Dags att sätta Köpenhamn i brand?

VÄND RYGGEN ÅT

DET ”SVARTA BLOCKET”!

”Det är nödvändigt att alternativen till Klimatmötets förhandlingar hörs”, menar Per Clausen, miljöordförande för det danska antikapitalistiska partiet Enhedslisten. Han är upprörd över att nätverket ”NeverTrustaCOP” har agiterat för att ”sätta Köpenhamn i brand”. Deras aktiviteter är helt i strid med den fredliga massdemonstration som planeras i dag. ”Blir det bål och brand” kommer bokstavligen de möjliga alternativ som finns att skymmas av brandröken från kravallerna i Köpenhamns innerstad.

Dagen till ära har den danska polisen skaffat sig en bepansrad vattenkanon, där man kan blanda vatten och tårgas. Den danska folkhumorn har i en omröstning döpt den till ”Lymmelsprutan”…

Anarkister, militanta ungsyndikalister, ”autonoma” eller det Svarta blocket väljer för det mesta ”att lifta” med större massdemonstrationer. Taktiken är dubbel. Dels kan de egna aktivisterna ta skydd av stora grupper av fredliga demonstranter. Dels kan man på den mediala manegen framställa stödet för de egna utbrytningarna, de ”direkta revolutionära aktionerna” med fönsterkrossning, bilbränder och slagsmål med polis, som större än vad det är i verkligheten. Den polisbrutalitet som brukar följa, kan också få fler förbannade och försvara ”revolutionärerna”.

I Köpenhamn har man i dag valt ett annat upplägg. Dessbättre. Nätverket Nevertrustacop har insett att den stora demonstrationens långa, öppna marschväg ut till Miljökonferensens Bella Center innebär att deras egna styrkor kan bli inringade, avstängda och avhysta. Därför väljer gruppen att stanna kvar och ”kriga” i innnerstan:

Låt dig inte förvandlas till en bricka i spelet i en strandsatt och uttråkad demonstration där förhandlarna kanske kan peka på att koldioxidutsläppen  ska minska med en halv procent! Vi måste i stället själva bli aktiva. Det finns mycket bättre möjligheter denna lördag. Det är i city som delegaternas hotell finns liksom klimatprofitörernas kontor och affärer, menar man och uppmanar därför alla demonstranter att inte gå ut till Bella Center. Stanna i stället kvar och genomför ”kreativa aktioner”  säger man och illustrerar med affischer och en video att det bästa är att skapa ”bål och brand”. Sätt eld på Köpenhamn!

Video från Neverstopacop

Naturligtvis något som fått och får medias smaklökar att safta sig. Här kan man få de bilder, de filmer och de texter som säljer. Den danska staten får också alla bevis i världen för att deras ”Lymmelpakke”, alltså omdemokratiska undantagslagar, har varit mer än befogad. Polisens upprustning med bland annat en ny bepansrad vattenkanon, där man kan blanda vattnet med tårgas, kommer att legitimeras. Den danska tidningen Politikens läsare har redan i en omröstning döpt vattenkanonen till ”Lymmelsprutan”…

Svenska Antifascistisk Aktion (AFA Helsingborg) försöker på sin hemsida att hitta ideologisk ammunition för det krig man vill dra i gång i dag:

Hela retoriken kring ”klimatkrisen” och den ”finansiella krisen” är cyniska utspel från statliga PR-agenter för att dölja den västerländska civilisationens allomfattande kris. COP15 är inget annat än ett försök att dölja kriget som kapitalismen för mot allt liv på planeten – ett krig som har spridit sig över hela jordklotet de senaste 500 åren, ett krig som nu även omfattar haven och atmosfären. När man befinner sig i krig, talar man inte om administration och ”tekniska lösningar”. Man kan inte utkämpa ett krig genom att låtsas som om kriget inte existerar – genom att blunda för repressionen och bidra till acceptansen för hycklande småborgerligt samförstånd. Istället identifierar man fienden. Man väljer sida. Man väljer slåss.


Bara genom att göra oss av med dem som påstår sig representera oss och genom att bekämpa idén om ändlös tillväxt, industriell produktion och konsumtion, kommer vi ta tillbaka kontrollen. Det är dags att slå fast: vi kommer att medvetet angripa strukturerna som stödjer COP15, vi kommer bryta igenom deras polislinjer, vi kommer vägra förhandla med krigsivrande regeringar och deras media, vi kommer vägra ställa oss på samma sida som köpta NGO:s och alla dem som önskar styra och leda protesterna. Vi motsätter oss alla regeringar och allt ledarskap och kommer inte bara delegitimera vissa av dem. Det är dags att slå fast varför vi tycker att uppror är nödvändigt för att påbörja den förändring vi alla så desperat längtar efter. När vi handlar tillsammans i fundamental opposition till dem vid makten och när idéer, tankar och erfarenheter utbyts mellan människor från hela världen kan vi få en första glimt av den rikedom av möjligheter vi faktiskt har.

