USA vägrar ta emot skadade från Haiti.

Livsfarligt skadade från Haiti kostar för mycket.

.

-USA har stoppat evakueringen av kritiskt skadade jordbävningsoffer från Haiti tills en dispyt över vem som ska betala för vården regleras, sa en militär talesman i fredags.

.

Det står att läsa i New York Times nu på lördags morgon. Först reagerade jag inte. Utan bara tänkte att det handlade om ännu ett byråkratiskt krångel.

.

Men sen kommer smällen. Det handlar ju om offer som håller på att dö och som behöver omedelbar vård som inte det finns att få på Haiti i dag.

.

Flygtransporterna och vården i sjukhus i Florida är  privatägda. Hur mycket varje ”tjänst” kostar är a och o för dem. Om de stackare som nu ligger med allvarliga skallskador och livshotande skador på ryggraden dör är tråkigt men de måste kunna vårdas med vinst.

.

.

Det är kärnan i vad myndigheterna i Florida beslutat. Visst är det byråkratiska hinder med i spelet. Florida har begärt att den federala statskassan ska gripa in men inte ännu fått något svar.

.

Men nu handlar det om liv som kan räddas. Då vårdar man dem först och sedan löser man eventuella problem om vem som ska betala.

Media; NYT,DN1,DN2,SVD1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 svar på ”USA vägrar ta emot skadade från Haiti.

 1. Nu har USA hjälpt en massa människor. Vi har det inte. Plötsligt tycker USA att deras sjukhus börjar bli fulla och säger stopp. Visst kan det tyckas taskigt att först försöka hjälpa och sedan tvingas säga nej, men är det verkligen sämre än att inte göra något.

  Svaret kan bara vara nej.

 2. Men snälla Benny, det är väl bara att du och dina vänstervänner här hemma, på Kuba och i NordKorea donerar ett par hundra miljoner så är allting löst.

  Var inte snål nu utan visa att du och dina vänner har medkännande för de här stackars människorna i sin tid av nöd. Vi har ju på tok för låga skatter här hemma, alltså måste du och alla dina vänner ha mängder med pengar över att skicka.

  Med vänlig hälsning,
  Christer

  P.s
  Jag har en känsla av att USA redan idag har gjort mer än vad alla kommuniststater runt om i världen har gjort tillsammans för Haiti. Nu är det er tur!

 3. Christer har helt rätt. de kommunistiska länderna lyser med sin frånvaro. chavez sitter i sydamerika och anklagar USA för att försöka ta över haiti när de hjälper haiterna medans kommunister/socialister ställer upp med – vänta på det – ingenting, inte ett enda rött öre.

 4. Christer,
  I stället för att låta din antikommunistiska ryggmärgsreflex styra din tunga borde du lära dig att läsa innantill. I min text finns inte en enda personlig värdering. Det är bara en blänkare över vad som står att läsa i dagens New York Times. Men de är väl också nordkoreakramare i din värld.
  Jo jag har ändå en personlig värdering med. ”Men nu handlar det om liv som kan räddas. Då vårdar man dem först och sedan löser man eventuella problem om vem som ska betala.” Det är en uppfattning jag står för.
  Det är USA som kontrollerar situationen i Port-au-Prince och som ger landningstillstånd för hjälpflyget. Florida ligger dessutom bara 40 mil bort.
  Ditt resonemang om att nu måste andra också visa givmildhet är absurt. Självfallet ska alla bidra med hjälp. Men när man ingriper för att hjälpa sårade och döende lägger man inte plötsligt av med argumentet ”att nu får någon annan ta vid”. I civila fall kallas det att vägra undsätta en person i nöd.
  Själv har jag gett efter min finansiella förmåga till Läkare utan gränser här i Belgien. Eftersom du själv betalar så lite skatt i Sverige finns det säkert fonder du också kan bidra till.

 5. Att rädda liv borde vara prioriterat, det håller jag med om. Det jag tycker är tråkigt är ju att USA nu utmålas som elak och dyl. Det är USA som betalat, inte bara i dollar, för den mesta av hjälpen på Haiti(förutom Haitianerna själva då).

  Ett personligt känsloargument är att de som klagar, dock inte sagt att du gör det, kan ju bidra med allt utöver existensminimum till sjukhus i Florida och be att öronmärka pengarna till Haitianska offer

  Jag håller fullständigt med Christer i det att de ”röda” länderna i välden gör sällan något extra för att hjälpa utsatta, tex som Kinas väldigt undermåliga stöd till tsunamioffren.

  Sen så har Sverige världens näst högsta skattetryck, snart högst.

 6. Erik: Det finns nog inget land i världen som är ens i närheten av att ge det stöd som Kuba ger och har gett vid katastrofer. Bara de senaste åren har man gratis genomfört 100 000-tals starroperationer på fattiga i latinamerika. Venezuela erbjöd att hjälpa till vid katrina i New Orleans. Den som vet lite om Haitis historia vet också att USA har en del att, s.a.s., ”betala tillbaka” till Haiti.

  Kina kan f.ö. knappast kallas ”rött” mer än färgen på deras flagga.

  Bra att du har koll på de utrikiska tidningarna, Benny!

 7. Röda Lund: Så bra då att USA väljer att betala tillbaka, skönt att jag inte stulit något från Haiti så jag slipper betala.

  Jo, Kuba är ett givmilt land, men lika lite som du ser Kina som rött ser jag Kuba som rött.

Lämna ett svar