Matkupongernas USA

Matkuponger för miljoner.

-Jag har alltid tyckt att folk som får socialhjälp är lata. Men det är en stor hjälp att jag kan ge barnen mat, säger Tyrone Mangold efter att han och frun Sarah under våren 2009 förlorade sina arbeten. Efter ett par månaders arbetslöshet tvingades Tyrone svälja sina fördomar om fattiga och söka hjälp. Det är tidningen New York Times som berättar om familjen Mangolds situation.

Matkupongerna håller svälten borta.

De är inte de enda som vänder sig till de sociala myndigheterna för att få matkuponger. Varje dag är det 20 000 fler som begär hjälp. Just nu är det enligt de amerikanska myndigheterna 36 miljoner som får hjälp med mat för dagen.

För att få rätt till matkuponger måste en familj ha en inkomst på eller under det officiella fattigdomsstrecket som just nu ligger på 22 000 dollar om året för en tvåbarnsfamilj.

Matkupongerna blir en ersättning för den dåliga eller icke existerande a-kassan. Miljoner familjer har drabbats av krisen. Många har förlorat sina hem och arbeten. Av de som avskedats är det bara hälften som har rätt till a-kassa och de som har a-kassa får ut 50 procent av sin lön under kort tid. Därför blir matkupongerna den räddningsplanka som många förr såg som gräddfil för snyltare. Den hårda verkligheten ger mer kunskap än tio böcker.

Miljoner familjer har tvingats lämna sina hem.

Bland de som får kuponger finner vi naturligtvis de kroniskt fattiga som saknat arbete under lång tid, unga ensamstående mödrar och äldre utan riktiga pensioner. Men det nya är att även ”medelklass” nu finns med i kön. Det är familjer som i krisens spår förlorat sina hus och förlorat jobbet eller tvingats till kortare arbetstider med sänkt lön. Därför är det inte bara i det traditionellt fattiga södern och mellanvästern som behoven stiger utan också i vad som ansetts som välbärgade distrikt.

Men de stora behoven finns bland de mest utsatta. Inte mindre än 28 procent av svarta familjer får matkuponger, 15 procent av latinos och ”bara” 8 procent vita familjer behöver hjälp. Beloppen som betalas ut är 132 dollar per månad och familjemedlem. För många av de 36 miljoner som är berörda utgör de skillnaden mellan mat för dagen och svält.

På kort sikt blir det mycket svårt för de arbetslösa att komma loss. Det går sex arbetslösa på varje ledig plats i USA och för första gången sedan 30-talet varar den genomsnittliga arbetslösheten mer än sex månader.

I media: DN1,AB1,Fokus,

Bloggare: Svensson,Jinge,Sjöstedt,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Matkupongernas USA

  1. Pingback: Fokus » Fattigdom i USA

Lämna ett svar