Haiti offer för gamar.

-Skjut dom på fläcken!

Allt fler rapporter från Haiti visar att gamla gängledare, från den djupa kris som rådde i landet för några år sedan då presidenten J-B Aristide tvingades bort från makten av USA-stödd opposition, profiterar på katastrofen för att stjäla och råna olyckliga offer i huvudstaden.

De är gamar i mänsklig skepnad som inte skulle dra sig för att råna sina egna döende mödrar. Deras makabra hantverk får det att vända sig i magen på varje människa med empati för sin närmaste.

-Skjut dom på fläcken, är den order som FNs soldater bör få. Jag är inte den som har illusioner om FNs roll i olika konflikter. Men det finns tillfällen då en polis med vapen i hand kan vara ett utblottat och skadat offers enda skydd mot det mänskliga avfall som försöker sko sig på katastrofens offer.

Katastrofen är redan total utan dessa rånare och likskändares vidrigheter. Den materiella hjälpen har svårt att nå fram. Hamnen i huvudstaden är obrukbar och på flygplatsen finns bara en fri landningsbana. Det innebär att flygledningen, som tagits över av amerikanska tekniker och soldater, måste prioritera landningstillstånden. Kaoset kan föklara konstigheter i prioriteringarna men inte allt. Franska Läkare utan gränser har exempelvis inte ännu fått landningstillstånd för flygplan med fältsjukhus som last.

Däremot fanns det tillräckligt med plats och tid för att Hillary Clintons jumbojet skulle kunna landa. Bättre blev det inte av hennes huvudlösa floskler om att katastrofen kunde bli början till något bättre för Haiti.

Andra bloggare: Röda Malmö,Jinge,

I media;DN1,DN2,SVD1,SSD1,AB1,AB2,DN3,SVD2,AB3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 svar på ”Haiti offer för gamar.

 1. Det är verkligen skrämmande att se hur människor ligger sårade på gatan samtidigt som mängder av människor hasar fram och tillbaka som om ingenting har hänt. Vad beror detta på? Droger?

  Påminner om detta http://www.youtube.com/watch?v=0t4wWGH51-A där en 78-årig man blir påkörd av en bil och får ligga kvar mitt på gata utan att någon lyfte ett finger. Folk strosar vidare på trottoaren, och man tror att det är en hemsk skräckskildring av ett framtida samhälle helt utan samhörighet, pliktkänsla eller moral!

 2. Sve,
  Det tror jag inte gäller för många. Det handlar nog mer om uppgivenhet inför vad som känns som ett liv i oändlig misär och hopplöshet. Trots det är det väl inte passiva människor som dominerar bilderna från Haiti utan folk som med bara händerna försöker att hjälpa till att undsätta folk under rasmassorna.
  Däremot går nog många av de beväpnade gamarna på droger.

 3. Media präglas av rasism och nyliberal eller konservativ nedvärdering av fattiga. Jag föreslår att ni sätter er in bättre i läget och tänker över vad människorna behöver just nu innan ni börjar skrika om avrättningar. En massa skjutgalna västerlänningar kan inte kompensera för bristen på vatten, medicin och läkarvård.

  Tror ni verkligen man hjälper Haitierna genom att utfärda ”licens to kill”?

 4. Kamp,
  Du har inte riktigt läst vad jag skiver. Min avsky handlar bara om de gamla beväpnade gängledare som redan utmärkte sig när Aristide drevs från makten. Det är personer som inte drar sig för att tömma fickorna på döende och som med vapen i hand terroriserar katastrofens offer i framför fattiga kvarter som Cité de Soleil.
  Att du av det drar slutsatsen att jag skulle vilja ge amerikanska trupper fri hand att ”skjuta först och fråga sen” på fattiga människor som kanske tar för sig mat och vatten i ihoprasade snabbköp är sin egen tolkning.

 5. Och du tror att FNs eller USAs soldater kan avgöra vem som e vem hur lätt som helst? Vem menar du ska skjuta?

 6. Kamp,
  Du måste förstå att mitt utrop -skjut dom på fläcken- är mer symboliskt än en idé om systematiskt agerande. Jag hade lika gärna kunna skriva -stryp dom på fläcken- slå ihjäl dom-spöa upp dom-. Vad jag ville visa uttryck för är min total rasande avsky för dessa gängledare som spelat så stor roll i Haiti och som nu okänsligt skor sig på offrens totala hjälplöshet.
  Jag har inga större sympatier för den världsliga maktens väpnade försvarare-polisen och militären- men det finns lägen då man ringer till polisen för att begära skydd av någon som misshandlas. Jag kan också tänka mig att jag om jag själv befann mig på en gata i Haiti, med ett vapen i hand, skulle använda det mot någon som plundrar ett fattigt offer som just lyckats komma över en bit mat.
  Det är den känslan jag förmedlar i mitt utrop. Sen kan du ha rätt i att det rent praktiskt skulle kunna leda till att oskyldiga skadas om exempelvis FN-soldaterna på plats skulle ges order att skjuta. Haitisk polis har ju redan lagligen den rätten. Men de har ju drabbats lika mycket av jordbävningen som resten av befolkningen och fungerar inte.

 7. jo men visst.. dessa fattiga haitier som precis blivit utsatt för en jordbävning som krossat 4/5 delar av huvudstaden har säkert massa som dessa gangsterledare kan sno åt sig. inte.

Lämna ett svar