Karzai i London

Afghankonferens i London:

-Obama sänder lockrop till talibanerna.

I morgon samlas Natoledare i London för att tillsammans med President Karzai diskutera framtiden i Afghanistan. Hur ser en segerns strategi ut? Frågan är mer än berättigad eftersom det mesta talar för att USA och lakejen Karzai går mot ett säkert nederlag och att Barack Obamas löfte att börja dra tillbaka trupperna vid mitten av nästa år inte är trovärdigt.

På konferensen kommer USA och Storbritannien att lägga fram en plan för att Kabul ska börja förhandla med talibanledare om ett deltagande i regeringen i Kabul. Idén är att locka till sig ledare på lägre nivå som inte har band med al-Qaida och på så sätt splittra talibanerna.

Få övertygas av en korrupt klankung

På pappret är det ett vackert upplägg. Men som med många andra skrivbordsprodukter har den inte mycket att göra med hur det ser i terrängen. Det speglar nog närmast den desperation som börjar sprida sig i Vita Huset över utvecklingen i Afghanistan. Strax innan Jul attackerades en CIA-bas och åtta spioner dödades. I förra veckan slog talibanerna till mitt inne i Kabul i en koordinerad bombattack som skakade om flera ministerier.

I går tisdag den 26 januari publicerade New York Times USA-ambassadören Karl Eikenberrys fax till Pentagon i november där han reserverade sig starkt mot general McChrystals förslag att skicka 30 000 fler soldater för att vända på läget. Redan i november slog hans fax ned som en bomb i Washington trots att bara enstaka meningar offentliggjordes. Det nu publicerade faxet bekräftar att ambassadören då såg mycket svart på situationen. Här följer en rad citat som visar att Karzai knappt styr över det egna kansliet och mest är intresserad av den egna välmågan, att skrytet över den växande afghanska armén kort sagt är skitprat och att det saknas ett politiskt ledarskap som kan nå ut nationellt.

Ambassadör Eikenberry ger inte mycket för Karzai

-President Karzai är ingen adekvat strategisk partner. Den föreslagna kontraupprorsstrategin förutsätter existensen av ett afghanskt politiskt ledarskap förmöget att ta ansvar och att utöva regeringsmakten för att främja våra mål- ett säkert, fredligt Afghanistan med ett minimum av självständighet och härdat mot transnationella terroristgrupper, skrev Eikenberry.

-Ändå flyr Karzai från regeringsansvaret för försvaret, maktutövningen och den ekonomiska utvecklingen. Han och hans kretsar vill inte att USA lämnar Afghanistan och han är helt nöjd med att vi investerar oss ytterligare.

-Bakom Karzai själv finns det ingen politiskt härskande klass som erbjuder en övergripande nationell identitet som överskrider de lokala lojalitetsbanden, skrev ambassadören till Obama för att få honom att avstå från ytterligare truppinsatser eftersom han menade att det bara skulle gör Karzai och hans klick i Kabul ännu mer beroende av USAs dollarflöde.

Dåligt betalda och utan motivation.

Den bild Eikenberry målade upp i november har egentligen bara förvärrats, vilket attacken i Kabul nyligen visade. Ändå tävlar generalerna och statscheferna i optimism.

– På lång sikt är det korrekt att vi kan splittra talibanerna, säger Gordon Brown inför toppmötet.

-Jag anser att vilken afghan som helst kan spela en roll om han fokuserar på framtiden och inte det förgångna, säger general McChrystel och flörtar öppet med talibanledare han hoppas vinna över.

Natos generalsekreterare, dansken Anders Fogh Rasmussen, visar upp en naiv opitimism och häver ur sig en rad plattheter i en intervju i Asia Times.

-De kommer inte att vinna. Vi håller ut. De kommer inte att återvinna makten i Afghanistan, därför att det afghanska folket strävar efter frihet och demokrati och vill inte ha tillbaka talibanerna. Vi har ökat antalet trupper. Vi kommer att utveckla de afghanska säkerhetsstyrkornas kapacitet. Vi ska träna Afghanistans soldater och poliser så att de gradvis kan ta över ansvaret för säkerheten, svarar Fogh Rasmussen hurtigt på frågan varför talibanerna skulle kompromissa när de till synes häller på att vinna.

Fogh Rasmussens optimism om de afghanska truppernas beredskap  avvisas klart i ambassadör Eikenberrys fax till Barack Obama:

-Arméns slitna tillstånd och låga rekrytering av pashtuner i söder är förlamande. Bara för att behålla dagens militära kapacitet måste tiotusentals nya soldater rekryteras årligen, står det i ambassadörens fax.

För att ge tid till denna plan B om hur talibanerna ska besegras beslutade Karzai i veckan att det planerade parlamentsvalet i mars skjuts upp till september. Demokratiska val är tydligen ett hinder i det politiska spelet.

Det finns röster som säger att hela idén bygger på tomma premisser. Enligt Asia Times reporter i Pakistan råder det en hård sammanhållning bland talibanerna och den som bryter med Mullah Omars roll som ”de troendes befälhavare” omedelbart stöts ut ur sin lokala enhet och tvingas fly till Kabul om han har livet kärt.

I media: DN1,SVD1,DN2,AB1,DN3,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Karzai i London

  1. haha Karzai vart ska man placera han ,, kanske med ett koppel runt halsen.

  2. Pingback: Motvallsbloggen » Därför ska Sverige ut ur Afghanistan – Nu

Lämna ett svar