Dator fick tre nackskott

Tre nackskott på en laptop.

Ibland kan man undra hur människor fungerar. Vilka är motiven bakom olika handlingar och varför gör vissa till synes sanslösa handlingar?

En amerikanska , Lily Sussman 21 år,  som korsade gränsen mellan Egypten och Israel för att ta sig till vänner i Jerusalem fick en del att fundera över i dagarna.

Vid gränsövergången togs hon in till förhör av den israeliska gränspolisen som ville veta vad hon gjort i Egypten, varför hon skulle åka till Jerusalem, vilka hon skulle träffa och så vidare och så vidare.(Se Haaretz)

Plötsligt hör hon högtalarna på flygplatsen mana folk att inte bli rädda för skott som skulle höras. Strax därefter får flickan veta av polisen att de varit tvungna att skjuta hennes laptop med tre skott. Inte i nacken men mitt i skärmen.

Flickan har fått besked om vilka administrativa vägar hon ska följa för att få ut en ersättning för sin laptop. Därmed skulle denna banala historia vara över om man inte plötsligt börjar fundera över gränspolisens handlade.

Om datorn innehöll för Israel känsligt material hade de ju kunna beslagta den. Vem skulle hindra det? Anta att de i stället ville förstöra den för att förnedra flickan. Då hade det väl varit normalt att slå sönder datorn med ett hårt föremål? Anta ändå att det var nödvändigt att skjuta datorn, av vilken anledning det nu kan ha varit. Ok. Men varför ödsla tre kulor på en laptop som vare sig kommer att fungera eller riskerar att smita redan efter ett skott? Det kan ingen svara på med rationella argument. Det kan bara handla om en sak. Att visa för flickan vem som har makten och kan tillåta sig vad som helst utan att straffas. Där hittar vi samma psykologiska profil som officerare och soldater visade i Gaza för exakt ett år sedan. Skjut för att döda. Skillnaden i Gaza var målet. Oskyldiga människor – inte en dator.

I media:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar