras sammanbrott. Därför slår kanske en våning ner med stor kraft i en våning som knappt hunnit röra på sig och då kastas säkert olika delar utåt också, som när ett föremål slår i marken och krossas. Jag vet inte om det fanns stötdämpare i form av 80 cm trossbotten. Men de kanske inte kunde ta upp hela kraften i ovanifrån kommande betongmassor.

  Sen till stålplåtarna. Fanns de där innan raset så fanns de där efter raset också, även om du inte sett dem på de bilder du studerat. De har ju inte flyttat på sig själva och ingen kan flytta undan 20 000 ton ståplåt utan att någon ser det.
  Till och med om vi antar att konspirationsteorin om bomber osv är verkligheten så flyger ju inte stålplattorna bort av sig själva som flygande mattor.

 13. Hej Igen

  Man kan som ni märker gå vidare och vidare med alla de frågetecken som existerar. Märk då väl att det är många experter inom flera fält (ingenjörer, piloter etc) som de facto riskerar sin karriär, men ändå skiver under upprop där de punkterar den officiella versionen. Men visst det finns ju givetvis andra experter som säger en helt annan sak. Tar upp detta då många har/får bilden av att de som ifrågasätter 11 September är verklighetsfrånvända amatörer/antisemiter(!!) vars kunskaper inom fälten politik samt ingenjörskonst är obefintiga. Vill ang. tornens fall dela med mig av en länk
  http://www.youtube.com/watch?v=dtx_GcFCs6c

  frågan drivs till sin spets, ska jag tro på mina ögon som ser hundratals, om inte tusentals små explosioner (sammankopplat med hundratals vittesuppgifter som bekräftar exposionsliknande ljud). Eller ska jag tro att våningarna föll på varandra och att det som syns är gamla gasoltuber och annat material som flashar upp. Om jag ska gå på det senare så kommer jag förevigt att ljuga för mig själv. Kanske ska jag det för världen framstår i så fall som en betydligt trevligare plats.

  Tilläggas till ovan skall också att detta givetvis inte är den enda punkten som får mig att tro att 11 september är en konspiration.

  Det enda som kan få mig att ändra uppfattning vore om någon fann en militär manual där statens agerande i katastrofsituationer skall bygga på en idee om att försöka skapa en så god grogrund för konspirationer som möjligt. I.e kunde de inte bara släppa någon vettig video från pentagon (skall finnas hundratals). osv osv.

  Tror aldrig konspirationerna kommer dö ut, det är och förblir en vattendelare för mig politskt, numera har jag en extremt skeptiskt syn på allt som har med världspolitik att göra. För har man väl accepterat att 9/11 är en lögn, vad är då inte en lögn….

  men visst, jag är nog bara en disillussionerad antisemit.

  Pierre

 14. Pierre,

  Jag sa bara att påståendet att beviset för konspirationen är att alla judar var varnade i förväg är ren antisemitism. Jag har aldrig sagt att du är det. Och jag hoppas du inte är det. För till sist är antisemitismen palestiniernas största hinder för nationell befrielse eftersom den israeliska staten kan ursäkta allt den gör med att den är offer för antisemitism.
  En annan bieffekt av konspirationsteorierna pekar du själv ut- det leder till resignation och passivitet. Motståndaren är så mäktig att det meninngslöst att engagera sig politiskt.
  Vad gäller de tekniska aspekterna av hur tornen föll har jag inte teknisk kunskap för att bedöma. Jag är visserligen ingenjör men inte med byggteknik som inriktning. Dessutom vägrar jag av psykologiska och moraliska skäl att acceptera konspirationsteorin. Världen är nog jävlig ändå. Du kan kalla det att stoppa huvudet i sanden om du vill. Men jag föredrar att tro på ”naturliga” orsaker och fortsätta min politiska aktivitet. Hade jag din övertygelse om hur det gick till skulle jag omedelbart stänga av bloggen och dra mig tillbaka till någon enslig hydda i Norrland, ta fram mina fiskegrejor och aldrig mer ägna fem minuter åt världen kring mig.

 15. Benny,

  Finner du något bra objekt i norrland så hör av dig:)

 16. Hej igen!

  Ja, du Benny. Här kan man tala om avväpnande ärlighet. Något jag givetvis uppskattar. Men vad har jag för all min noggrannhet, allt mitt kontrollerande om och om igen? I ganska precis ett år har jag sökt och prövat. Jag har haft dialog med stålindustrin. Med betongindustrin. Och med sprängämnestillverkare. Samt med folk på KTH, Chalmers m.fl. högskolor. Min avsikt har hela tiden varit att sortera bort allt tyckande och bara acceptera kontrollerbara fakta samt naturlagarna. Bilder och filmer på nätet har jag tagit för äkta när inte motsatsen varit möjlig att misstänka. Norra Tornets förstörelse måste vara någon av de mest fotodokumenterade katastrofer som finns.

