Stopp för svineriet

Stopp för

SVINERIET

Lena Mellin frågar i dag om Fredrik Reinfeldt hycklar eller bara driver vanlig realpolitik när han pratar om att minska utsläppen av koldioxid. Detta eftersom statliga Vattenfall numer äger kolkraftverk ute i Europa.

Svaret är att han driver både realpolitik och hycklar. På samma sätt som Göran Persson när han pratade vackert om ”det gröna folkhemmet” samtidigt som han – med benäget stöd från Maria Wetterstrand (!) och Lars Ohly – hade det politiska ansvaret för att Vattenfall köpte kolkraftverken i Tyskland och Polen.

Grundproblemet är det samma som för svineriet i den industriella grisuppfödningen. Här råder inte demokrati och förnuft utan EU:s fria konkurrens. En blind marknadsekonomi. Där den ekonomiska liberalismens ”osynliga händer” sedan ger oss billig fläskfilé från plågade djur eller billig el från skitig kol.

Grundproblemet med den skitiga energiproduktionen från kol är det samma som för svineriet i den industriella grisuppfödningen.”Lönsamheten”  tvingar producenterna till felaktiga val och prioriteringar. De döda sönderstressade grisarna  på bilden är från en fabrik i USA. Avfallet får gå till hundmat…

I går var Mona Sahlin energiminister och drivande när det gällde den snabba utvecklingen mot en fri konkurrens i Europa mellan olika energiproducenter. I dag har Maud Olofsson tagit över hennes roll.I dag är också Eskil Erlandsson ansvarig för svineriet på grisfarmarna.

I grunden ifrågasätter ingen av dem lönsamheten som kompass för framtidens energipolitik – eller framtidens djurhållning. Men bra ekologisk och etiskt godtagbar djurhållning liksom en övergång till rena och ofarliga energislag är omöjliga med ett ägardirektiv om ”lönsamhet”. EU:s fria konkurrens när det gäller värme- och elproduktion måste bort. Ska kärnkraften ”väck” måste också fri konkurrens och lönsamhet ”väck”. Svårare än så är det inte och det är i denna mening som Vattenfall måste socialiseras. Det statliga ägandet i sig är av noll och intet värde om det inte används till social nytta och det finns inga aktieägare i världen som är beredda att ta kostnaderna för de investeringar som krävs om vi ska göra oss kvitt både fossila bränslen och kärnenergin. Vattenfalls i praktiken sparkade vd Lars G Josefsson har nogsamt följt sina ägardirektiv så gott han har kunnat. Hans policy har varit kostnadseffektiv som det heter och han har planerat för mer kärnkraft allt enligt de fria händer han fått, av både Maud Olofsson och Mona Sahlin.

Sak samma med julskinkan. Jag tror inte att man ska ”socialisera” jordbruket. Men ska vi kunna äta vår granna gris utan att få dålig smak i munnen krävs regler och en ”grön protektionism” som ger uppfödarna en rimlig chans att sluta med svineriet i de stora grisfabrikerna…

Här kan du läsa mer om förutsättningarna inför mötet i Köpenhamn:

Inför Köpenhamn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen:AB1,AB2,AB3,ETC,SVD1,SVD2,SDS1,Internationalen,

2 svar på ”Stopp för svineriet

  1. Sakupplysning: MP samarbetade inte med S i energifrågorna förra mandatperioden – det gjorde däremot Centerpartiet.

  2. Visst var Miljöpartiet en del av Perssons regeringsunderlag. Budgeten byggde bland annat på vinster från kolkraften. Hur många gånger harf vi inte hört Wetterstrand berömma de egna besluten från den tiden. Exempelvis när det gällde skattelättnader för etanolbilar…

Lämna ett svar