Andrum – men inte mer

Andrum -men inte mer

*

För SAAB:s anställda blev det en glad tisdagskväll. Det blev också en skön stund för de människor som har jobb hos de underleverantörer, i den handel, den service och de kommunala verksamheter som är beroende av bilfabriken. 10 till 15 000 människor fick en andhämtning. Bättre med trygghet i några år än ingen trygghet alls. Lånen klarar sig ett tag och man behöver inte gå på a-kassan till våren.

*

https://i0.wp.com/www.egmcartech.com/wp-content/uploads/2009/03/spyker_c8_aileron_image_009.jpg?resize=584%2C365

Det blir svårt med det gröna…

*

Men det var definitivt ingen facklig eller politisk seger.  Framförallt inte som nära tjugo procent av IF Metalls medlemmar i Norra Älvsborg fortsätter att vara arbetslösa. För ungdomen i regionen finns heller inga jobb att söka.

*

Bakgrunden är att kärnan i den svenska borgerligheten sedan länge har tappat intresset för svensk fordonsindustri.  En förintande konkurrens gör det omöjligt för en mindre tillverkare att tjäna pengar. I namn av sin globala arbetsfördelning har de därför tänkt sig att Indien och Kina, med usla löne- och arbetsvillkor,  ska bygga bilar  för den nordeuropeiska marknaden.

*

Spykers ägare bryter inte mönstret men försöker med frikostiga lån från European Investment Bank  ( med svenska staten som garant ) att hitta en exklusiv nisch där det går att tjäna pengar. På sikt är risken stor att detta misslyckas. Spyker kanske överlever som lyxbil samtidigt som familjebilen SAAB går i graven. Ingen tror heller att de nya ägarna kommer att klara den gröna omställning som krävs.

*

Parodiskt nog kan det då bli så att Maud Olofsson, med de statliga garantier som finns, kommer att stå som en ny, helt handfallen ägare till SAAB…Det andrum som nu trots allt finns måste användas till att diskutera fram en alternativ strategi. Det är inte ”lönsamhet” utan social nytta som ska avgöra vad vi ska producera. Det är vi själva som ska bestämma. Inte marknaden. Det grundläggande kravet om en socialisering av svensk fordonsindustri under kontroll av arbetare och tjänstemän ligger kvar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: AB1,AB2,AB3,GP1,DN1,SVD1,SVD2,

Bloggar: RodaMalmo,Jinge,Svensson,EttHjärtaRött,RödaLund,

Lämna ett svar