Baksmälla i Alperna.
.
Världens politiska och finansiella elit var i helgen än en gång samlade i Davos för offentligt prat, förhandlingar under bordet och mondänt skvaller.
.
Samma personer som är ansvariga för den värsta ekonomiska krisen sedan trettiotalet har nu mage att skriva världen på näsan vilka uppoffringar som krävs av vanligt arbetande människor för att hjulen ska snurra igen.
.
Vilka förbättringar???
.
Årets galanta tillställning gick av stapeln under temat Tre R- ”rethink, redesign, rebuild” (tänk om, designa om, bygg om). Storstilat ska det vara.
.
Sett till hur det ser ut nere i de djupa dalarna borde temat för alptoppens rosor ändrats till Tre B- baksmälla, bubblor, bankrutt.
.
-Baksmälla, därför att ingen på toppen vet riktigt vad som ska göras för att kickstarta världsekonomin. Det fanns lika många recept som deltagare. Kapitalintressen i olika länder slits mellan det uppenbara behovet av en internationell reglering av finansmarknadens kasinomentalitet och tendensen till allas krig mot alla på en allt mer globaliserad och okontrollerbar världsmarknad.
.
En grov baksmälla går inte över i en hast, inte ens med isvatten och Jägermeister.
.
-Bubblor, därför att knappt har de värsta effekterna av bostadskraschen i USA gått över så står spekulanter i banker och riskfonder i kö för att surfa på en ny uppgång i råvaror. Fritt löpande pengar på jakt efter mer och mer vinst rusar sedan kort till tillväxtekonomier, främst Kina där groteska spekulationsbubblor sväller på börsen och i byggen av lyxhus till priser som inte ens en yuppie i Londons City kan drömma om.
.
-Bankrutt, därför att en obehaglig och objuden gäst hamnade på scenen i Davos. Grekland vacklar under sin statsskuld som den tvingas betala dubbla räntor för jämfört med exempel Tyskland. Problemet är att de befinner sig i samma union – Valutaunionen Europa. Den första djupa ekonomiska krisen för EU visar vad många sagt länge. Länder med så olika ekonomisk utvecklingsnivå som Grekland och Portugal å ena sidan och Tyskland och Holland å den andra kan inte ha samma valuta utan att den svagare partens möjlighet att föra en ekonomisk politik värd namnet stympas. Det är vad som hänt i Grekland och som kanske snart drabbar Portugal och även Spanien.
.
Men EUs rika medlemmar sitter också i en knipa. Vad göra? Låta Grekland gå bankrutt och vägra möta sina avbetalningar eller hosta upp pengar via Europeiska Centralbanken och därmed smula sönder det sista som finns kvar av Maastrichtavtalet. För Sarkozy och Merkel är detta verkligen ett val mellan pest och kolera. Redan nu visar eurons sjunkande kurs att de internationella finanshajarna ligger i bakhåll.
.
Foto: Benny Åsman
Nere i de djupa dalargångarna kämpar vanliga människor för sitt levebröd.
.
Resten av vad som hände på alptoppen saknar helt intresse. De Tre R som sägs guida diskussionerna speglar bara elitens totala avsaknad av trovärdiga och legitima alternativ till den kapitalistiska globalisering som lett oss dit vi står nu- mitt i skiten.
.
Det verkar också ha gått hem bland stjärnorna som brukar glida med i Davos utförsbackar. Rockidoler, glamorösa stjärnor från Hollywood och välbetalda ”filosofer” lyste med sin frånvaro. Det fanns inget att glänsa i.
Bloggar:Motvallsbloggen,Ekonomikommentarer,
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, Davos, Kris, USA, Sarkozy, Merkel, Grekland, EU, Maastricht, Bankrutt,
Det är ju intressant av IMF:s chef varnade för att luften kan gå ur den pågående ”återhämtningen” om inte regeringarna fortsätter att ösa in pengar för att hålla systemet gående ett tag till. Skulle det inte gå bra med det så vet han inte vad som kan göras mer. Någon kanske kunde skriva ”socialism” på en lapp och sticka åt honom? Hela situationen luktar systemkrasch lång väg, och sprickorna blir allt svårare att täppa till.
Kina är ju ett frågetecken. Man har högar med dollar, en kraftig ekonomisk tillväxt, men kan det finnas faktorer som gör att även det landet kan börja vackla? Miljö, politisk oro kanske, vid sidan av de ökända bubblorna?
Fallet Grekland är väl ett superexempel på när politik får styra. Det måste väl ha varit klart redan från början att landet inte var kvalificerat för EMU, men grekernas friserade siffror över sitt ekonomiska läge släpptes igen. Undrar om detta hade varit lagligt om det gällt en privatperson eller ett företag som försökt lura till sig ett banklån? Undrar om EMU är vid liv om fem år?