  Det har varit en bitvis ångestladdad resa till övertygelse. Hela min världsbild är förändrad. Inte så att jag bytt från vänster till höger men från tilltro till misstänksamhet. Pierre beskriver kanske samma sak. Tidigare kunde jag hör en president lägga ut visioner och framtiden. Nu tänker jag direkt: Vem tjänar på det här och hur mycket får du själv? Jag hörde en f.d. sovjetmedborgare som sa: Vi trodde aldrig på någonting som inte var officiellt förnekat. Där är jag nu. Men jag tänker inte flytta från Hälsingland för det!

  Länken Pierre visar är ett bra exempel på sidokrafter. Det är ju rätt som du säger Benny att kollisioner inne i tornet kan styra om kraftpilarna och få saker att kastas i andra riktningar än nedåt. Men det kan aldrig ske utan att det i exakt motsvarande grad kommer att sakta ned fallet.
  Det är också så att det som kastas ut måste ha brutits loss på något sätt. I synnerhet kostar det energi att pulvrisera betong. Minst 1,5 kWh per ton. Men det gäller betong som ligger fri. I tornen var all betong låst i armering och plåt och matta. Därför blir det för mig omöjligt att se den tekniska möjligheten av ett lossbrytande och söndersmulande av betong under rasets gång.
  Kraftiga krockar mellan golven med mycket deformation av material måste ta energi från fallet. Fritt fall är ju per definition fritt från krockar. Tiden 11 sekunder kommer från NIST och är den officiellt angivna.

  När det gäller plåten så är det så att varje torn hade plåt som kunde täcka 50 fotbollsplaner. Tornets yta på marken var inte mer än ett par rejäla villatomter, ca 4.000 kvm. Att knöla ner 50 fotbollsplaner på två villatomter utan att det syns är väl ända än rätt tuff uppgift? (Det är skönt att Benny inte hör till dom som tror att 3 mm plåt kan krossas sönder i ett ras, för det är fullständigt omöjligt.) Men det riktigt ruggiga konststycket kommer när plåten skall lyftas upp ur rashögen. Hur skall det kunna undgå att märkas?

  Det verkar inte bättre än att så gott som all plåt och armering men även det mesta av betongen lämnar tornet innan raset är över. Kanske sker det så här: http://www.drjudywood.com/articles/DEW/dewpics/911wtc1blowupconcretefull.jpg (OBS att jag inte sympatiserar med den hemsidan) På den bilden syns hus 7. Det står ett hundra meter ifrån Norra Tornet. Det är 176 meter högt men träffas in över taket. Här behövs det sidokrafter. (17.20 samma dag rasar även hus 7 samman. Fullständigt och på under sju sekunder.)

  Jag är 100 % säker på min sak. Norra Tornet tas ned med hjälp av explosiv energi. Och det handlar om stora energimängder som tillförs. Givetvis hjälper även lägesenergin till.
  Men det leder inte till mer uppgivenhet för mig. Tvärtom känns det som om jag äntligen ser.
  Den självutnämnda elit som kämpar om makten anser sig uppenbarligen inte behöva följa våra lagar. Det är en politisk maffia som inte vet om något annat än att skrämma fram skräck hos folk och sedan erbjuda beskydd. Dom hyllar den ädla lögnen och tror sig höra till en intelligentare ras eller kanske art än vi andra. Framförallt vill dom oss inget gott.

  Med det sista har jag inte sagt att jag vet vilka som ligger bakom 9/11. Men mina misstankar kastas mot mycket mäktiga människor. Denna värld blir inte vacker förrän dessa ställs inför rätta och döms för sina handlingar. Vi har all anledning till att inte krypa undan på fjället. Istället måste vi hjälpas åt.

 17. Dag,
  Du kanske kan se min ständpunkt som avväpnande ärlig. Jag ser också din likaledes. Så här skriver du:
  ”Den självutnämnda elit som kämpar om makten anser sig uppenbarligen inte behöva följa våra lagar. Det är en politisk maffia som inte vet om något annat än att skrämma fram skräck hos folk och sedan erbjuda beskydd. Dom hyllar den ädla lögnen och tror sig höra till en intelligentare ras eller kanske art än vi andra. Framförallt vill dom oss inget gott.

  Med det sista har jag inte sagt att jag vet vilka som ligger bakom 9/11. Men mina misstankar kastas mot mycket mäktiga människor. Denna värld blir inte vacker förrän dessa ställs inför rätta och döms för sina handlingar. Vi har all anledning till att inte krypa undan på fjället. Istället måste vi hjälpas åt.”