Nevertrustacop ser för sin del att de stora biståndsorganisationerna (NGO:arna) och de hierarkiska fackföreningarna är inbäddade i en ömsesidig relation med makten och att de oavsett individuella undantag blir strukturellt konservativa.:

Dom kämpar bara om vi kan tvinga dom. Nu är det tid för att handla. Vi vill överge alla illusioner om att dom som i årtionden har förstört världen helt plötsligt vill rädda den.

Det är här som den anarkistiska ideologin störtar samman. Analysen är rätt. De kapitalister som förstört världen varken vill eller kan rädda en värld i utförslöpa. De flesta av de massorganisationer som finns på plats är inbäddade med makten och gör bara något om de tvingas till att sätta fart. Men väljer man att krossa lite bankfönster och sätta eld på bilar i Köpenhamns City skräms stora befolkningsgrupper bort från all egen aktivitet i miljöfrågorna. Fokus hamnar på det meningslösa våldet och den oberoende miljörörelsen tar skada . Massorganisationernas ledare kan pusta ut och koppla av. De som förstör vår värld kan fortsätta med sin förstörelse.

Det är bara att hoppas att så många som möjligt vänder ”Det svarta blocket” ryggen. Varför frivilligt medverka till att borgerlig massmedia får alla de bilder och de filminslag som den väntar på?

Läs mer här: InförKöpenhamn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,AB1,AB2,AB3,SDS1,SDS2,SDS3,Politiken,Politiken,

AB4,SVD1,DN3,SDS4,AB,

5 svar på ”Dags att sätta Köpenhamn i brand?

 1. Pingback: 100 000 demonstrerade för klimatet « Röda Lidköping

 2. Pingback: 100 000 demonstrerade för klimatet « Röda Lidköping

 3. Luleå-boa tänker:
  70 år efter skotten i Ådalen blev Hannes Westberg nästan skjuten till döds i Göteborg 2001 (en annan skadeskjöts lindrigare), och överlevde mirakulöst. Under sensommaren drevs en kampanj, kallade Föreningsrätten, för att ställa polismakten inför en tribunal, dock med svagt gensvar. Westberg, fick jag lära mig, var varken svarta blockare eller tillhörde festivaldemonstranternas lojala oppositionsmarsch. Westberg var en av de många stridbara, som ville och eftersträvade effektiva kampformer och -medel, men klämdes ihop mellan festivaldemonstranter och svarta blockets effektsökeri. Nästa gång juntapolitikens fåtalsvälde och militariserade insatsstyrkor – i blå uniformer – planerar för en motsvarande maktdemonstration i eurolandet Sverige, må då Westbergs porträtt bilda sky-line på banderoller och plakat: en liten Che!

  Inga fler Köpenhamnshov och solkungar a la Obama, Reinfeldt & Co – inga fler inhägnade massfestivaler. Nästa gång tar vi dom ute i samhällets nyckelsektorer, som blockeras och görs till sarkofager. Tio- och hundratusentals demonstranter, spridda på knutpunkter. Då blir insatsstyrkor och maktdemonstrationer några gäng av MAKTLÖSA, samtidigt som revolutionister av svarta blockister manifesterar sina småtalsvälden. Nästa dag fortsätter rörelsen på arbetsplatser, i föreningslivet och inom grannskapen. Varken juntapolitikens och bolagspyramidernas makthavare eller svarta blockister ska bestämma kampvillkoren. Å andra sidan är dans, sånger, talkörer och Giv-akt-uppställningar lika med villkor som har Vatikanen som förebild.

 4. Men herregud, människa! Du vet inte vad du pratar om. Ta och lugna ner dig. Vad har svenska ungsyndikalister med dödsfallen i Athen att göra? Det du pratar om är en mycket splittrad rörelse och alls ingen enhetlig. Det är som om någon skulle anklaga Enhetslistan för vad SF gör.

  Du har dock helt rätt i kritiken. Men se för bövelen till att identifiera vilka det handlar om.

 5. Sorry. jag trodde att du tog upp denna fråga pga det som hände i Athen, Ser nu att inlägget är gammalt. Nåväl. Du lade in det som en del i debatten om Athen på SP-Listan.

Lämna ett svar