Nato tränar för krig

Nato tränar krig i Afghanistan.

.

-Avmilitariseringen av Europa som under förra seklet var en välsignelse är nu ett hinder för säkerheten och en varaktig fred i det nya århundradet, sa den amerikanska försvarsministern Robert Gates härom dagen.

.

Robert Gates är en hök utvald av Bush och bevarad av Obama.

.

Vad som vid första ögonblick liknar en vidlyftig tanke är i själva verket i högsta grad en konkret uppmaning till Europas Natomedlemmar att kraftigt öka militärutgifterna och förbereda sig för mer offensiva militära uppgifter än de ”fredsbevarande” uppdrag som gällde i Balkan.

.

Vi står inför en ny period av imperialistisk offensiv. Nato ska bli en riktig krigsmaskin som inte längre bara verkar inom alliansens nordamerikanska och europeiska landområden utan också sträcker ut sina tentakler i Mellanöstern och långt in i Centralasien för att försvara och befästa den västliga imperialismens strategiska intressen i framför allt Asien.

.

Droner och virtuellt krig räcker inte. Det krävs soldater till fots.

.

USA kräver av sina allierade att ta ett större ekonomiskt och militärt ansvar för Natos roll som världspolis. I det projektet är Afghanistan centralt. Det är där som officerare och trupper från Natos dvärgar, som Danmark, Norge, Holland, Polen med flera, ska lära sig att på nytt delta i riktiga strider i en främmande terräng.

.

För vad Robert Gates säger är att Europas arméer inte längre har någon verklig erfarenhet av riktigt krig, strider där de egna soldaterna varje dag riskerar att dödas, att anfalla och anfallas i en riktig terräng, inte i övningar på kartor med fiende Röd och vän Blå och domare som säger vem som är död eller inte.

.

Fransk militär ser mycket seriöst på sina uppgifter i Afghanistan och att dess armé för första gången sedan kolonialkriget i Algeriet är inbegripna i omfattande markstrider med soldater på patrull till fots eller i lätta pansarfordon.

.

-Vi står inför en krigssituation som fransk armé inte upplevt på länge, sa Nicolas Sarkosy i ett tal nyligen. Vad han menar är att inte sedan Algeriet har franska trupper varit med om strider som de i Afghanistan.

.

Edouard Manets målning mot fransk kolonialism i Mexiko var för sin tid.

.

-Strid till fots är tillbaka, säger en fransk militärchef till dagstidningen Le Monde.

.

Den polska armén som är på plats i Afghanistan med 2 600 soldater upptäckte att deras utrustning var mer anpassad till det kalla krigets dagar har beställt både nya helikoptrar och droner. Däremot har perspektiven för Nato och kriget i Afghanistan lett till att regeringen i Nederländerna spruckit mitt itu. Till de holländska socialdemokraternas heder vägrade de att vika sig för den borgerliga regeringspartnerns krav på fortsatt närvaro i Afghanistan och valde i stället att spräcka koalitionen med kravet att alla trupper skulle tas hem innan årets slut.

.

Kriget i Afghanistan har blivit ett militärt laboratorium för Pentagon och de allierade i Europa. Nya baser ska öppnas allt längre in i Centralasien med syftet att inringa inte bara Ryssland utan framför allt Kina, vars behov av farleder och hamnar för sin exportflotta ökar ständigt.

.

Mer och mer baser ska säkra USAs framtida strategiska intressen.

.

Det är en ny form av kolonialism som Natos styrkor ska garantera. Kontroll över handelsleder och hamnar, råvarukällor och brukbar jord, är en central axel i den nya strategin som utarbetats i Washington och som de allierade ska lära sig att delta i. I Afghanistan finns den skola som europeiska officerare och soldater ska utbildas i. I svensk riksdag lovsjunger alliansen och oppositionen ”våra pojkars kamp för demokratin” och ljuger svenska folket rätt upp i ansiktet om Natos strategi och mål.

.

Den verkliga motståndaren för Washington och Nato är Kina. Eller rättare sagt den potentiella motståndaren. Kinas framväxt som en ekonomisk och militär stormakt ses i Washington som ett direkt hot mot den amerikanska imperialismens världsdominans. Bygget av nya baser och utformningen av en ny roll för Nato är ett sätt att stämma i bäcken, utan en garanti att det kommer att lyckas.

.

Förra veckan avslutade USAs Richard Holbrooke en rundresa i hela Centralasien som uppenbart ingår i planerna för Natos roll i regionen. I Georgien visade Holbrooke att Vita Huset inte har gett upp tanken på att ansluta landet till Nato, trots motståndet från Ryssland och europeiska Natomedlemmar. Däremot blev besöken i Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan mer en test på vad Kina och Ryssland skulle säga om hans resa. En klassisk testballong kan man säga. Förutom i Uzbekistan där USA hoppas på nytt få öppna upp den flygbas som stängdes av den uzbekiska regeringen 1995.

.

USA breder ut sig över hela Asien.

.

– Utan tvekan kommer vi att hålla Natos dörrar öppna för nya medlemmar. Vi har redan lagt fast Natos behov av att kunna operera på strategisk distans. Vi måste odla strategiska relationer för att uppnå det målet, sa Hillary Clinton nyligen till Natochefer samlade till ett geopolitiskt seminarium i Washington.

.

Tydligare än så kan det inte sägas. Vi förbereder oss för krig för att bevara den västliga imperialismens politiska, ekonomiska och militära intressen i världen. I den strategiska vyn är Afghanistan ett viktigt träningsläger. Där tycker Reinfeldt och Sahlin att svensk trupp ska vara med.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,AB1,ETC,Dagens Arena,DN4,SVD2,

Bloggare;Svensson,Jinge,Motvallsbloggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
.

3 svar på ”Nato tränar för krig

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Partierna vilse i Afghanistan?

  2. Bra Benny! Det som är i görningen måste belysas (som du gör här) och analyseras. I den större utredning som jag bedriver, sedan en tid tillbaka, om förskjutningar av EU:s militärpolitiska doktrin och strategi, ingår även (a) att fattiga befolkningsandelar, inräknat EU-länder, listas på fiendesidan, (b) att våldsapparaten nu uttryckligen omformas i termer av polisifiering av militären (under flagg av ”fredsskapande”) och militarisering av polisen (uppbyggnaden av insatsstyrkor), samt (c) ökade spänningar mellan EU:s säkerhetsinstanser och NATO beträffande vapengrenars sammansättning, planerade deployering och intressesfärer. Det verkar viktigt, om än inte avgörande, att makthavarna kan hänvisa till Lissabonfördraget – Sveriges och Greklands grundlag, osv – för att sätta det nödvändiga trycket bakom att det enda stora undantaget till avindustrialiseringen, kommer bli satsningen på rustningsindustrin. EU:s illegitima juntakaraktär, per styrform (konstitution), lär få sitt starkaste uttryck i just den militärpolitiska frågan.

  3. Manets målning visar enligt konstnären hur mexikanska upprorsmän/nationalister avrättar Kejsaren Maximilian (Habsburg). Upplevelsen av konstverket ligger i betraktarens öga men er tolkning är väl fri.

Lämna ett svar