  Det verkar klart men var ska vi söka? Det handlar om, som i alla konspirationsteorier, extremt mäktiga men osynliga ”de”. Jag kan bara upprepa min viktigaste kritik mot dessa teorier: de överskattar totalt den makt som konspiratörerna besitter. Det är helt enkelt inte möjligt i den riktiga världen att organisera hundratals för att inte säga tusentals människor i en komplott utan att det läcker någonstans. Allt som har mer än 10 personer inblandat kommer ut om omvärlden verkligen söker efter en förklaring.
  Vad gäller de tekniska aspekterna har jag ingen specialkunskap att tillgå. Men jag har en knivig fråga. Du säger att du studerat fallet i detalj och 500 bilder. Ändå upptäcker du bara ett 20-tal stålplattor av totalt 20 000 ton stålplattor. Om de inte flög iväg av sig själv var finns de? Som du säger är 9/11 den mest filmade händelsen av alla och i veckor efteråt stod det tusentals människor och tittade på ruinerna. Vem kunde avlägsna dessa plattor och hur, om de fanns där, och till vilken nytta? Kunde de föras bort av en hemlig elit mitt för näsan på polisen(eller tillhör polisen den hemliga eliten) och tusentals åskådare utan att en enda person frågar sig varför eller nu i efterhand kommer ihåg att han/hon sett det utföras?

 18. Benny,

  Jag tror tvärtom som du när det gäller den makt som ligger bakom 9/11. Jag ser en otrolig styrka. En styrka som kan gå i krig mot nationer. En styrka som sätter agendan för stora delar av världen. Det är människor som syns och agerar öppet men som har dubbla intentioner. En offentlig och en annan dold. Det konspirativa är ju per definition att två eller flera i hemlighet kommer överens om att genom oegentliga metoder komma åt fördelar på andras bekostnad. Politiken i världen vimlar av sådana planer. Ända sedan Brutus dagar, mordet på Gustav III, attentatet mot Hitler för att nämna några. När attentaten lyckas kommer mörkläggningen. Misslyckas dom så kommer sanningen.
  Jag vet inte vilka som ligger bakom 9/11 – men att det rör sig om människor med enorma resurser och stor makt det är jag säker på.

  När det gäller läckor så finns dom faktiskt. Inte så få heller. Men dom gäller folk inom myndigheterna som berättar om hur man hindrats gå vidare i sitt arbete när man kommit för nära. Men det är rätt såtillvida att ingen delaktig har trätt fram och berättat. Jag tänker att det är som i maffian. Där framträder sällan någon medlem och berättar om de brott man begått. Dels för att han lever gott som han gör. Och kanske på grund av risker för honom och hans familj.

  Så är jag på mammas gata igen. Plåt! Korrugerad plåt som kontorsgolven göts på.
  Om plåtarna inte finns i rashögarna så kan inte tornen rasat bara på grund av flygplan, eld och gravitation. Om plåtarna inte finns där så har dom antingen sprängts i småbitar eller hettats upp till smält form eller förångats. Samma sak gäller armering. Jag har förvisso sett en del men inga mängder. Armeringsmattorna skulle också ha motsvarat 50 fotbollsplaner per hus. Och det är lika med betongen. Ca 40.000 kubikmeter betong som borde ha funnits tillsammans med armeringen om än i sönderbruten form.

  Om inte plåtar och armerad betong finns i stort sett rakt ned i tornens bottenvåningar och uppåt då stämmer inte den officiella versionen. Den slutsatsen har jag dragit. I all enkelhet.

  Men jag utmanar: Den som kan visa foton som styrker att i vart fall halva antalet plåtar som borde finnas i högarna också gör det, skall få 1.000 kr och en stor blombukett. Och jag skulle dessutom vara tacksam över att jag hade fel.

 19. Ja Dag,
  Då har vi nått slutet på vår diskussion. Positionerna är klara. Inga nya fakta finns som kan öppna nya vinklar. En dag kanske den här diskussionen kommer att framstå som absurd. Hur kunde man tro på sådana amsagor?, säger kanske framtiden om konspirationsteorin. Hur kunde man undgå att se sanningen?, säger kanske framtiden och ger rätt åt dig och dina åsiktsfränder.
  Just nu står vi där vi står. Och själv strävar jag vidare tillsamanns med mina åsiktsfränder och riktar in mig på de synliga makthavarna, ägarna av de stora finans- och industrgrupperna och deras politiska representanter i de beslutande församlingarna, alltifrån kommuner till EU.
  Jag förstÅr att du skulle bli tacksam om du övertygades om att ha fel. För inte ens Don Quijote gillade att fäktas med osynliga fiender.

 20. Hej Benny!

  Fastän du kanske känner ämnet uttröskat, så kommer jag ändå åter. Tystnaden skrämmer mig.

  Jag skrev brev till alla riksdagsmän och fick inget svar alls. Jag skrev upprepade gånger till ca sextio massmedia. Tv, radio, tidningar och tidskrifter. Ingen skrev tillbaka ens för att kalla mig konspirationsteoretiker.

  Vad är detta? Är ämnet tabubelagt?
  Sedan du och jag mailväxlade har jag skaffat ytterligare informationer av rent teknisk art. Det är ställt bortom allt rimligt tvivel att mångdubbelt mer energi än hos ett rent ras krävdes för att förstöra Tvillingtornen, på sätt som skedde. Det som gjort mig säker är detaljstudier av golvens konstruktion, filmer på rasförloppen och över ett tusen bilder från uppröjningen. Plus flera olika analyser av rasdammet. Ingenting av det jag stöder mig på kommer från någon sk sanningsrörelse. Alla faktauppgifter jag har är officiella.

  Vad anser du om följande –

  1. Spelar det någon roll om krafter inom USA är inblandade i Tvillingtornens ras?

  2. Om svar ja, bör man ändå se det som mest politiskt klok att lämna frågan åt sitt öde?

  3. Ligger det något misstänkt i mitt beteende att reagera på tekniska orimligheter och utifrån dessa hävda att den officiella förklaringen inte kan stämma?

  Jag är vänstermänniska sedan barnsben. Jag har svårt för att leva med lögner. För mig hör socialism, frihet, sanning och liv samman. Och antar att detta gäller även för dig.

  Kan du hjälpa mig att förstå? Får man inte tro så illa om USA, att där kan finnas så hänsynslösa människor i maktposition, att de kan offra 3.000 egna medborgare för politiska, militära och ekonomiska syften?

  Eller kan det vara så att man helt enkelt anser det vara för farligt att ifrågasätta supermaktens sken av demokrati.

  Jag står alldeles ensam i detta så när som på några nära vänner. Människor verkar tycka att det är för stort att ta i. Eller för hemskt. Men vem skall reagera när de som borde göra det tiger?

  Dag Nilsson
  Vallvik
  http://www.cuibono.be

 21. Hej Dag,
  Ja till en del tycker jag att ämnet är utnött. Men jag förstår din undran. Själv har jag inte vare sig tillräcklig teknisk kunskap elller energi nog att sätta mig in i alla vetenskapliga och mindre vetenskapliga argument och bevis som lagts ut. Det är kanske möjligt att den officiella beskrivningen av exakt hur WTC föll samman innehåller svageheter och motsågelser. Det gjorde utredningen om Estonia också utan att det börjades spekuleras i den svenska regeringens eller säkerhetstjänstens inblandning.
  Det helt avgörande för mig är att jag inte för en sekund tror på någon konspiration bakom det hela. Rent praktiskt vore det helt omöjligt att genomföra utan att det uppstår läckor. Det går inte att tysta ned hundratals människor som måste vara inblandade i en sådan komplott, det vill säga en minering av hela WTC med bomber. Jag har inga milda känslor för vare sig Bushadministrationen eller någon annan borgarregim och jag tror dem kapabla att tänka sig ta död på hundratals miljoner om det skulle ligga i deras absolut vitala intressen. Vi kanske får se det som en ”kapitalistisk” lösning på klimatkrisen och befolkningstillväxten. Men då behövs det varken hemliga agenter eller konspirationer. Bomber och organiserad hungersnöd räcker för dem att uppnå sina mål.
  Jag kan nog inte hjälpa dig att stå mindre ensam. Jag tror helt enkelt inte på en konspiration 9/11.
  Kamratligen
  Benny

 22. Tack Benny, för ditt svar.

  Jag är viss om en konspiration inom delar av samtliga försvarsgrenar inom USA. I synnerhet underrättelsetjänsterna. Jag tror att det handlar om människor mycket vana att hålla hemligheter. Alla extremt duktiga på att ljuga. Jag tror på ett flertal inblandade inom USA:s regering.
  Du tror inte på en konspiration och redovisar motiven. Det respekterar jag. I övrigt drar vi åt samma håll när det gäller synen på kapitalismen och det är faktiskt viktigare. Utifrån min syn på saken är det i grunden kapitalistiska drivkrafter bakom hela 9/11. Bl.a. ett djävulsk penningsystem med flitigt använd ränta på ränta mekanism. Ytterst handlar det om girighet med rötter i kärlekshunger. Äganderätten viktigare än rätten till liv.

  Vi hörs
  Dag

Lämna ett svar